Проект "Північна Карелія": як смертність фінів від серцево-судинних захворювань знизили в 7 разів, або плюс 13 років здоров'я

Сорок років весь світ спостерігає за унікальним експериментом фінів. Поки ми живемо в невіданні, Фінляндія збільшила тривалість життя на 13 років і знизила смертність від серцево-судинних захворювань у сім разів, перевівши на здорову сіль з калієм і зниженим вмістом натрію спочатку окремий регіон, а після і все населення. Прикладу фінів тепер слідують мільйони жителів Європи і Америки. Цей проект – не програма економічного розвитку, не дотації на проведення кардіопроцедур і не боротьба з курінням і алкоголем. Суть проекту – у вивченні впливу їжі на проблему високої смертності від інсультів та інфарктів.

Після Другої світової війни у Фінляндії активно почали проводитися дослідження з вивчення поширеності неінфекційних захворювань. Було встановлено, що смертність від серцево-судинних захворювань і новоутворень у фінів дуже велика. Цей факт фіни оголосили національною катастрофою і зажадали прийняття рішень на державному рівні, які почали реалізовуватися в 70-х роках. Для найважливішого дослідження щодо впливу солі на здоров'я і тривалість життя був обраний найбільш "хворий" регіон Фінляндії з найнижчим соціально-економічним статусом - Північна Карелія. В ті часи регіон займав перші місця в світі за кількістю смертей від серцево-судинних захворювань. Населення країни ігнорувало рослинну їжу, в раціоні переважало жирне м'ясо, вершкове масло і здоба. Були присутні всі фактори ризику: надлишок холестерину, куріння, жирна їжа, дефіцит клітковини і вітамінів. Як і в Україні, традиційна їжа фінів має багато тваринних жирів і надлишок солі – консервовані огірки, помідори, солона риба на столі і багато іншого. Було вирішено почати міняти раціон фінів. Міняти раціон людей з багатовіковими харчовими звичками — завдання надзвичайно важке. Але лікарям і вченим це вдалося. У хід пішла соціальна реклама. Паралельно зі зменшенням споживання солі проводилися акції по зменшенню куріння і споживання жирної їжі. Роз'яснювальна робота серед фінів дозволила обмежити споживання тваринних жирів, збільшити вживання рослинної їжі. А головне - вдалося зменшити споживання солі на добу з 15 г до 9 г (при нормі 5 г – згідно рекомендації Всесвітньої організації охорони Здоров'я). Для цього замість звичайної солі фінам рекомендували сольову суміш, збагачену на 30% сіллю калію. Навіть у шкільних їдальнях Фінляндії постачальники повинні були знизити вміст солі в продуктах, і звичайну сіль там також замінили на сіль з калієм. Результати стали сенсацією:

Cмертність в регіоні від ССЗ знизилася в 7 разів

Тривалість життя збільшилася <br> на 13 років

Фінська сіль

  • Сіль калію - 30%
  • Сіль натрію - 70%

Проект «Північна Карелія» досяг більшого, ніж передбачалося спочатку сформульованої мети. Проект сприяв вражаючому поліпшення стану здоров'я населення, в тому числі за допомогою нової збалансованої солі, збагаченої калієм. А це дуже обнадійливий результат в ситуації, коли хронічні неінфекційні захворювання стали основною причиною смертності у світі: профілактика реальна і може дати значне поліпшення стану здоров'я.

Результати проекту «Північна Карелія» за період 1970-2006

* 100 000000 населення. Серед чоловіків і жінок у віці 35-64 років
  • Середня річна смертність в регіоні
  • Смертність від серцево-судинних захворювань
  • Смертність від ішемічної хвороби серця
  • Смертність від цереброваскулярної хвороби
  • Команда фахівців підпроекту по солі проекту «Північна Карелія» на початку 1980: Антті Тансканен, Пірьо Руотсолайнен, Яакко Туомілехто, Пекка Пуска, Хейккі Карппанен, Пірьо Піетінен, Ауліккі Ніссінен

Література

Проект «ПІВНІЧНА КАРЕЛІЯ»: від Північної Карелії до проекту національного масштабу

Про проект «Північна Карелія» і пов'язані з ним національні проекти у Фінляндії вже опубліковано величезну кількість матеріалів і статей. Ми вирішили підготувати нову книгу, що представляє найостанній досвід і результати, і в той же час повторює дані про історію, принципи, методи найперші заходи і напрацювання проекту, т. я. це являє значний інтерес для країн, які тільки починають схожу діяльність. Отже, в нашій роботі є старі розділи з попередньої книги, а нові присвячені більш сучасному досвіду і сконцентровані, в основному, на тому, що досягнуто на національному рівні.

Сподіваємося, що ця книга принесе користь багатьом фахівцям і організаціям, що працюють в сфері профілактики хронічних неінфекційних захворювань та формування здорового способу життя у різних куточках світу.
Гельсінкі, грудень 2008.