Кардіологи про сіль SOLENA при гіпертонії, високому тиску, хворобах серця

6 липня 2016 в студії Інтернет-порталу “Діловий Регіон" відбулася онлайн-конференція за участю експертів сучасної медицини і виробника солі SOLENA. Тема обговорення - «Інноваційні соляні суміші і їх вплив на здоров'я серця і судин».

Будь-який користувач Інтернету протягом тижня міг поставити запитання фахівцям. За підсумками конференції ми пропонуємо Вашій увазі відповіді на найбільш цікаві питання.

Учасники конференції

Сіренко Юрій Миколайович

Головний кардіолог Міністерства охорони Здоров'я України 2005-2014, доктор медичних наук, професор, завідуючий відділом симптоматичних артеріальних гіпертензій ДУ «ННЦ «Інститут кардіології ім.Стражеска» НАМН України, лауреат Державної премії України. Є визнаним фахівцем в області артеріальної гіпертензії Європейського та Міжнародного товариств гіпертензії.

Володимир Іванович Казмірук

Лікар-кардіолог, завідувач відділення артеріальної гіпертензії Черкаського обласного кардіологічного центру, заслужений лікар України.

Романенко Олександр Трохимович

Творець і виробник вітчизняної здорової солі SOLENA з калієм і зниженим вмістом натрію, директор ПП "ВЕНД".

– Я десь читав про фінський досвід. Там, здається, також пропонувалася схожа сіль. Що призвело до зменшення кількості серцевих захворювань? Чи таку сіль Ви пропонуєте?
P. S. Здається, ця програма називалася "Північна Карелія"

Володимир, Сєвєродонецьк

– Фінляндія мала один з найвищих показників смертності. Але був розроблений великий профілактичний проект, результати якого призвели до зниження серцево-судинної і загальної смертності. Зараз Фінляндія – країна, де показники смертності одні з найнижчих в Європі, а тривалість життя – найбільша. Проект включав зміни поведінкових особливостей, тому що багато факторів серцево-судинного ризику пов'язані з поведінкою людини, зокрема, його харчовими звичками і продуктами, які вживає.

Юрій Сіренко

- Ми подивилися, які рецепти пропонувала Фінляндія для дитячих і шкільних установ. Наша сіль схожа - приблизно такі ж процентні співвідношення. Ми пропонуємо сіль під ТМ SOLENA - сіль для всієї родини, для здорового харчування, при гіпертонії, високому тиску. Це суміш 30% хлориду калію і 70% хлориду натрію. Вона є базовою. І до неї ми додаємо інші добавки: органічний йод у вигляді Йодіс-концентрату або концентрату ламінарії, а також магній, цинк, селен в цитратній біодоступній формі, яка легко засвоюється організмом.

Олександр Романенко

– Ви знаєте, що Україна займає перше місце по смертності від перевищення споживання солі серед 30 великих держав? Ми, напевно, скрізь перші за Гондурасом!

Владислав

– Так, дійсно, у нас в Україні за рік від серцево-судинних хвороб помирає 450 тис. чоловік. Це більше, ніж населення міста Черкаси з передмістями. У США цей показник становить приблизно 250 тис. осіб, в країнах Європи – від 200 до 400 тис. Тому, дійсно, цей показник у нас дуже високий. Він є наслідком дії кількох факторів: куріння, надмірне споживання солі, надмірне споживання алкоголю, низька фізична активність, надмірна маса тіла, рівень глюкози в крові, рівень холестерину. І «внесок» надмірного споживання солі в підвищену смертність від серцево-судинних хвороб досить вагомий – не менше 10%. Тому скоротивши вживання солі населенням, ми можемо зменшити смертність на 10%. А це 45 тис. осіб щорічно.

Юрій Сіренко

– Чи пов'язана первинна гіпертонія з перевищенням споживання солі? У пресі хтось із Міністерства охорони здоров'я України наводив цифри, що офіційно зареєстрованих гіпертоніків близько 14 мільйонів. Якщо використовувати цю сіль як профілактичну, чи можливо зменшити кількість захворювань на гіпертонію?

Сергій

- Первинна гіпертонія виникає в результаті взаємодії багатьох чинників, серед них не тільки генетичні особливості, але і харчові та поведінкові звички. Надмірна кількість солі призводить до більш ранньої появи проблем з підвищеним тиском і збільшує частоту розвитку різних ускладнень. Тому підвищене споживання солі - це прямий шлях до збільшення кількості серцево-судинних захворювань. Зменшення споживання цього продукту призводить до поліпшення контролю артеріального тиску - неодноразово підтверджено дослідженнями. Один антигіпертензійний препарат знижує систолічний тиск в середньому на 15-16 мм р.ст., а діастолічний - на 8-9 мм р. ст. Тоді як внаслідок зменшення споживання солі тиск падає на 7-10 мм р. ст. Тобто, ефект зменшення споживання солі дорівнює ефекту від одного антигіпертензивного засобу.

Юрій Сіренко

– Ця сіль саме для того і потрібна, щоб зменшити негативний вплив натрію на організм. У нас в Україні з'їдають солі в кілька разів більше фізіологічної норми – 5 г на добу. А сіль з пониженим вмістом натрію і збагачена калієм дає можливість не змінюючи смакові характеристики і спосіб життя, зменшити кількість спожитого натрію.

Олександр Романенко

– А при чому тут сіль? Подивіться, скільки стресів навколо, адже все це на організм впливає, ось і сиплеться сердечко.

Славік

- Дійсно, є багато факторів ризику, що призводять до серцево-судинного захворювання. Щорічно Всесвітня організація охорони здоров'я робить річний звіт про 10 основних причин смерті. І неправильне харчування завжди в першій трійці причин. Воно, як правило, включає декілька чинників: дефіцит білка, надлишок споживання солі, дефіцит вітамінів. Частково зменшує негативний вплив наших харчових звичок на здоров'я судин і серця вживання солі з пониженим вмістом натрію і збагаченої калієм і іншими мікроелементами, необхідними для нормального функціонування організму.

Володимир Казмірук

– Інноваційні суміші – це панацея від хвороб серця?

Сергій, Кременчук

Ситуація з серцево-судинними захворюваннями населення в Україні дуже складна. Тому ми пропонуємо такий шлях, яким пішла свого часу Фінляндія і за 30 років досягла чи не найдовшої тривалості життя в Європі. Програма «Північна Карелія» охопила близько 200 тис. осіб. І потім її поширили на всю Фінляндію. В результаті реалізації програми, кількість смертей від серцево-судинних хвороб зменшилася в 7 разів, а тривалість життя збільшилася на 13 років – з 68 до 81 року. Це не панацея, а інструмент, який допоможе поліпшити здоров’я, продовжити тривалість життя і його якість.

Олександр Романенко

– За кордоном вміст солі обов'язково вказують на етикетці. У нас цього немає. Але завдяки такому продукту з пониженим вмістом натрію кожна людина може контролювати споживання солі. Звичайно, це не панацея, але ефективність таких сольових сумішей у профілактиці серцево-судинних хвороб підтвердила міжнародна практика.

Юрій Сіренко

– У мене питання до бізнесмена Романенко – в чому суть ваших інновацій і наскільки ваші інновації підтримують кардіологи?

Анна, підприємець, Київ

– У Європі, Америці. Росії давно сіль випускають з додаванням калію. В Україні ми стали першими, оскільки хочемо за прикладом європейських країн зменшити кількість серцево-судинних захворювань. Наступний наш крок випередив світових виробників: взявши за основу сіль з калієм, ми збагатили її концентратом ламінарії, цитратом металів (до речі, українського виробництва). В цьому і полягає інноваційність продукту. Метали в цитратній формі є найбільш біодоступними. Вони необхідні для формування ферментів, які є каталізаторами хімічних процесів, що відбуваються у нас в організмі.

Олександр Романенко

– Ця сіль дає можливість зменшити надходження натрію, не знижуючи смакового порогу, бо калій теж солоний. Тобто, не впливаючи на харчові звички, ми, по-перше, зменшуємо надходження натрію в організм. По-друге, заміщаємо надлишковий натрій калієм. По-третє, компенсуємо дефіцит ряду мікроелементів, які містяться у цій збагаченій солі. В цьому полягає позитив та інноваційність розробки.

Юрій Сіренко

– Мене цікавить питання сертифікації ваших сумішей – хто і коли їх сертифікував?

Віктор, Київ

– Технічні умови розроблялися в Науково-дослідницькому інституті нанобіотехнологій. А сертифікацію ця сіль проходила в Інституті гігієни харчування, Міністерство охорони здоров’я зробило санітарно-гігієнічні висновки і погодило випуск такої солі.

Олександр Романенко

– Я знаю, що в Європі випускають якусь спеціальну сіль, наче нешкідливу. І ось ви пишете про Фінляндію. Так там дисципліна і який рівень життя. А хто у нас буде цим займатися? Ця ж сіль дорогуща напевно. Хіба нам вона по кишені?

Олександр

– Як говориться у відомій приказці, ми не настільки багаті люди, щоб купувати дешеві речі. Тому краще відразу брати те, що потрібно, що працює. Сіль – це один з можливих інструментів вирішення проблеми підвищеного тиску. Щоб забезпечити добову потребу організму калієм, потрібно з'їдати хоча б 200 грамів кураги в день. Порахуйте, скільки коштує курага і скільки – банка солі. На скільки днів вистачить цієї банки солі в порівнянні з 200 грамами кураги. Тобто, збагачена калієм сіль є простим, дешевим і доступним способом поліпшити стан серцево-судинної системи. Так, вона дорожча, ніж звичайна сіль. Але ми отримуємо не тільки зниження споживання натрію, але й компенсуємо дефіцит мікроелементів, за які все одно доводиться платити, купуючи ті чи інші продукти, або вітамінно-мінеральні комплекси.

Юрій Сіренко

– Треба розуміти, що є ціна і цінність. Цінність цього продукту значно вища, ніж його ціна. На ринку банка нашої солі коштує близько 50-60 грн. залежно від добавок. Водночас у такій банці є 100 гр калію. Це приблизно 300 бананів за вмістом калію. Але ж банани значно дорожче обійдуться. Тобто, сіль направді недорога. Не кажучи вже про те, що лікування серцево-судинних проблем обходиться значно дорожче, ніж профілактика. Ціна диктується вартістю хлориду калію, який коштує набагато більше, ніж звичайна сіль. І плюс вартість роботи з виробництва солі.

Олександр Романенко

- Вітаю колеги. Я сама лікар, і дивуюся, чому досі так мало людей знають про шкоду солі і про елементарні способи запобігання проблем з серцем і судинами. Всі знають, що це шкідливо, але ніхто не може пояснити чому. Так що дуже добра ідея розповідати про це. У мене питання таке: якими висновками або результатами досліджень ви керуєтеся, коли рекомендуєте замінювати сіль соляними сумішами? Чи мають ці суміші якісь побічні ефекти?

Євгенія Павлівна

– Клінічні дослідження, які проводили в Америці, довели, що зменшення споживання солі до 5 грамів на добу (це фізіологічна норма) призводило до серйозного зниження артеріального тиску – 7-10 мм. рт. ст. В сучасному індустріалізованому суспільстві людина споживає удвічі, а той утричі більше солі за фізіологічну норму. Бо їсть багато напівфабрикатів і готових продуктів, які вже містять сіль за рецептурою. Це призводить до того, що змінюється обмін натрію. А це затримка рідини в організмі, транспортування іонів через клітинну мембрану, це судинний тонус. Тому що судинна стінка, яка містить більше натрію, більш чутлива до вазоконстрікторних субстанцій, які приводять до зменшення просвіту судин. Тому перша рекомендація кардіологів – приберіть сіль зі столу. Або харчуйтеся продуктами, які приготовлені вдома, де можна замінити звичайну сіль на ту, що має знижений вміст натрію та збагачену іншими мікроелементами. Клінічні дослідження показали, що збільшення споживання калію і магнію призводить до зниження артеріального тиску, уповільнення розвитку атеросклерозу. Одна, на жаль, клінічні дослідження з цією сіллю не проводилися. Але фінська практика довела, що вона ефективна. А клінічні дослідження показали, що зменшення споживання натрію і збільшення споживання калію призводить до позитивних змін серцево-судинної системи.

Юрій Сіренко

– Батько має артеріальну гіпертензію вже багато років. Їжу постійно досолює. Як я розумію, раптова відмова від солі теж шкідлива? Чим саме шкідлива сіль і як нам безболісно знизити її споживання?

Тетяна

- Нам дуже важко відмовитися від своїх харчових звичок. Обмеження солі в раціоні - один із напрямів вирішення проблеми артеріальної гіпертензії. Взагалі без неї обійтися не можна, оскільки сіль формує в організмі багато важливих процесів. Але зменшити споживання можна, просто замінивши звичайну сіль на ту, що містить калій. Таким чином ви вже на 30% зменшите вживання натрію і збагатите клітини необхідним калієм.

Володимир Казмірук

– А можна дітям таку сіль? Вона дасть якийсь ефект?

Юлія

– Якщо спиратися на фінський досвід, то там школярам давали. А чим вони відрізняються від наших дітей? Організм росте, кількість клітин збільшується, а 98% калію міститься саме в клітинах. Відповідно кількість калію теж треба поповнювати, а значить сіль буде корисною. Так само йод дитина повинна отримувати щодня...

Олександр Романенко

– Калій, магній, селен самі по собі не є токсичними. Діти їх споживають в різних продуктах харчування. І в тих концентраціях, які вони використовують для приготування їжі, ними отруїтися неможливо. Що стосується йоду, то він використовується для профілактики кретинізму у дітей.

Юрій Сіренко

– Гіпертонія значно помолодшала. Зараз все частіше спостерігається підвищення артеріального тиску у дітей. Очевидно, тому що продукти харчування містять багато солі. Адже хлорид натрію – найдешевший і простий консервант. У нас його використовують у солінні, маринуванні, копченні.

Володимир Казмірук

– Бачила таку сіль в "Делікаті". Скажіть, а навіщо там калій?

Марія

– Ця сіль дає можливість зменшити надходження натрію, не знижуючи смакового порогу, бо калій теж солоний. Тобто, не впливаючи на харчові звички, ми, по-перше, зменшуємо надходження натрію в організм. По-друге, заміщаємо надлишковий натрій калієм. По-третє, компенсуємо дефіцит ряду мікроелементів, які містяться у цій збагаченій солі. Людям із серцево-судинними захворюваннями передусім рекомендують зменшити споживання солі, а точніше натрію, і більше вживати калію. Оскільки натрій сприяє затримці рідини в організмі, що спричиняє серцеву недостатність. А калій виводить рідину. Крім того, дефіцит калію в клітинах призводить до аритмії серця. І ми рекомендуємо пацієнтам збільшувати споживання калію. Тому сіль зі зниженим вмістом натрію і збагачена калієм сприятиме поліпшенню стану при серцево-судинних захворюваннях і стане чудовою профілактикою.

Юрій Сіренко

– А навіщо, власне, всякі соляні суміші, якщо є звичайна сіль? Навіщо організм різними добавками навантажувати?

Інтєрєсующійся

– Та сіль, яку ми звикли вживати в їжу, є штучною добавкою. В природі практично жодна тварина сіль не вживає. Ми звикли до спецій, тому що вони роблять їжу смачніше, як і сіль. І знаючи про ту шкоду, яку завдає організму натрію хлорид, ми можемо стверджувати, що сіль, збагачена калієм, корисніше. Тим більше, що наш організм потребує щоденного поповнення запасів калію.

Юрій Сіренко

– Я живу в місті Харків і вашої солі у наших торгових мережах не зустрічав. Мої колеги по офісу теж здивовано знизують плечима. Оскільки серед учасників конференції є вчені-кардіологи, вношу пропозицію – чому б цієї солі не з'явитися і в аптечній мережі?

Андрій, Харків

– У Харкові така сіль продається в супермаркетах «SPAR». З приводу аптек – ми цікавилися цим питанням. Але сіль – харчовий продукт і не має права продаватися аптеках. Хоча у всьому світі аптеки є як би міні-маркетами. За кордоном таких обмежень немає, тому, я думаю, це питання майбутнього.

Олександр Романенко

– Донька купила мені таку сіль з ламінарією. Написано, що там є йод. Але ж він швидко вивітрюється. А як же варити її – чи можна, або тоді вся користь пропаде?

Новікова Тетяна Іванівна

– Зараз йдуть дослідження, при якій температурі йод випаровується. За попередніми даними, він тримається до температури 103 градусів. Це вище, ніж температура кипіння. Але випробування ще тривають. Якщо говорити про користь від йоду, то краще засвоюється організмом людини органічний йод, ніж йодат калію, яким зазвичай збагачують сіль. Ми використовуємо органічний йодіс-концентрат. Ми відмовилися від йодат калію, тому що це оксидант, до того ж, він повинен зберігатися лише в непрозорій тарі, щоб не втрачати корисних якостей.

Олександр Романенко

– Я читала, що варити сіль з йодом не можна, тому що вона стає отруйною. А з такими соляними сумішами можна варити їжу? Вони не стають токсичними? Дякую за відповідь.

Таня

– Йод випаровується. Його кількість просто зменшується. Мінерали не можуть шляхом нагрівання перетворитися на токсичні. Багато йоду – токсично, багато солі теж токсично.

Олександр Романенко

– Шановний Володимире Івановичу! Чи лікуються соляними сумішами розлади діастолічної функції 1 типу (уповільнення процесу розслаблення шлуночка в діастолу)? Мені 56 років. Гіпертонічна хвороба 2 ст. Ожирінням і діабетом не хворію.

Світлана

– Соляні суміші не лікують, але допомагають уникнути ускладнень та поліпшують загальний стан серцево-судинної системи. При серцево-судинній патології надлишковий натрій починає заміщувати калій, і при цьому тягне за собою кальцій. А перевантаження кальцієм призводить до погіршення скорочення серця, воно набуває жорсткості. І дійсно, діастола не має повного розслаблення, бо м’яз скорочений. Внаслідок цього серце недоотримує кров. Тому перевантаження однозначно шкідливі.

Володимир Казмірук

– Скажіть, які ще продукти, крім солі, шкідливі для організму в плані серцевого здоров'я, а які корисні?

Сергій

– Є ряд харчових звичок, які дійсно призводять до втрати здоров’я. Одна з найбільш небезпечних – надмірне вживання цукру. Норма в Європі – 25 грамів цукру на добу. Ми споживаємо в середньому близько 80 грамів цукру. Це призводить до серцево-судинних проблем. Мало споживаємо зелені та свіжих овочів, де багато мікроелементів і вітамінів. В середземноморських країнах найвища тривалість життя, тому що в них раціон побудований на овочах і зелені. Жири також мають бути в раціоні, але помірно. Адже холестерин – це основа статевих гормонів, він забезпечує розмову діяльність. Саме тому українці здавна вживають сало. Якщо зменшити споживання холестерину, то впаде розумова діяльність. Але безперечною трійкою лідерів найбільш шкідливих для серця продуктів є сіль, цукор та алкоголь у надмірних кількостях.

Володимир Казмірук