Рекомендації Асоціації кардіологів України та Асоціації дієтологів України до дієти зі зниженим вмістом солі

  • Дотримання дієти з пониженим вмістом солі є важливим елементом профілактики серцево-судинних захворювань і контролю симптомів серцевої недостатності.
  • Дієтою зі зниженим вмістом солі вважається та, яка включає від 3,75 г до 5 г солі на добу.
  • При зменшенні споживання солі на 5 г ризик ішемічної хвороби серця скорочується на 17%, а інсульту - на 23%.
  • Ефективність обмеження солі у гіпертоніків дорівнює застосуванню сучасного препарату для зменшення артеріального тиску.

Практичні рекомендації по дотриманню дієти з пониженим вмістом натрію

  • Споживайте натуральні, необроблені харчові продукти.
  • Пам’ятайте, що основна кількість солі міститься у технологічно-оброблених продуктах – хлібі, м’ясних продуктах, консервах, твердому сирі та в інших.
  • Пропонуйте дітям продукти і страви без значного додавання солі.
  • Додавайте мінімальну кількість солі при приготуванні їжі. Морська сіль за вмістом натрію не відрізняється від звичайної солі.
  • Уникайте вживання соленої риби, соєвого соусу, китайської їжі, соусу барбекю, оливок, бульйонних кубиків, квашеної капусти, солоних огірків і помідорів.
  • Намагайтесь готувати їжу вдома, щоб особисто контролювати вміст солі в стравах.
  • Використовуйте суміші для приправ або прянощі без вмісту солі, або спробуйте додавати в страви зелень, цибулю або часник.
  • Для приготування м'ясних маринадів і соусів спробуйте, як основу, сік апельсину, лимону, лайму, ананасу або оцет.
  • Не вживайте готові супи (концентрати), напівфабрикати, заморожені овочеві суміші, піцу.
  • При необхідності доцільно додавати в страви сіль з пониженим вмістом натрію (у складі 30% хлориду калію, 70% натрію хлориду) при відсутності протипоказань до вживання калію.

Зверніть увагу!

Багато натрію (солі) міститься в хлібі, ковбасних виробах (оброблені м'ясні продукти), сендвічах (вуличні хот-доги, гамбургери), піццах, готових супах з концентратів. Тому вживання цих продуктів слід уникати.

Автори-розробники:

  • доктор мед.наук професор Сіренко Ю.М., завідувач відділенням симптоматичних гіпертензій ННЦ «Інститут кардіології академії ім. М.Д.Стражеска АМН України»;
  • кандидат мед.наук доцент Швець О.В., директор Державного науково-дослідницького центру з проблем гігієни харчування МОЗ України, президент Асоціації дієтологів України;
  • доктор мед.наук Волошина І.М., доцент кафедри сімейної медицини, терапії і кардіології ФПО Запорізького державного.

Сіль з пониженим вмістом натрію SOLENA

Сіль із зменшеним вмістом натрію, рекомендована асоціаціями дієтологів і кардіологів, представлена в лінійці солей українського виробництва SOLENA. Базовий склад солі SOLENA – це суміш солей натрію і калію (70% хлориду натрію і 30% хлориду калію). Солоність солі SOLENA практично така ж, як і у звичайної солі.