– Клінічні дослідження, які проводили в Америці, довели, що зменшення споживання солі до 5 грамів на добу (це фізіологічна норма) призводило до серйозного зниження артеріального тиску – 7-10 мм. рт. ст. В сучасному індустріалізованому суспільстві людина споживає удвічі, а той утричі більше солі за фізіологічну норму. Бо їсть багато напівфабрикатів і готових продуктів, які вже містять сіль за рецептурою. Це призводить до того, що змінюється обмін натрію. А це затримка рідини в організмі, транспортування іонів через клітинну мембрану, це судинний тонус. Тому що судинна стінка, яка містить більше натрію, більш чутлива до вазоконстрікторних субстанцій, які приводять до зменшення просвіту судин. Тому перша рекомендація кардіологів – приберіть сіль зі столу. Або харчуйтеся продуктами, які приготовлені вдома, де можна замінити звичайну сіль на ту, що має знижений вміст натрію та збагачену іншими мікроелементами. Клінічні дослідження показали, що збільшення споживання калію і магнію призводить до зниження артеріального тиску, уповільнення розвитку атеросклерозу. Одна, на жаль, клінічні дослідження з цією сіллю не проводилися. Але фінська практика довела, що вона ефективна. А клінічні дослідження показали, що зменшення споживання натрію і збільшення споживання калію призводить до позитивних змін серцево-судинної системи.