ВООЗ про результати скорочення споживання солі в Фінляндії та Англії

6205
ВОЗ о результатах сокращения потребления соли в Финляндии и Англии

Існують переконливі докази того, що надмірне споживання солі є однією з причин підвищеного кров'яного тиску і серцево-судинних захворювань, і що зменшення споживання солі до рекомендованого рівня (менше 5 г на добу) матиме значний позитивний вплив на здоров'я населення. Як приблизні оцінки, так і фактичні виміри показують, що в більшості європейських країн показник щоденного споживання солі на цей час коливається на рівні від 7 до 18 грамів на добу, і, отже, жодній державі-члену поки що не вдалося досягти рекомендованої норми.

Тому скорочення споживання солі є однією з пріоритетних стратегічних дій і вважається одним з найбільш економічно ефективних підходів до запобігання неінфекційних захворювань (НІЗ). Діяльність у цьому напрямку, як правило, включає три основних складових: зміна складу продуктів; підвищення обізнаності та поінформованості споживачів, включаючи заходи по забезпеченню чітких і всеосяжних маркувань на продуктах; і моніторинг споживання солі серед населення. Фінляндія та Сполучене Королівство були в числі перших країн, які вдалися до впровадження та реалізації ефективних програм щодо зниження споживання солі. З того часу багато країн Регіону також стали проводити ефективні ініціативи щодо скорочення споживання солі.

Які результати були досягнуті в Сполученому Королівстві і Фінляндії?

  • Вже на початку 1970-х років Фінляндія почала вживати заходів щодо зниження споживання солі, які, зокрема, включали проведення масштабних кампаній з інформування громадськості. У 1993 р. була прийнята постанова уряду про обов'язкове маркування вмісту солі на продуктах харчування. При цьому на упаковці продуктів, що містять особливо високі рівні солі, також повинні були міститися запобіжні етикетки.
  • Це супроводжувалося введенням знака "Кращий вибір" – за підтримки Фінської кардіологічної асоціації, яка визначила види продуктів з низьким вмістом солі.
  • Добове споживання солі серед жінок в Фінляндії зменшилося з приблизно 12 г на добу в кінці 1970-х років до всього лише 6,8 г на добу до 2002 р.
  • Стратегія Сполученого Королівства була спрямована на встановлення чітких цільових орієнтирів щодо зниження вмісту солі в різних категоріях харчових продуктів. Завдяки цьому для харчової промисловості були створені єдині "правила гри", які сприяють поступовому зменшенню вмісту солі в вироблених продуктах.
  • Це супроводжувалося рекомендаціями по використанню зручного для споживачів маркування харчових продуктів і проведення кампаній з інформування громадськості.
  • З моменту початку реалізації програми зі скорочення споживання солі в Сполученому Королівстві у 2003-2004 рр. у країні було відмічено скорочення споживання солі на 10-15%. Опубліковані дані показують, що середнє споживання солі знизилося з 9,5 г на добу у 2000-2001 рр. до 8,6 г на добу в 2008 р., з подальшим незначним зниженням до 8,1 г до 2011 р.
  • У Сполученому Королівстві вміст солі в основних продуктах харчування було знижено на 25-45%.
  • Обидві країни встановили надійні системи моніторингу споживання солі, використовуючи для цієї мети методи "золотого стандарту".

В даний час наявна інформація свідчить про те, що принаймні у 20 країнах Європейського регіону реалізуються конкретні ініціативи щодо скорочення споживання солі, а принаймні 11 країн вживають заходів, що сприяють зміні складу продуктів харчування.

Джерело – сайт Всесвітньої організації охорони здоров'я



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів