Між Національним центром громадської охорони здоров'я і Казахським агротехнічним університетом ім. С.Сейфулліна був підписаний Меморандум про співпрацю, основним напрямком якого є зміна рецептури хліба / хлібобулочних виробів в частині поетапного зниження солі з метою формування культури здорового харчування, зміцнення здоров'я молоді.
Згідно з рекомендаціями ВООЗ, зменшення кількості солі в продуктах харчування найбільш ефективно починати з хліба, як продукту масового споживання.
В експериментально-виробничому цеху з виробництва хліба та хлібобулочної продукції Казахського агротехнічного університету ім. С.Сейфулліна будуть випікати хліб зі зниженим вмістом солі для студентів і викладачів ВНЗ, що буде одним з ключових заходів профілактики неінфекційних захворювань.
У зв'язку з цим, сторони висловили надію, що цю ініціативу підтримають і інші виробники хлібобулочних виробів.
Крім того, з часом і медичні організації повинні прийти до усвідомлення своєї нової місії: вчити, як бути здоровим, навчати населення заходам профілактики і правильному харчуванню. Таким чином, на рівні первинної медико-санітарної допомоги повинні реалізуватися найважливіші принципи, що визначають розвиток системи охорони здоров'я на перспективу - «від хвороби до здоров'я» та «навчання і турбота замість лікування».
Про те, як надмірне споживання солі, в цілому, неправильне харчування може нашкодити здоров'ю, розповідає лікар, завідуюча терапевтичним відділенням міської поліклініки №3 м Нур - Султан Еміна Тунгишбаевна Ільясова.
Люди часто не знають, скільки солі вони споживають. У багатьох країнах основна кількість солі надходить в організм людини з перероблених продуктів (готових страв; м'ясопродуктів, таких як бекон, шинка і салямі, сир і солоні закуски) або з харчових продуктів, часто споживаних в великих кількостях (наприклад, хліб).
Організм людини отримує всі необхідні речовини саме через їжу і воду. Склад продуктів харчування і їх властивості безпосередньо впливають на здоров'я, фізичний розвиток, працездатність, емоційний стан, в цілому, на якість і тривалість життя.
Неправильне харчування може завдати істотної шкоди здоров'ю людини в будь-якому віці. Це - зниження рівня фізичного і розумового розвитку, стомлюваність, зниження працездатності і скорочення тривалості життя.
Надмірне споживання солі призводить до того, що в організмі порушуються обмінні процеси: водно-сольовий обмін, сіль накопичується в організмі, псуються зуби, з'являється гастрит, виразка шлунка. Прискорюється процес старіння. Надмірне вживання солі сприяє підвищенню кров'яного тиску, що, в свою чергу, підвищує ризик розвитку хвороб серця та інсульту.
Зараз діти і підлітки ведуть малорухливий спосіб життя, сидять за комп'ютером, в соціальних мережах, харчуються фаст-фудами, їдять ковбасу, чіпси, споживають майонез. У ковбасних виробах, особливо копчених, міститься багато солі. Нездорове харчування і відсутність фізичної активності є основними ризиками для здоров'я у всьому світі.
Мене радує, що саме в головному місті країни почнуть випікати хліб зі зниженим вмістом солі. Рекомендована денна норма солі - 5 г в день (близько однієї чайної ложки).
На своєму досвіді скажу, я і моя сім'я ведемо здоровий спосіб життя, харчуємося правильно. Ми зменшили споживання хліба, хлібобулочних виробів, харчуємося частіше, в основному овочами, білковими продуктами. Навіть мої діти знають, що тарілку візуально треба ділити на 4 частини, що зі столу треба вставати з відчуттям легкого голоду. Увечері у нас легка вечеря. Ми можемо з'їсти яблуко, випити айран. Я переконалася, що дітей можна навчити правильно харчуватися, просто з боку батьків потрібна роз'яснювальна робота.
Зараз у нас багато людей з надлишком ваги, дуже багато дітей і підлітків з надмірною вагою і навіть ожиріння. Їм хочеться допомогти, підійти і сказати, будь ласка харчуйтеся правильно, займайся спортом, не вживай занадто багато солі і цукру.
Батьки повинні роз'яснювати своїм дітям про шкоду солі і нездорового харчування. У школі, з першого класу також потрібно проводити роз'яснювальну роботу, якщо правильно пояснити, діти швидко все вловлюють, вони ні за що не питимуть, не їстимуть шкідливі продукти.
Правильно харчуючись сьогодні - ми піклуємося про своє здоров'я на багато років.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.