Калий

Щодня людський організм потребує отримання калію . Калій відіграє важливу роль для підтримки здоров'я, регуляції артеріального тиску, збереження здоров'я кісток, знижує ризики виникнення хронічних захворювань. Калій сприяє поліпшенню постачання мозку киснем, діє як імуномодулятор, допомагає нормалізувати кров'яний тиск, допомагає позбавлятися від шлаків, а також допомагає при алергії.

Рекомендаціями ВООЗ встановлена мінімальна норма калію для людини на добу - це не менше 3,5 г. Рівно стільки або більше організм повинен отримувати калію в харчуванні для здорового життя.

Як стало відомо завдяки результатам досліджень ВООЗ в Україні STEPS 2019, українці споживають калію майже в півтора рази менше норми - близько 2,5 г на добу.

Чим загрожує брак калію?

Брак калію супроводжується:

  • швидкою втомою,
  • серцевою аритмією,
  • підвищеним артеріальним тиском,
  • м'язовими судомами.

Серед інших симптомів дефіциту калію може бути також часта нудота, дратівливість.

Лікар Андрій Скельний - фахівець в галузі медичної елементологіі - детально розповів, чому так важливо дотримуватися норми калію в харчуванні. Відео.

Що буде при надлишку калію?

Проблеми надмірного споживання калію не існує з тієї причини, що в здоровому організмі зайвий калій не затримується і виводиться з нього з сечею.

Якщо ви боїтеся з'їсти "зайвого" калію через страшилки про гіперкаліємію - то це абсолютно безпідставно. Тому що гіперкаліємія можлива тільки при специфічних, дуже важких захворюваннях, через які вже порушена природна функція організму виводити речовини з тіла. Такі хворі перебувають під постійним контролем лікарів, на межі життя і смерті.

Які продукти містять калій?

У яких продуктах калій

Щоб привести в норму споживання калію, потрібно намагатися якомога більше їсти фруктів і овочів, багатих на калій.

Йдеться про споживання:

  • бананів,
  • кураги,
  • авокадо,
  • свіжого інжиру.
  • запеченої картоплі (варіння вимиває калій з продукту), обов'язково зі шкіркою.

Як ще привести в норму споживання калію?

Разом зі споживанням продуктів, багатих на калій, необхідно зменшити до норми споживання натрію - антагоніста калію. Зайвий натрій надходить в організм із звичайною сіллю і солоними продуктами, він виводить з організму калій. Тому так важливо підтримувати натрієво-калієвий баланс в організмі.

Завдяки результатам дослідження STEPS 2019, стало достовірно відомо, що натрієвої солі українці споживають майже в три рази більше за норму 12,6г на добу (ВООЗ рекомендує не більше 5г). І це дуже важливо знати, тому що саме дефіцит калію при надлишку натрію в харчуванні є однією з причин підвищеного артеріального тиску, розвитку серцево-судинних та інших захворювань.

Шкода солі

У всьому світі зараз спостерігається тенденція використовувати в харчуванні замість звичайної натрієвої солі більш корисну сольову суміш, яка містить сіль калію. Використання такої суміші замість звичайної солі сприяє виконанню рекомендацій ВООЗ в плані зниження до норми споживання натрію в харчуванні. А також сіль з калієм є найбільш дешевим додатковим джерелом дефіцитного калію в харчуванні.

В Україні така сольова суміш вже теж виробляється і продається в багатьох продуктових магазинах і супермаркетах під торговою маркою SOLENA. В її складі - 30% солі калію. Використовувати таку сіль як джерело калію в харчуванні дуже вигідно, тому що в кожній банці (700г) є стільки калію, скільки можна отримати з 300 бананів або 5кг кураги.

Сіль для здорового харчування SOLENA
Сіль для здорового харчування SOLENA

Слідкуйте за своїм здоров'ям і за тим, що ви їсте. Прислухайтеся до рекомендацій дієтологів. Адже правильне харчування - запорука міцного здоров'я і довголіття!



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів