Чому ми їмо багато солі і як це впливає на здоров'я?

10644

Із ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та за фінансової підтримки Світового банку в Україні вперше були проведені дослідження з неінфекційних захворювань STEPS 2019. Вони були здійснені спеціалістами Центру громадського здоров’я МОЗ України та Українським інститутом соціальних досліджень. Ці дослідження показали, що українці перевищують споживання солі натрію (а це звичайна кухонна сіль) майже в три рази (12,6г – при нормі 5,0г), а дефіцит калію у харчуванні спостерігається у 79,5% населення (2,5 г – при нормі 3,5г).

До чого це може призвести?

При надмірному споживанні солі натрію та дефіциті калію відбувається затримка води в організмі, порушується діяльність серцево-судинної системи, підвищується кров’яний тиск. Як наслідок – розвиток патологій серця та судинних захворювань, основною з яких є гіпертонічна хвороба (понад 40% населення має саме такий діагноз).

Організм при підвищеному кров’яному тиску також інтенсивно втрачає і кальцій, що може призвести до остеопорозу та захворювання нирок. А оскільки натрій, калій і кальцій є основними макроелементами водно-сольового обміну, то можна констатувати, що у більшості населення України він порушений.

До речі, ще з радянських часів перед кабінетами кардіологів та терапевтів залишилися прикріплені рекомендації для гіпертоніків, які з метою збереження здоров’я населення закликають до зменшення використання у харчуванні солі натрію та збільшення споживання овочів і фруктів багатих на калій.

Як кров’яний тиск впливає на перебіг COVID-19?

За повідомленням Центру громадського здоров’я МОЗ України у Китаї від 25% до 50% людей, які інфікувалися коронавірусом, мали високий кров’яний тиск або супутні захворювання: онкологію, діабет тощо. В Італії понад 76% людей, які померли від ускладнень COVID-19, страждали гіпертонією.

Рекомендації дієтологів та кардіологів щодо нормалізації споживання натрію і калію

  • Обмежити вживання тих продуктів, які містять багато солі натрію, оскільки 80% її ми споживаємо з готовими продуктами харчування.
  • Збільшити вміст у раціоні овочів та фруктів багатих на калій.
  • Зменшити кількість солі натрію, яку ми використовуємо при приготуванні їжі (це складає близько 20%).

Що варто зробити для дотримання рекомендацій лікарів?

  • Прибрати сільничку зі столу та звикати до більш прісного раціону.
  • Замість солі в їжу додавати гострі несолоні приправи.
  • Придбати для вживання сіль з низьким вмістом натрію та додаванням калію, що дозволить не міняти смакові звички, адже вона аналогічна кухонній за смаком.

Досвід Фінляндії по зменшенню вживання солі натрію

Уряд Фінляндії, щоб привести показники споживання солі натрію до норми та скоротити дефіцит калію у харчуванні, починаючи з дитсадочків і шкіл, почали використовувати сіль з низьким вмістом натрію та додаванням калію. В такій суміші солі натрію і калію поєднані в пропорції 70/30.

Використання в харчуванні продуктів та їжі з низьким вмістом солі натрію дозволило населенню Фінляндії зменшити її споживання з 16г до 7г на добу.

Зменшення споживання солі вплинуло на скорочення смертності від серцево-судинних захворювань у 7-10 разів та збільшення тривалості здорового життя на 13 років.

Приведення в норму споживання натрію і калію допомогло уряду Фінляндії зробити значний крок в оздоровленні населення. Це дозволило перейти з позиції країни, яка була лідером в Європі за смертністю від серцево-судинних захворювань та низькою тривалістю життя, на перші місця за показниками здоров’я. Як результат – зменшення в декілька разів людського болю та страждань від хвороб.

Статистичні дані щодо ситуації в Україні

  • Україна, як колись Фінляндія, сьогодні займає перші місця в Європі за смертністю від захворювань серця та судин.
  • У 2019 році в країні зареєстрована найнижча серед європейських держав тривалість здорового життя.
  • Частота інсультів, як наслідку гіпертонічної хвороби, в 11-13 разів вища, ніж в Європі.
  • У 2020 році в Україні від серцево-судинних захворювань померло понад 400 тис. громадян, водночас як від COVID-19 – близько 18 тис.

Як діє уряд України?

Українським урядом ще в 2018 році було прийнято Розпорядження №530, яке передбачало скорочення споживання солі натрію населенням на 30%. Та минуло вже три роки, але видимого результату так і не досягнуто. Бо все залишилося лише на папері…

Тому Україні неодмінно слід скористатися досвідом уряду Фінляндії. Адже не важко прийняти програму дій на законодавчому рівні щодо зменшення до норми споживання солі натрію, щоб зберегти життя і здоров'я тисячам українців. А для цього є всі передумови: бажання людей, Постанова уряду, а найголовніше - наявність на ринку солі, подібної до фінської - з низьким вмістом натрію, з додаванням калію. Остання, до речі, виробляється в Україні, а тому для збереження повноцінного життя і здоров'я її можна придбати в торгових мережах, Інтернет-магазинах Rozetka, Prom за доступною ціною.



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів