Ризик серцевої недостатності подвоює надмірне споживання солі - дослідження

3736
Чрезмерное потребление соли может удвоить риск сердечной недостаточности

Надмірне споживання солі безпосередньо пов'язане з підвищенням кров'яного тиску і ризиками розвитку ішемічної хвороби серця та інсульту. Про це попереджають фінські вчені після тривалого дванадцятирічного дослідження.

Під час виступу в Європейському суспільстві кардіологів в Барселоні, професор Джусілахті Пекка (Національний інститут здоров'я і соціального забезпечення Фінляндії) повідомив: «Серце не любить сіль».

ФінляндіяПрофесор Джусілахті зазначив, що проведені ним дослідження показали: споживання солі більше 13,7 г на добу може подвоювати розвиток серцевої недостатності.

«Надмірна кількість солі в харчуванні помітно збільшує ризик серцевої недостатності. Перевищення норми вмісту солі в їжі призводить до збільшення ризику розвитку серцевої недостатності і підвищення артеріального тиску", - сказав він.

«Люди, чий раціон містив понад 13,7 г солі на добу, піддавали себе ризику розвитку серцевої недостатності в два рази більше, ніж ті, хто споживав менше 6,8 г. Надмірне споживання солі, - сказав професор, - одна з головних причин високого кров'яного тиску і один з факторів ризику коронарної хвороби серця (КХС) і інсульту ».

«Крім КХС і інсульту, серцева недостатність - одне з наймасовіших серцево-судинних захворювань в Європі і світі, при цьому роль надмірного споживання солі в його розвитку вивчена недостатньо», - повідомив професор.

Як проходило дослідження

У дослідженні фінських вчених протягом дванадцяти років брали участь 4630 осіб від 25 до 64 років. Зразки сечі були досліджені для визначення споживання солі.

Дослідники розділили людей на п'ять груп на основі добового споживання солі - від менш 6,8 г до понад 13,7 г.

Серцева недостатністьПід час дослідження у ста двадцяти одного спостережуваного розвивалася серцева недостатність.

Скориговані результати експерименту на вік і стать показали, що у групи, що споживала понад 13,7 г солі на добу, в 2,1 рази частіше розвивалася серцева недостатність, ніж у групи з більш низьким споживанням.

Скільки не шкодить?

Експерти поділилися на два табори щодо норми споживання солі. Наприклад, Національна служба охорони здоров'я Англії рекомендує не більше 6 г на добу, це трохи більше рекомендації ВООЗ – 5 г на добу.

Професор Джусілахті сказав, що оптимальне щоденне споживання солі «ймовірно, навіть менше 6,8 г», найнижчого рівня, використаного в його дослідженні.

Людині потрібна сіль, і її фізіологічна необхідність - близько 2-3 г

«Необхідні дослідження в більш широких групах населення для більш повного аналізу ризиків серцевої недостатності, які пов'язані зі споживанням солі», - додав фінський вчений.



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів