Українці в цілому дотримуються здорового харчування, проте їдять мало овочів, фруктів і молочних продуктів, але в той же час багато борошняних виробів і солі. Про це поінформував президент Асоціації дієтологів України Олег Швець.

"Українці в цілому дотримуються здорового харчування - мають триразове харчування, а також готують їжу вдома з натуральних продуктів. Це добре ", - сказав Швець.

Він зазначив, що і дорослі, і діти в Україні в цілому споживають адекватну кількість м'яса і м'ясних продуктів.

У той же час українці, за даними дослідження, споживають мало продуктів з доведеною користю для здоров'я - овочів, фруктів і ягід, бобових, горіхів, риби і молочних продуктів. Наприклад, діти споживають молочних продуктів в середньому 185 мл на добу, у підлітків ця кількість становить 155 мл на добу, а дорослі вживають у середньому 140 грамів в день - це менше однієї порції, тоді як рекомендується протягом дня вживати 2-3 порції молочних продуктів. Це призводить до недоотримання необхідних вітамінів і мінералів.

Так, діти дошкільного віку отримують на 11% менше рекомендованої кількості кальцію, а підлітки недоотримують 21% добової норми цього мінералу. У дорослих спостерігається нестача магнію і вітамінів А, С і Е, що значно погіршує їх здоров'я і якість життя.

Також дослідження показало, що українці вживають багато борошняних виробів, причому переважно з борошна вищого сорту. Українці також їдять багато картоплі замість корисних овочів і багато насичених жирів. Таке харчування сприяє набору зайвої ваги з ростом ризику небезпечних хронічних захворювань, таких як цукровий діабет і атеросклеротичні ураження серцево-судинної системи, що призводять до хвороб серця і інсультів.

Крім того, дієтолог зазначив, що завдяки дослідженню вперше вдалося визначити об'єктивний рівень споживання солі. Виявилося, що українці значно перевищують рекомендований обсяг споживання солі, починаючи з раннього дитячого віку. І це виробляє схильність до солоних страв і смакові звички на все життя. Так, дорослі чоловіки вживають солі більш ніж у 2,5 рази, а жінки - в два рази більше рекомендованих 5 грамів на добу. Таке перевищення призводить до зростання кров'яного тиску і пов'язаних з ним інфарктів і інсультів.

Не в останню чергу впливає на стан здоров'я українців і споживання популярного джерела енергії - вільного цукру. Діти різного віку вживають багато цукру: в віці від 1 до 3 років - 47 грамів в день, дошкільного віку - 56 грамів, школярі та підлітки - 67 грамів вільного цукру в день, тоді як, згідно з рекомендаціями щодо здорового харчування для дорослих, добова норма цукру не повинна перевищувати 50 грамів в день, а дітям рекомендується взагалі не давати солодощі якомога довше. Також дієтолог зазначив, що не має значення, з яких продуктів виходять вуглеводи - з цукру або меду. При цьому замінники цукру ще більш небезпечні, ніж чистий цукор. Також немає різниці за впливом на здоров'я буряковий це цукор або, наприклад, виноградний.

В цілому, за словами експерта, "українці харчуються краще, ніж погано, але гірше, ніж добре".

У дослідженні взяли участь тисяча двісті тридцять дві людини. Учасники дослідження не тільки заповнювали щоденники харчування, але і протягом 7 днів фіксували на фото вживані страви для верифікації фактичних даних. В рамках дослідження вперше був створений перелік з більш ніж 800 продуктів і страв, які найчастіше вживають українці.



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів