Які ризики пов'язані з високими рівнями споживання солі?
- Наукові дані демонструють, що високий рівень споживання солі відіграє найважливішу роль у підвищенні таких факторів ризику неінфекційних захворювань (НІЗ), як високий артеріальний тиск, у всьому Європейському регіоні. Високий артеріальний тиск значною мірою пов'язано з серцево-судинними захворюваннями, також не виключений його зв'язок з іншими НІЗ, наприклад захворюваннями нирок.
Яких харчових продуктів слід уникати?
- Продукти, піддані технологічній обробці, наприклад, готові до вживання страви і закуски (снеки), було визначено ВООЗ як одні з основних джерел споживання солі в Європейському регіоні, однак не варто забувати про хліб і молочні продукти.
- Визнано, що страви з ресторанів швидкого харчування та інших ресторанів містять велику кількість солі, а також жирів і цукру.
Який рекомендований денний рівень споживання солі для дорослих?
- Щоб уникнути розвитку серцево-судинних захворювань ВООЗ рекомендує, щоб денне споживання солі становило менше 5 г (що відповідає приблизно чайній ложці солі в день).
- На загальну думку органів охорони здоров'я та безпеки харчових продуктів, щоденне споживання солі більшістю європейців набагато вище рекомендованого рівня (8-11 г).
Який максимально прийнятний рівень споживання солі в день для дітей?
- Сіль не повинна додаватися в їжу дітей у віці 0-9 місяців.
- Для дітей віком від 18 місяців до 3 років рівень споживання солі не повинен перевищувати 2 г на день.
- Для дітей віком від 7-10 років рівень споживання солі не повинен перевищувати 5 г в день.
Наскільки я можу контролювати рівень споживаної мною солі?
- В Європі близько 70-75% всієї споживаної солі приховано в продуктах, підданих технологічній обробці, або в іншій продукції харчової промисловості, і знаходиться поза контролем споживача. Решту 25-30% люди додають в їжу самі.
Які дії вчиняються в Європейському регіоні з контролю високого рівня споживання солі?
- Європейське регіональне бюро ВООЗ зробило зниження споживання солі одним з п'яти пріоритетних втручань у новому Плані дій щодо здійснення Європейської стратегії профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями, 2012-2016 рр.
- Європейський план дій ВООЗ в галузі харчових продуктів і харчування (2007-2012 роки) включає заходи щодо сприяння зміні рецептури основних продуктів харчування для зниження вмісту в них солі і забезпечення наявності більш здорових продуктів.
- ЄРБ ВООЗ підтримує діяльність Європейської мережі дій щодо зниження споживання солі. У цю мережу входить 23 держави-члена Регіону, а провідну роль у ній відіграє Сполучене Королівство. Мережа сприяє обміну досвідом з зусиллям в області зниження рівнів споживання солі між країнами та надання інформації і технічної експертизи.
Яку роль відіграє споживання солі в попередженні йододефіцитних розладів?
- Йодування солі продовжує залишатися важливим методом, застосовуваним з метою кардинального скорочення йододефіцитних розладів: сіль – це продукт масового вжитку, моніторинг її виробництва просто здійснювати, а йодування не впливає на її смакові характеристики і не вимагає великих витрат.
- На сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я у 1992 р. усіма європейськими країнами була схвалена мета кардинального скорочення йододефіцитних розладів. Хоча з того часу в глобальному масштабі був досягнутий великий прогрес, охоплення йодуванням солі в Європейському регіоні найнижче серед всіх регіонів ВООЗ.
Джерело – сайт Всесвітньої організації охорони здоров'я.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.