Коли настала пандемія COVID-19, багато хто почав вакцинуватися в надії не захворіти і зберегти життя.
Але чомусь мало хто з нас звернув увагу на смертність від серцево-судинних захворювань (ССЗ), яка в 2020 р. більш ніж у 20 разів перевищила смертність від COVID-19.
Высокое артериальное давление является причиной возникновения ССЗ, а также может повлиять на летальный исход при заражении короновирусом.
Як повідомив «Центр громадського здоров'я» МОЗ України, в Італії понад 76% людей, які померли від ускладнень, викликаних COVID-19, мали високий кров'яний тиск.
Високий артеріальний тиск - часта причина ССЗ.
Регулярне перевищення в харчуванні звичайної солі (хлорид натрію) - головного постачальника натрію для організму - призводить до накопичення зайвої рідини в організмі, збільшення обсягу крові, і є причиною підвищеного артеріального тиску.
За результатами дослідження STEPS19, украинцы почти в 3 раза превышают норму потребления натрия и потребляют калия в 1,5 раза меньше нормы.
Високий артеріальний тиск - часта причина ССЗ. Можливо, тому сьогодні Україна займає перші місця в Європі за показниками смертності від ССЗ і частотою інсультів.
Фінська програма по оздоровленню населення
Когда финны столкнулись с такой ситуацией в 80-х годах, как сегодня Украина, они приняли программу по оздоровлению населения «Северная Карелия».
Як показали результати цієї програми, яка тривала більше 20 років, приведення до норми споживання натрію і калію населенням вплинуло на скорочення смертності від ССЗ в 7-10 разів і збільшення тривалості здорового життя фінів більш ніж на 13 років.
Яким способом фіни привели до норми споживання натрію і калію?
Головним джерелом натрію в харчуванні є звичайна сіль натрію (хлорид натрію). Тому для зменшення кількості натрію в солі фіни почали виробляти сольову суміш солей натрію і калію в пропорції 70/30. Така суміш отримала назву «Сіль зі зменшеним вмістом натрію».
Сіль зі зменшеним вмістом натрію фіни почали використовувати в харчуванні, починаючи з дитячих садків і шкіл. Про це розповіла в інтерв'ю ТСН радниця міністра Фінляндії.
Використання такої солі в готових продуктах харчування і при приготуванні їжі в домашніх умовах допомогло фінам привести до норми споживання натрію і калію і оздоровити населення.
Чи виробляється сіль зі зменшеним вмістом натрію в Україні?
В Україні близько 10 різних видів солей зі зменшеним вмістом натрію виробляється під торговою маркою SOLENA.
Сіль для здорово харчування зі зменшеним вмістом натрію SOLENA можна придбати в магазинах України, в Інтернет-магазинах.
Кому дорого своє здоров'я, здоров'я своїх близьких, можуть скористатися фінським досвідом з оздоровлення населення, привівши в норму споживання натрію і калію. В цьому Вам допоможе українська сіль SOLENA.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.