Використовуйте сіль з калієм і магнієм - завкафедрою гігієни харчування Національного медуніверситету

3418
Соль с калием рекомендует профессор

За даними ВООЗ, кожен другий житель планети вживає пересолені продукти. Тим часом вчені встановили, що любов до солі збільшує ризик серцевих захворювань, тому що вона вонавикликає підвищення артеріального тиску. Медики стверджують: якби кожен скоротив вживання солі на третину, то за рік у світі траплялося б на 40 тисяч інсультів менше!

- Механізми, за допомогою яких сіль підвищує тиск, пов'язані з її головним компонентом - натрієм, - пояснює завідувач кафедри гігієни харчування Національного медуніверситету професор Віктор Ципріян. - Справа в тому, що іони натрію посилюють реакцію нервових закінчень, що регулюють просвіт судин. У людей, що страждають серцево-судинними захворюваннями, судини і так звужені, а після прийому солоної їжі може виникнути їх спазм, що загрожує інфарктом або інсультом. Крім того, сіль затримує рідину в організмі, а це викликає набряки і дає додаткове навантаження на серце.

Наш організм повинен отримувати з їжею п'ять-шість грамів солі в день, а більшість людей з'їдає її по 10-15 грамів. 80% добової норми хлориду натрію ми отримуємо з готових продуктів, куплених в магазинах, таких як ковбаси, солонина, м'ясні і рибні консерви, рибні палички, концентрати супів і соусів, бульйонні кубики, чіпси, солоні горішки. А якщо ще й досолюємо страви, які готуємо вдома, то перевищення добової норми в два-три рази забезпечено. Тим часом, навіть якщо готувати без солі, в організм буде надходити до 3 грамів хлориду натрію: приблизно стільки його міститься в добовому наборі продуктів. На жаль, більшість з нас настільки звикли до цієї приправі, що без неї навіть саме вишукане блюдо здається несмачним.

- Насправді сіль - це «кулінарна кувалда», яка заглушає тонкі смакові відтінки, - пояснює Віктор Іванович. - Замінити цю звичну просту приправу можна складними. Наприклад, розтертими в порошок сухими водоростями, такими як ламінарія. У ній є цілий спектр мікроелементів і йод, які надають стравам солоновато-гіркий смак. Зараз продається також велика кількість різних трав'яних композицій і сумішей, смакових добавок без солі. Але і тут потрібне почуття міри. Так, деякі з них містять глютамінову кислоту, яку у великих дозах не можна вживати майбутнім і годуючим мамам, а також підліткам. Справа в тому, що вона перетвориться в гамма-аміномасляну кислоту, яка збуджує центральну нервову систему.

Як обдурити себе і вкластися в «нормативні» 6 грамів?

Прибрати зі столу сільничку.

Купувати менше готових продуктів, що містять велику кількість солі.

Стежити, щоб в меню були свіжі фрукти і овочі, особливо листовий салат, абрикоси, персики, банани. У них багато калію , який допомагає знизити рівень артеріального тиску.

Замість кухонної можна використовувати спеціальну сіль для гіпертоніків, в якій хлорид натрію частково замінений хлоридом калію та хлоридом магнію. Калій виводить з організму натрій і не затримує рідину, а магній розширює просвіт судин.

Замінити сіль сушеними пряними коріннями і травами, такими як м'ята, імбир, петрушка, селера, цибуля, часник.

Салати і рибу заправляти лимонним соком, а м'ясо - соусами з кислих яблук і ягід.



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів