За даними ВООЗ, кожен другий житель планети вживає пересолені продукти. Тим часом вчені встановили, що любов до солі збільшує ризик серцевих захворювань, тому що вона вонавикликає підвищення артеріального тиску. Медики стверджують: якби кожен скоротив вживання солі на третину, то за рік у світі траплялося б на 40 тисяч інсультів менше!
- Механізми, за допомогою яких сіль підвищує тиск, пов'язані з її головним компонентом - натрієм, - пояснює завідувач кафедри гігієни харчування Національного медуніверситету професор Віктор Ципріян. - Справа в тому, що іони натрію посилюють реакцію нервових закінчень, що регулюють просвіт судин. У людей, що страждають серцево-судинними захворюваннями, судини і так звужені, а після прийому солоної їжі може виникнути їх спазм, що загрожує інфарктом або інсультом. Крім того, сіль затримує рідину в організмі, а це викликає набряки і дає додаткове навантаження на серце.
Наш організм повинен отримувати з їжею п'ять-шість грамів солі в день, а більшість людей з'їдає її по 10-15 грамів. 80% добової норми хлориду натрію ми отримуємо з готових продуктів, куплених в магазинах, таких як ковбаси, солонина, м'ясні і рибні консерви, рибні палички, концентрати супів і соусів, бульйонні кубики, чіпси, солоні горішки. А якщо ще й досолюємо страви, які готуємо вдома, то перевищення добової норми в два-три рази забезпечено. Тим часом, навіть якщо готувати без солі, в організм буде надходити до 3 грамів хлориду натрію: приблизно стільки його міститься в добовому наборі продуктів. На жаль, більшість з нас настільки звикли до цієї приправі, що без неї навіть саме вишукане блюдо здається несмачним.
- Насправді сіль - це «кулінарна кувалда», яка заглушає тонкі смакові відтінки, - пояснює Віктор Іванович. - Замінити цю звичну просту приправу можна складними. Наприклад, розтертими в порошок сухими водоростями, такими як ламінарія. У ній є цілий спектр мікроелементів і йод, які надають стравам солоновато-гіркий смак. Зараз продається також велика кількість різних трав'яних композицій і сумішей, смакових добавок без солі. Але і тут потрібне почуття міри. Так, деякі з них містять глютамінову кислоту, яку у великих дозах не можна вживати майбутнім і годуючим мамам, а також підліткам. Справа в тому, що вона перетвориться в гамма-аміномасляну кислоту, яка збуджує центральну нервову систему.
Як обдурити себе і вкластися в «нормативні» 6 грамів?
Прибрати зі столу сільничку.
Купувати менше готових продуктів, що містять велику кількість солі.
Стежити, щоб в меню були свіжі фрукти і овочі, особливо листовий салат, абрикоси, персики, банани. У них багато калію , який допомагає знизити рівень артеріального тиску.
Замість кухонної можна використовувати спеціальну сіль для гіпертоніків, в якій хлорид натрію частково замінений хлоридом калію та хлоридом магнію. Калій виводить з організму натрій і не затримує рідину, а магній розширює просвіт судин.
Замінити сіль сушеними пряними коріннями і травами, такими як м'ята, імбир, петрушка, селера, цибуля, часник.
Салати і рибу заправляти лимонним соком, а м'ясо - соусами з кислих яблук і ягід.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.