Як пережити спеку і не нашкодити серцю - лікар-дієтолог Борис Скачко

4921
Доктор Скачко

У науково-популярній книзі «Як пережити спеку?» (2020) відомий в Україні лікар-дієтолог Борис Скачко розповів, як зберегти здоров'я під час літньої спеки. Тут ми наведемо кілька фактів і рекомендацій з цієї книги.

Що потрібно знати в спеку людям з серцево-судинними захворюваннями?

Якщо на термометрі більше за +18°C - потрібно використовувати різні можливості для охолодження організму. А не лише пити більше води.

Здорова людина перебуває в області теплового комфорту при температурі
навколишнього повітря в діапазоні від +18 до +24°C.

А яка комфортна температура для людини з порушеннями в роботі кардіореспіраторної системи? Вона нижче +18°C

Чи потрібно пити більше води?

Випили багато води - буде великий об'єм крові і підвищене навантаження на серцево-судинну систему. Випили мало води - буде висока в'язкість крові. У будь-якому випадку - це погано для серця. І сьогодні, і в майбутньому!

Вгадати, скільки крапель води вам потрібно тут і зараз - неможливо. Тому найчастіше надмірно збільшується кількість води в раціоні. Що буде, коли закінчуються резерви адаптації серцево-судинної системи? Розвивається серцева недостатність, може бути інфаркт або інсульт.

Кардіологи назвали Україну лідером смертності від споживання солі

Як допомогти серцево-судинній системі працювати краще?

Щоб допомогти серцево-судинній системі краще працювати, лікарі радять зменшити кількість кухонної солі в раціоні до норми. Як це зробити правильніше?

Доктор Скачко в своїй книзі рекомендує використовувати суміш з 70% хлориду натрію і 30% хлориду калію . Хлорид калію допомагає виводити надлишок натрію, тим самим зменшуючи обсяг крові і покращуючи роботу серця. З використанням такої солі замість звичайної кардіологічний ризик зменшується. А також поліпшується робота нирок по очищенню крові.

Банка соліСольова суміш з 70% хлориду натрію і 30% хлориду калію, яку рекомендує доктор Скачко, використовується в здоровому харчуванні в європейських країнах вже кілька десятків років. Також така суміш виробляється і в Україні під торговою маркою SOLENA.

Сіль SOLENA - це найдешевше джерело дефіцитного в харчуванні калію. Так, в 700г банці солі SOLENA міститься 100г калію - стільки калію міститься в 300 бананах, 5 кг кураги, 10 кг родзинок.

Допоможіть серцево-судинній системі працювати краще - використовуйте сіль SOLENA для здорового харчування і профілактики серцево-судинних захворювань!



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів