Як показали дослідження ВООЗ STEPS, вперше проведені в Україні, в нашому з вами повсякденному раціоні має місце суттєва нестача калію. У повсякденній їжі українців, як виявилося, калію в півтора рази менше, ніж є в рекомендованій нормі ВООЗ.

Цей дефіцит калію, в свою чергу, негативно позначається на здоров'ї і збільшує ймовірність розвитку різних захворювань. Зокрема, калій необхідний для здорової роботи серця - доведено вплив дефіциту калію на підвищення артеріального тиску і розвиток артеріальної гіпертензії (гіпертонії). Дефіцит калію підвищує ризик передчасної смерті від інсульту, інфаркту та інших серцево-судинних захворювань - і в цьому Україна сьогодні лідирує, як ніколи.

Які ознаки нестачі калію?

Швидка втомлюваність, серцева аритмія, підвищений кров'яний тиск - одні з ознак нестачі калію в організмі. М'язам складніше розслабитися через брак калію, вони довший час залишаються в скороченому стані, що часто призводить до судом кінцівок.

Як збагатити свій раціон калієм?

Якими продуктами можна заповнити дефіцит калію в харчуванні?

Картопля. Багато хто думає, якщо в такому популярному продукті як картопля є калій, то дефіцит калію його любителям не загрожує. Але на ділі не так все просто. Майже 1 кг картоплі потрібно з'їсти, щоб отримати норму калію в день (спортсменам ще більше). При цьому обробка продукту, чистка, варіння - істотно знижують кількість калію в готовій страві.

Банан вважається одним з найбагатших на калій продуктів, але в одному очищеному банані міститься лише 10% від денної норми. Але ж ми з вами живемо не в банановій країні? ..

Забезпечити добову потребу організму калієм можна також, з'їдаючи 200 г кураги щодня. Правда, варто враховувати і те, що ціна кураги теж не маленька, та й велика кількість супутнього цукру в куразі підійде не всім.

Будь-яка рослинна зелень на столі - теж джерело калію. Але зелені багато буває влітку, а от запаси калію організм на зиму не "відкладає" - тому так важливо заповнювати норму калію кожен день, в будь-який час року.

Яке найдешевше джерело калію?

Найдешевше джерело калію в харчуванні відкрили і успішно популяризували фіни. Це сьогодні здоровий спосіб життя у фінів зведений в культ. Але ось до 70-х років минулого століття Фінляндія була країною з найвищим рівнем смертності від серцево-судинних захворювань (за інформацією ВООЗ).

Коли з'ясувалося, що фіни шкодять здоров'ю, споживаючи мало калію і багато солоних продуктів - було прийнято рішення на рівні міністерства охорони здоров'я замінювати звичайну сіль на здорову сіль з калієм. Так вперше з'явилася фінська сіль, в якій 30% займає суміш солі калію. Такою корисною сіллю в Фінляндії зобов'язали замінити звичайну в тому числі і у всіх шкільних їдальнях (краще, як відомо - дітям).

В результаті залучення населення до використання в харчуванні солі з калієм і низьким вмістом натрію, фінам вдалося знизити смертність від серцево-судинних захворювань в 10 разів. А середню тривалість життя фіни збільшили на 13 років, офіційно ставши найбільш здоровою нацією в Європі.

В Україні вже більше 7 років виробляється сіль з калієм і низьким вмістом натрію, яка є аналогічною до фінської солі, під торговою маркою SOLENA.

Сіль SOLENA на 30% складається з солі калію, і це на сьогодні - найдешевше джерело калію в харчуванні. В 700г банці такої солі - 100г чистого калію. Стільки калію міститься, наприклад, в 300 бананах, 5 кг кураги, 10 кг родзинок.

Щоб бути здоровими - використовуйте в харчуванні якомога більше продуктів, багатих калієм. А якщо готуєте щось з сіллю - то нехай це буде корисна сіль з калієм.



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів