Як правильно вибирати сіль?

5417
Какую соль выбрать
* Пам'ятайте, що результати будь-яких порад можуть індивідуально відрізнятися.

Багато хто знає про негативний вплив перевищення споживання натрієвої солі. Але якщо все ж підсолювати їжу, то яка сіль для цього краще підходить?

Якщо треба засолити продукти для подальшого зберігання – не обійтися без звичайної натрієвої солі. Адже при засолюванні треба вивести рідину з клітини, і відбувається це завдяки натрієвій солі. А ось яку сіль вибрати для приготування їжі?

Морська сіль корисніше за звичайну?

Спочатку давайте порівняємо іонний склад морської і кам'яної солі.

Якщо вірити рекламі, то в морській солі більше калію , ніж у звичайній кам'яній солі. Дійсно, в 1 кг морської солі міститься 1 г калію, а в кам'яній солі цей показник дорівнює 0.12 г. Але цього 1 г надзвичайно мало, адже стільки калію міститься приблизно в 3 бананах. Тому з'їдати 1 кг морської солі заради 1 г калію абсолютно не доцільно і шкідливо.

Коли пишуть, що в морській солі багато мікроелементів, і тому вона корисна – це теж не зовсім вірно. У 0,5 кг овочів і фруктів мікроелементів міститься набагато більше, ніж в 1 кг солі.

Яка користь солі для організму?

Для нас сіль корисна як основне джерело надходження в організм натрію і хлору. Джерелом надходження мікроелементів є овочі, фрукти та інші продукти харчування, але ніяк не сіль.

Біологічна роль натрію – підтримання осмотичного тиску і рН середовища. Разом з калієм натрій формує електричний потенціал мембран клітин, за рахунок якого передається сигнал в нервових клітинах, м'язових клітинах та ін.

Біологічна роль хлору пов'язана з тим, що хлорид-іони здатні проникати через мембрану клітин, вони разом з іонами натрію і калію підтримують осмотичний тиск і регулюють водно-сольовий обмін, створюють сприятливе середовище в шлунку для дії ферментів шлункового соку.

Чому ми харчуємося неправильно?

Згідно з рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) споживання натрію людиною не повинно перевищувати 2 г на добу (що міститься в 5 г солі – 1 чайна ложка). Однак за статистикою ми перевищуємо цю норму в середньому в 3-5 разів.

При цьому калію споживаємо істотно менше необхідного – в середньому близько 2 г в день. А для здорового життя ВООЗ рекомендує споживати калію не менше 3,5 г на добу. Стільки калію міститься в продуктах – наприклад, в куразі (200-300г) або зелені (600г).

70% натрію ми отримуємо з готовими продуктами (хліб, сир, ковбаса, консерви, кетчупи та інші), не маючи можливості вибору. Тому існують закони, прийняті в багатьох розвинених країнах, спрямовані на зменшення кількості натрію в готових продуктах харчування. Згідно з ними, необхідно вказувати на етикетці (а в ресторанах навіть в меню) кількість натрію. Така інформація дає можливість відслідковувати кількість солі, що споживається людиною.

Починаючи з 2006 року проводиться Всесвітній тиждень розуміння споживання солі. У цей тиждень людям роз'яснюють про проблеми для здоров'я, пов'язаних з перевищенням вживання натрієвої солі.

Чим небезпечне порушення норми?

Перевищення норми споживання натрію є однією з причин захворювання системи кровообігу та виникнення інших захворювань, що призводять до передчасної смерті.

Звернемося до статистики Черкаської області. Серед причин смерті населення області у 2017 році, як і в минулі роки, перше місце посідали хвороби системи кровообігу (14 тис. осіб або 70% від загальної кількості смертей), друге – новоутворення (2,6 тис. осіб або 13%), третє – зовнішні причини смерті (1,1 тис. осіб або 5%).

Як проблему вирішують в Європі?

Вивчивши шкідливий вплив надмірного споживання натрію і нестачі калію в харчуванні, в Європі ще з 1972 р. почали випускати сольові суміші, в яких замість хлориду натрію додають хлорид калію в різних співвідношеннях. Так в Італії сіль випускають у співвідношенні хлориду натрію до хлориду калію в пропорції 50/50, у Фінляндії – 30/70, в Іспанії – 35/65, у Польщі – 30/70 і 70/30.

Заміна натрієвої солі на сольову суміш з калієм для приготування їжі дозволяє зменшити надмірне споживання натрію і усунути дефіцит калію.

Гарний приклад показала Фінляндія. Завдяки діям уряду і громадських організацій за 25 років у країні зменшилося середнє споживання солі з 16г до 9г на день. Це безпосередньо сприяло зменшенню смертності від серцево-судинних захворювань в 7 разів і збільшенню середньої тривалості життя фінів на 13 років (з 68 років до 81 року).

Корисний вибір для українців

Суміш солі натрію з харчовою сіллю калію у світі прийнято називати сіллю зі зменшеним вмістом натрію і збагачену калієм. З 2014 року така сіль торгової марки SOLENA виготовляється і в Україні. В основний склад її входить 30% хлориду калію і 70% хлориду натрію.

Зрозуміло, що така сіль коштує дорожче звичайної. Банка 700 г солі SOLENA коштує приблизно 50 грн. Але ж у 700 г цієї солі міститься 100 г цінного калію – стільки, скільки міститься в 300 бананах, 5 кг кураги, 10 кг родзинок або ж в 1,6 тис. таблеток "Аспаркам".

Коли в магазинах України з'явилася сіль SOLENA, лікарі почали її рекомендувати людям, хворим на гіпертонію. Адже однією з основних рекомендацій для гіпертоніків є зменшення споживання натрію і збільшення споживання калію. Використовуючи сіль з калієм SOLENA замість чистої натрієвої, легше виконувати рекомендації лікарів, не змінюючи смакових звичок – адже за солоності калійна сіль не відрізняється від звичайної.

Для дієтичного харчування і не тільки

Асоціації кардіологів і дієтологів України розробили проект «Рекомендації щодо дієти зі зниженим вмістом солі». В одному з пунктів цих рекомендацій зазначено: «При необхідності доцільно додавати в страви сіль з пониженим вмістом натрію (у складі 30% хлориду калію, 70% натрію хлориду), за умови відсутності протипоказань до вживання калію».

Така сіль корисна всім, і особливо буде корисна людям з нервовими і фізичними навантаженнями, спортсменам.

Сьогодні сіль SOLENA з пониженим вмістом натрію, багата калієм і мікроелементами, можна придбати в багатьох магазинах України. Серед різновидів SOLENA є сіль з добавками морської капусти – ламінарії, сіль з добавками магнію і селену, йодована сіль з калієм і магнієм. А для тих, хто контролює рівень цукру в крові, корисною буде сіль з вмістом селену, магнію, цинку і хрому в біодоступність (цитратної) формі.

Будьте здорові - використовуйте правильну сіль!



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів