Є багато факторів, як це зробити. Але серед них можна виділити один з головних.
Мабуть, мало хто звертає увагу на статистику смертності в Україні. Багато людей, в основному, звертають увагу на політичні події, різні шоу.
Наведемо статистичні дані. 70% смертей в Україні - це смерті від захворювання системи кровообігу. А одним з головних факторів - який призводить до захворювання системи кровообігу - є перевищення споживання натрію і дефіцит калію у харчуванні.
Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує вживати натрію не більше 2г на добу, а калію - не менше 3,5 г на добу. В Україні ці показники ніхто не досліджував, але за зібраними фактами з різних джерел, можна вивести наступні цифри: натрію в середньому споживається 7 г на добу, а калію 2-2,5 г на добу. І це при рекомендованих ВООЗ нормам споживання калію більше 3,5-4 г і натрію не більше 2 г
З цієї причини Україна сьогодні посідає перше місце серед 30 великих країн Європи за смертністю від перевищення споживання натрієвої солі, від якої помирає від 80 до 100 тис. українців щороку. При цьому Україна також посідає перше місце за смертністю від серцево-судинних захворювань серед цих країн.
Щоб ще більше збільшити смертність в Україні, треба замовчувати ці факти, зменшити ціну на натрієву сіль і збільшити кількість натрію в готових продуктах харчування, адже до 75% натрію потрапляє на стіл з готовими продуктами.
У розвинених країнах все робиться навпаки. Приймаються закони, в яких обмежується кількість натрію в продуктах харчування. При виготовленні напівфабрикатів натрієву сіль замінюють калійної сіллю. Приймають закони, в яких зобов'язують виробника вказувати кількість натрію на етикетці, а в закладах харчування - в меню. У магазинах є можливість придбати замість дешевої натрієвої солі - дорогу сіль з калієм (сіль з пониженим вмістом натрію, збагачену калієм). Так, наприклад, в Польщі таку сіль можна придбати від 3-4 виробників, а кількість калійної солі (KCl) в суміші з натрієвої сіллю (NaCl) становить від 30 до 70%.
Таким шляхом пішла Фінляндія, де з 1972 р протягом 25 років діяла програма «Північна Карелія». З 1972 р в магазинах можна було придбати сіль PanSalt зі зменшеним вмістом натрію і збагачену калієм. У школах і дошкільних установах прибрали зі столів сільничку, і замість звичайної солі почали використовувати сіль PanSalt. За час дії цієї програми фіни зменшили споживання солі з 16 г до 9 г, а це вплинуло на зменшення смертності від серцево-судинних захворювань в сім разів і збільшення тривалості життя на 13 років.
Кожен день в Україні помирає в середньому 1000 осіб, 300 з яких помирає від перевищення вживання натрієвої солі.
Що далі?..
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.