Електрикою по язику
Вчена з Японії придумала кухонну виделку, яка злегка б'є струмом кожен раз, коли торкається до язика. При цьому язикові рецептори сприймають отриманий розряд струму як щось схоже на сіль.
В результаті прісна їжа здається смачнішою. Прилад призначений для людей, яким протипоказаний надлишок солі в харчуванні - в першу чергу, гіпертонікам. Адже висока доза споживання натрієвої солі при нестачі калію в харчуванні є важливим фактором впливу на високий артеріальний тиск.
Електрикою по спинному мозку
Новий метод регулювання артеріального тиску за допомогою електричного струму описаний в статті Journal of Cardiovascular Translational Research.
Згідно з дослідженням, легкі розряди струму, передані в спинний мозок, призводять до зміни артеріального тиску, роботи судин і серця пацієнтів. Сьогодні розробка методики знаходиться в початковій стадії.
Дуже "розумна" сіль
Пропускати через тіло електричний струм, нехай навіть невеликий - затія цікава, але не практична. Фіни пішли іншим шляхом - в кінці 70-х років в рамках регіональної програми оздоровлення населення "Північна Карелія" почалася серйозна боротьба з надлишком натрієвої солі в харчуванні. Замість звичайної солі фінам рекомендували сіль з пониженим вмістом натрію (що складається на 30% з солі калію). Навіть в шкільних їдальнях Фінляндії постачальники були зобов'язані знизити вміст натрію в продуктах, використовуючи таку сіль.
Результати стали сенсацією - споживання натрієвої солі на добу населенням в середньому зменшилася з 15 г до 9 г (при нормі 5 г - відповідно до рекомендації ВООЗ). Але найголовніше - одночасно зі скороченням натрію в харчуванні смертність від серцево-судинних захворювань знизилася в 7 разів.
В Україні подібну сіль з калієм сьогодні випускають під торговою маркою SOLENA. Про користь використання такої солі розповів Юрій Миколайович СІРЕНКО - головний кардіолог Міністерства охорони здоров'я України (2005-2014), доктор медичних наук, професор, завідувач відділом симптоматичних артеріальних гіпертензій ДУ «ННЦ «Інститут кардіології ім.Стражеска» НАМН України.
- Завдяки такому продукту зі зниженим вмістом натрію кожна людина може контролювати споживання солі... Ефективність таких сольових сумішей в профілактиці гіпертонії та інших серцево-судинних хвороб підтвердила міжнародна практика.
Cіль SOLENA дає можливість нормувати кількість натрію в харчуванні, не змінюючи сольового смаку їжі, тому що калій теж солоний. Тобто, не впливаючи на харчові звички, ми, по-перше, нормуємо надходження натрію в організм. По-друге, заміняємо надлишковий натрій дефіцитним в харчуванні калієм. По-третє, компенсуємо дефіцит ряду мікроелементів ...
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.