Як свідчать результати дослідження STEPS (стандартизованого методу збору та аналізу даних ВООЗ), важливою проблемою, що скорочує життя населення України, є перевищення споживання норми солі натрію. З'ясувалося, що українці споживають з їжею в середньому близько 12,6 г солі на добу, при рекомендованій нормі менше 5 г.
Про це свідчать дані, представлені під час онлайн-презентації результатів дослідження STEPS щодо поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні - повідомляє УНІАН.
Відповідно до проведених аналізів, добову норму солі перевищують 86,9% українців.
За даними дослідження, українці при цьому споживають менше необхідної щоденної норми фруктів і овочів - головних джерел калію ("антагоніста" натрію) в харчуванні.
Як проводилося дослідження?
Дане дослідження проводили Всесвітня організація охорони здоров'я, Міністерство охорони здоров'я України, Центр громадського здоров'я МОЗ України, Український інститут соціальних досліджень ім. Яременка за підтримки Світового банку.
Перший етап дослідження відбувся в 2019 році - було опитано і досліджено 7700 респондентів у віці від 18 до 69 років. У процесі дослідження були проведені антропометричні та біохімічні вимірювання (аналізи сечі і крові, вимірювання ваги, росту та ін.).
Другий етап дослідження тривав протягом 2020 року і складався з аналізу отриманих даних.
Приклад Фінляндії
Як можна скоротити до норми споживання солі (натрію), при цьому скоротити ризики серцево-судинних захворювань в 7-10 разів і зменшити захворюваність на гіпертонію, не використовуючи для цього додаткове фінансування? Фіни довели, що це можливо.
З 70-х років жителі Фінляндії за рекомендацією дієтологів і кардіологів почали використовувати в харчуванні мінералізовану сіль, яка замість 30% солі натрію містить сіль калію . Про результати багаторічної програми оздоровлення населення "Північна Карелія" розповіла радниця міністра здоров'я Фінляндії в сюжеті ТСН.
Повну версію репортажу дивіться тут.
Доступне здоров'я для українців
В Україні, за прикладом Фінляндії, вже більше 7 років виготовляється мінералізована сіль під торговою маркою SOLENA.Сіль для здорового харчування SOLENA, що містить 30% солі калію і 70% солі натрію, пропонується в українських магазинах і супермаркетах.
Сіль SOLENA за своїми характеристиками відповідає «Рекомендаціям по сольовій дієті» яка була розроблена Асоціацією кардіологів та Асоціацією дієтологів України.
На відміну від звичайних, натрієвих солей, таких як кам'яна, морська, гімалайська, які містять 95-98% хлориду натрію (NaCl), сіль SOLENA містить тільки близько 70% хлориду натрію, проте містить 30% хлориду калію та інші дефіцитні в харчуванні мікроелементи.
Найдешевше джерело калію
Сіль SOLENA – це найдешевше джерело дефіцитного калію у харчуванні.
В 700г банці міститься 100г калію, стільки калію міститься:
- в 100 кг морської або 30 кг гімалайської солі;
- в 300 бананах;
- в 5 кг кураги;
- в 10 кг родзинок.
Сіль з калієм дорожча за звичайну натрієву, проте однієї 700г банки такої солі вистачає на 3,5-5 місяців для однієї людини.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.