Щороку в світі помирає 2,3 млн осіб від перевищення споживання солі. В Україні щодня помирає близько 1000, з них 300 - з причини перевищення споживання солі, точніше - натрію, присутнього в ній у великій кількості.
Висновки численних досліджень свідчать про те, що споживання натрієвої солі середньостатистичним українцем перевищує допустимі норми в 3 рази. Надлишок солі негативно позначається, насамперед, на серцево-судинній системі і нирках. Висока смертність від захворювань, що розвиваються, від надлишку солі в харчуванні, спостерігається в Україні вже багато років.
Причини високого споживання солі
Дієтолог Олег Швець пояснює, що високе споживання солі (натрію) в Україні зберігається багато в чому завдяки тому, що люди самі рідко обирають здорове харчування. При цьому їхні діти ростуть, звикаючи зі смаковими уподобаннями батьків, що люблять солоне – каже дієтолог.
Наш стіл переповнений продуктами з підвищеним вмістом солі – це не тільки всілякі соління, ковбаси, сосиски, сири, але навіть хлібобулочні вироби. Крім цього, люди самі додають надмірна кількість солі під час приготування їжі. В результаті вміст натрію, що потрапляє в організм, значно перевищує допустимі норми.
Хто винен?
Держава визнає рівень споживання солі для української нації згубним, а кількість пов'язаних з ним серцево-судинних захворювань катастрофічною. При цьому держава не займається боротьбою із зайвою сіллю, щоб зберегти здоров'я і життя населення. Українці не інформовані про ризики для здоров'я від високого вмісту солі в їжі. А бізнес в Україні не зацікавлений виробляти здорову їжу зі зниженим вмістом солі, бо це дешевий консервант, що збільшує термін придатності продуктів і здешевлює виробництво.
Приклади інших країн
Існує безліч прикладів боротьби із зайвим вмістом солі в харчуванні, які позитивно відбилися на здоров'ї населення.
У Великобританії і Австрії, наприклад, громадські активісти змогли добитися від асоціації пекарів поступового зниження кількості солі в хлібобулочних виробах.
Суд США став на бік медиків Нью-Йорка і зобов'язав ресторани попереджати клієнтів про вміст у страві більш 2,3 г солі, так як надмірне споживання натрію пов'язане з підвищеним ризиком для пацієнтів з гіпертонією, цукровим діабетом або хворобами нирок.
Але більше за все домогтися позитивної динаміки в боротьбі з зайвою сіллю та скороченням смертності від неї вдалося Фінляндії. Завдяки своєчасному впровадженню програми порятунку населення «Північна Карелія», середня тривалість життя фінів збільшилася на 13 років, а смертність від серцево-судинних захворювань була знижена в СІМ РАЗІВ. Ця програма працює з сімидесятих років минулого століття; важлива частина присвячена боротьбі з зайвою сіллю в харчуванні, в тому числі за допомогою заміни солі на більш корисну – з калієм і зниженим вмістом натрію.
Чи є шанс в України?
Поки наврядчи держава займеться питанням порятунку населення від споживання зайвої солі.
Кожен сам відповідає за своє життя і повинен проявити зацікавленість в збереженні здоров'я, обмеживши споживання натрію, основним джерелом якого є звичайна сіль.
Сьогодні в Україні вже виробляється харчова сіль з калієм і зниженим вмістом натрію SOLENA. За допомогою такої солі можна не лише скоротити на третину споживання натрію, як це зробили фіни, але і компенсувати недолік калію в організмі. Адже калій також є антагоністом натрію.
Дбайте про своє здоров'я, вибирайте правильні продукти харчування, щоб відвідування лікарів було лише з метою профілактики!
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.