Нові дослідження вчених Вашингтонського університету показалинеправильне харчування більше загрожує життю, ніж куріння тютюну. Аналіз даних з 195 країн, зібраних протягом 17 років, показав, що в 2017 році з-за вживання шкідливих продуктів у всьому світі загинуло 11 млн осіб.
Основною причиною смерті приблизно 10 мільйонів з них стали серцево-судинні захворювання, пов'язані з харчуванням. Автори дослідження, опублікованого в медичному журналі The Lancet, стверджують, що найбільш небезпечним для здоров'я продуктом є сіль: вона скоротила життя 3 млн осіб.
Було встановлено, що вживання недостатньої кількості фруктів призвело до загибелі 2 млн осіб, в той час як раціон, що складається з малої кількості цільного зерна, призвів до загибелі 3 млн осіб. Брак овочів, ефірних масел з морепродуктів, горіхів і клітковини вплинула на інші чинники скорочення тривалості життя.
З-за високого вмісту жирних кислот омега-3 і клітковини в Іспанії, Туреччини та Бангладеш спостерігається найнижче число випадків смерті, пов'язаних з харчуванням. В Узбекистані, Японії та Китаї – одні з найвищих рівнів смертності від солі в світі.
Так, в Китаї найвищий рівень смертності від серцево-судинних захворювань, викликаних неправильним харчуванням: 299 смертей на 100 тис. осіб. Автори дослідження пов'язують це з частим вживанням соєвого соусу, який містить багато солі.
«Звичка неправильно харчуватися впливає на всіх, незалежно від віку, статі, країни проживання та соціально-економічного статусу», – вважає співавтор дослідження, доцент Інституту вимірювання і оцінки здоров'я при Вашингтонському університеті Ашкан Афшин.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.