Сіль харчова, також відома як хлорид натрію, в своєму складі має близько 40% натрію і 60% хлориду. Це харчовий підсилювач смаку і консервант - бактерії не можуть жити і розмножуватися в присутності великої кількості солі. Організм людини потребує невеликої кількості натрію для проведення нервових імпульсів, скорочення і розслаблення м'язів, а також для підтримки правильного балансу води і мінералів. Вважається, що нам потрібно всього лише близько 500 мг натрію на день для цих життєво важливих функцій. Але занадто великий вміст натрію в раціоні може призвести до підвищення кров'яного тиску, серцевих захворювань та інсульту. Надлишок солі також може призводити до втрати кальцію, який буде витягатися з зубів і кісток. Більшість людей споживають більше 1,5 чайних ложок натрієвої солі на день (більше 3400 мг натрію), а це набагато більше, ніж потрібно нашому організму. Рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров'я норма - не більше 1 чайної ложки натрієвої солі (2000 мг натрію).
Види солі
Кухонна кам'яна сіль. Найбільш широко використовувана кухонна сіль видобувається з підземних сольових відкладень. Вона інтенсивно обробляється для видалення домішок.
Кошерна сіль. Це грубозерниста сіль, названа по імені її використання в традиційному кошерної приготуванні їжі.
Морська сіль. Виробляється шляхом випаровування океанської або морської води, так само складається в основному з хлориду натрію. Іноді містить незначну кількість мінералів, таких як калій, цинк і залізо, в залежності від того, де вона була зібрана. На жаль, деякі з цих домішок можуть містити метали, знайдені в океані, наприклад, свинець. Грубість і розмір гранул залежать від марки.
Гімалайська рожева сіль. Видобувають в шахтах Пакистану. Її рожевий відтінок - від невеликої кількості оксиду заліза. Як і морська сіль, вона менш оброблена і очищена, тому кристали виглядають більшими.
Сіль з калієм (зниженим вмістом натрію). Вважається найбільш корисною, тому що складається з суміші солі калію (30%) і солі натрію (70%). Смак страв залишається таким, як при використанні звичайної солі. Але при цьому натрію в такій солі на 30% менше за рахунок присутності його "антагоніста", дефіцитного в харчуванні калію. Така сіль стала популярною з 70х років в Фінляндії - використання її замість звичайної солі допомогло знизити смертність від серцево-судинних захворювань населення в 7-10 разів, а тривалість життя збільшити в середньому на 13 років (результати проекту "Північна Карелія"). Сьогодні така сіль використовується у всьому світі як сіль для здорового харчування.
Сіль і здоров'я
У більшості людей виникають проблеми з нирками через надлишок натрію в крові. У міру накопичення натрію організм утримує воду, щоб розбавити зайвий натрій. Це збільшує як кількість рідини, що оточує клітини, так і об'єм крові в кровотоці. Збільшення об'єму крові означає посилене навантаження на серце і збільшення тиску на кровоносні судини. Згодом надлишок солі натрію може зробити кровоносні судини більш жорсткими, нееластичними, що призведе до підвищення артеріального тиску, інфаркту та інсульту. Це також може привести до серцевої недостатності. Є деякі свідчення того, що занадто велика кількість солі може пошкодити серце, аорту і нирки без підвищення артеріального тиску, і що це також може бути шкідливо для кісток.
Ризики для здоров'я і хвороби, пов'язані з надлишком солі
Серцево-судинні захворювання
Спостережні і клінічні дослідження показали, що високе споживання натрію (у вигляді солі натрію) пов'язане з серцево-судинними захворюваннями і пов'язаними з ними смертями.
Хронічне захворювання нирок
Хронічна хвороба нирок (ХХН) розділяє фактори ризику з серцево-судинними захворюваннями, причому високий кров'яний тиск є основним чинником ризику для обох хвороб. Повідомляється, що чутливість до солі більш поширена у пацієнтів з ХХН через знижену здатність виділяти натрій, що може призвести до підвищення артеріального тиску.
Остеопороз
Кількість кальцію, яку ваше тіло втрачає при сечовипусканні, збільшується з кількістю натрієвої солі, яку ви їсте. Якщо в крові не вистачає кальцію, він може вимиватися з кісток. Таким чином, дієта з високим вмістом натрію може мати додатковий небажаний ефект - витончення кісток, відоме як остеопороз.
Рак
Дослідження показують, що більш високе споживання солі натрію в їжі пов'язане з ростом раку шлунка. Всесвітній фонд дослідження раку і Американський інститут досліджень раку прийшли до висновку, що натрієва сіль і солоні нею продукти є «імовірною причиною раку шлунка».
Джерела солі в харчуванні
Натрій не є живильною речовиною, яку необхідно додатково споживати. Більша частина солі в наших дієтах надходить з готових продуктів. Майже в будь-якій необробленій їжі, такій як фрукти, овочі, незбиране зерно, горіхи, м'ясо і молочні продукти, натрію міститься мало.
За даними американських Центрів з контролю і профілактики захворювань, топ-10 джерел натрію в наших дієтах включають в себе: хліб / булочки; піца; бутерброди; м'ясне асорті / ковбасні вироби; супи; курка; сир; яйця, омлети, закуски (чіпси, попкорн, кренделі, крекери).
Ознаки дефіциту і надлишку солі
Дефіцит солі
Дефіцит натрію зустрічається рідко, тому що він часто додається до широкого спектру продуктів і також зустрічається в природі в деяких продуктах. Гіпонатремія - це термін, який використовується для опису аномально низької кількості натрію в крові. Це відбувається головним чином у людей похилого віку, особливо у тих, хто живе в установах тривалого догляду або лікарнях, які приймають ліки або мають захворювання, які призводять до гіпонатріємії. Надмірна блювота, діарея і потовиділення також можуть викликати гіпонатріємію, якщо сіль втрачається в цих рідинах, які виводяться з організму. Іноді надмірне накопичення рідини в організмі може привести до гіпонатріємії, яка може бути викликана такими захворюваннями, як серцева недостатність або цироз печінки. У рідкісних випадках просте вживання занадто великої кількості рідини може привести до гіпонатріємії, якщо нирки не можуть виділяти зайву воду. Симптомами гіпонатремії можуть бути: нудота, блювота, головний біль, змінений психічний стан / сплутаність свідомості, летаргія, судоми, кома.
Надлишок солі
Занадто багато натрію в крові називається гіпернатріємією. Цей гострий стан може виникати у людей похилого віку з порушеннями розумового і фізичного розвитку, які не їдять і не п'ють достатньо, або які хворіють з високою температурою, блювотою або інфекцією, що викликає сильне зневоднення. Надмірне потовиділення або сечогінні препарати, які виснажують масу води, і інші причини. Коли натрій накопичується в крові, вода виводиться з клітин в кров, щоб розбавити його. Цей зсув рідини і накопичення рідини в мозку може викликати судоми, кому або навіть смерть. Надлишок рідини в легенях може викликати утруднення дихання. Інші симптоми гіпернатріємії можуть включати: нудоту, блювоту, слабкість, втрату апетиту, сильну спрагу, сплутаність свідомості, пошкодження нирок.
Взаємодія натрію і калію
Натрій і калій тісно взаємопов'язані, але мають протилежний вплив на організм. Обидва є важливими живильними макроелементами, які грають ключову роль в підтримці фізіологічного балансу, і обидва пов'язані з ризиком хронічних хвороб, особливо серцево-судинних захворювань. Високе споживання солі натрію підвищує кров'яний тиск, що може призвести до серцевих захворювань, в той час як високе споживання калію може допомогти розслабити кровоносні судини і вивести зайвий натрій, одночасно знижуючи кров'яний тиск. Наше тіло потребує набагато більшої кількості калію, ніж натрію кожен день, але типова дієта, наприклад, в США є протилежною: американці отримують в середньому близько 3300 міліграмів натрію в день, близько 75% з яких отримують з оброблених продуктів, в той час як калію отримують тільки близько 2900 міліграмів на день.
Дослідження в Архіві Внутрішньої Медицини показало, що:
- Люди, які їли їжу з високим вмістом натрію і низьким вмістом калію, мали вищий ризик смерті від серцевого нападу або з якоїсь іншої причини. У цьому дослідженні люди з найвищим споживанням натрію мали на 20% вищий ризик смерті від будь-якої причини, ніж люди з найнижчим споживанням натрію. Люди з найвищим споживанням калію мали на 20% менший ризик смерті, ніж люди з найнижчим споживанням. Але що може бути навіть більш важливим для здоров'я, так це відношення натрію до калію в раціоні. Люди з найвищим відношенням натрію до калію в своїх раціонах мали подвійний ризик померти від серцевого нападу, ніж люди з найнижчим ставленням, і у них був ризик смерті від будь-якої причини на 50% вище.
- Люди можуть внести ключові зміни в дієту, щоб допомогти знизити ризик: їжте більше свіжих овочів і фруктів, які природно містять багато калію і мало натрію, але їжте менше хліба, сиру, обробленого м'яса та інших оброблених продуктів з високим вмістом натрію і з низьким вмістом калію.
Написано з використанням статті Гарвардської школи громадської охорони здоров'я.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.