Підвищився кров'яний тиск... Ну хто з нас, скажіть, ставиться до цього як до хвороби? За статистикою, лише один гіпертонік з восьми усвідомлює, що хворий на гіпертонію, і підходить до лікування усвідомлено. Навіть ті, хто вже має початкову форму цього захворювання, вважають артеріальний стрибок лише непорозумінням. І абсолютно марно. Як кажуть фахівці, «вже на початковій стадії гіпертонії в організмі в результаті спазму судин порушується кровопостачання всіх органів і тканин. Хоча кризи ще не виникають. І зовсім інша справа — друга і третя стадії гіпертонії...»
Так в чому сіль? Хто головний винуватець судинних проблем? Згідно з останніми дослідженнями, одна з причин високої частоти артеріальної гіпертонії в Росії в порівнянні з Європою і США — велике споживання солі. Але є й інші причини – пише "МК".
Гіпертонія і до смерті доведе
Не випадково гіпертонію лікарі вважають одним з найбільш підступних і небезпечних захворювань. Небезпека в тому, що на першій стадії вона протікає непомітно для хворого. Як сказав в інтерв'ю «МК» відомий на весь світ російський кардіохірург, академік РАМН і РАН, д. м. н. Рінат АКЧУРІН, «на початку захворювання дійсно сама людина може і не підозрювати про це. Але треба знати, що гіпертонічна хвороба не менш небезпечна, ніж будь-яка інфекція. Якщо хворий не знає свого артеріального тиску та ще й хвалиться цим, його чекає безліч проблем зі здоров'ям. Підйом артеріального тиску вище норми (120/80) навіть на 10-15 одиниць поступово підточує організм і створює передумови для формування бляшок, атеросклерозу, майбутнього стенозу артерій та ін. І якщо більше трьох разів зафіксовано перевищення артеріального тиску до 140/90 мм ртутного стовпа, лікар повинен призначити пацієнту додаткові обстеження та відповідні види аналізів. І на підставі результатів визначити причину гіпертонії. Сьогодні гіпертонію можна легко діагностувати за допомогою ЕКГ і добового моніторингу спеціальним приладом».
Але при всіх попередженнях навіть таких висококласних фахівців і «раптових» інфарктах та інсультах, відомих практично кожному, мало хто з росіян замислюється над тим, які руйнівні наслідки може спричинити за собою гіпертонія.
На щастя, криза настає не відразу. Хвороба розвивається поступово, проходить кілька етапів, і у людини є можливість вчасно прийняти заходи, зупинити її прогресування.
Сучасні дослідники називають три стадії, які проходить артеріальна гіпертонія. І кожну бажано не пропустити.
Перша стадія гіпертонії (легка ступінь): верхній артеріальний тиск піднімається максимум до 149 мм рт. ст. Але при цьому гіпертонічні кризи майже виключені, у внутрішніх органах зміни практично не фіксуються. І самі люди, навіть якщо діагноз вже поставлений, вважають, що можна обійтися без ліків. У Росії, за статистикою, на ранній стадії тільки один гіпертонік з восьми вважає це захворюванням і починає лікуватися. А адже саме на ранній стадії можна призупинити хворобу (швидше домогтися нормалізації тиску) і навіть вилікувати її.
Друга стадія (помірна ступінь): верхній тиск вже піднімається до 179 мм рт. ст. Виникають гіпертонічні кризи, що говорить про порушення функцій внутрішніх органів — насамперед ураження нирок, серцеві проблеми.
Третя стадія (важка ступінь): верхній артеріальний тиск — вище 180 мм рт. ст. Підвищується воно різко і супроводжується нирковою та серцевою недостатністю.
Ось чому так важливо виключити фактори ризику, які сьогодні добре відомі. Які відчуття повинні підказати людині, що жарти закінчилися — пора починати лікуватися?
Характерні симптоми при третій, самої небезпечної стадії гіпертонії (не пропустіть!):
— артеріальний тиск зашкалює (179/100 мм рт. ст. і вище) і тримається довго;
— сильні головні болі, особливо в скронях і потилиці, особливо під час навантажень (розумових, фізичних);
— сильне серцебиття;
— шум у вухах;
— паморочиться голова;
— «мушки» перед очима;
— розширюються судини очей;
— погіршується пам'ять;
— набрякають обличчя і руки.
Такі зміни в своєму організмі не можна не помітити. Крім того, кризи супроводжуються нудотою, блювотою, слабкістю. Якщо відразу не викликати «швидку», наслідки можуть бути найсумнішими — аж до смерті.
Як пояснюють експерти, все це — наслідок серйозних змін в організмі, що трапилися через те, що вчасно не було розпочато лікування. В серцевому м'язі сталося потовщення стінки лівого шлуночка, що і виявляється за допомогою ЕКГ, а також при рентгенологічному і ехокардіографічні дослідження. Також фіксуються зміни в судинах очного дна і сітківці очей, нирок знижується нирковий кровотік і ін.
Фахівці попереджають: друга і третя стадії гіпертонії можуть призвести до летального результату. Не доводьте себе до останньої крапки.
Прибираємо «білу отруту» зі столу
На перший погляд посил скандинавів про помірне споживання солі, причому з регулюванням на державному рівні, — щось несерйозне. Однак прагматичні європейці і американці давно помітили взаємозв'язок між солоною їжею і гіпертонією. І в Росії про це знають, але реальність інша: середній росіянин в місяць з'їдає склянку, а то й дві, «зайвої» солі.
Як тут не згадати діалог головних героїв з прекрасної комедії Володимира Меньшова «Любов і голуби»: «Сіль — це біла отрута», — каже Раїса Захарівна своєму курортному знайомому Васі Кузякіну. Той заперечує: «Так цукор же ж — біла отрута!» На що співрозмовниця парирує: «Цукор — це солодка отрута...»
Але якщо серйозно, то і російські вчені-експерти слідом за європейцями і американцями називають сіль найбільш імовірною причиною високої частоти артеріальної гіпертонії в Росії. Порівняння з США, Європою і навіть сучасної Азією, на жаль, не на нашу користь.
— Фактори ризику артеріальної гіпертонії однакові скрізь: зайва вага, мала рухливість, стреси і т. д., — коментує ситуацію із захворюванням на гіпертонію в Росії керівник кардіологічного центру Федерального науково-клінічного центру ФМБА Росії, д. м. н., професор Давид ДУНДУА. — Найбільш ймовірна причина високої частоти артеріальної гіпертонії в Росії в порівнянні з США, Європою та сучасної Азією — це велике споживання солі, у тому числі в складі консервованих м'ясних або ковбасних виробів, менша фізична активність дорослого населення, бідна клітковиною і рослинним маслом їжа (у нас більше вуглеводів в раціоні і менше морепродуктів). А ще — поширеність куріння серед усіх вікових груп в нашій країні (особливо серед молоді та жінок), надмірне споживання алкоголю серед чоловіків, а також низька порівняно з Заходом схильність лікування артеріальної гіпертонії. При цьому у нас дуже поширене самолікування.
— Рівень поширеності артеріальної гіпертонії в Росії вище, ніж в інших країнах, — це факт, — підтримала колегу головний позаштатний кардіолог Моз РФ, академік РАН, д. м. н., професор Ірина ЧАЗОВА. — У нашій країні захворюваність на гіпертонію навіть вище, ніж у країнах, що розвиваються. За останніми даними, вона становить 43% — стільки росіян мають підвищений артеріальний тиск.
За її словами, чоловіки схильні до цього недугу частіше: гіпертонія фіксується у 45% чоловіків і 41% жінок. Але у Всеросійському регістрі артеріальної гіпертонії зафіксовано лише 33 тисячі пацієнтів, які знають про свої проблеми зі здоров'ям. Але далеко не всі гіпертоніки відповідальні в плані контролю захворювання. Хоча в РФ, за статистикою, контроль за рівнем артеріального тиску вище, ніж у США, і становить 50% (у Сполучених Штатах — 39%).
Треба сказати, що в багатьох країнах (не тільки в скандинавських) вміст кухонної солі в продуктах харчування регламентується державою саме для того, щоб знизити смертність від серцево-судинних захворювань. З цією ж метою в США і Європі не одне десятиліття йде активна боротьба з курінням — і досягнуті значні успіхи. Активно пропагують здоровий спосіб життя і здорове харчування. Там більше «не модно» хворіти, а невиконання призначень лікаря може призвести до втрати роботи. Тому, наприклад, у тих же скандинавських країнах пацієнти суворіше контролюють рівень свого артеріального тиску, ретельніше виконують призначення лікарів і рідко вдаються до самолікування.
ДОВІДКА "МК"
Гіпертонія — найпоширеніше захворювання на планеті: 1,5 млрд людей страждають цією недугою, з них більше мільярда людей живуть у країнах, що розвиваються, і трохи менше півмільярда — у розвинених країнах. Тобто чверть населення має підвищений артеріальний тиск. У Росії таких — 40 з гаком мільйонів осіб (понад 40%, майже кожен другий дорослий житель).
Клінічні дослідження, проведені протягом останніх 100 років у різних державах, показали: будь-яке відхилення від норми тиску загрожує ураженням органів-«мішеней» (серце, нирки, головний мозок, очі). І хвороба ця аж ніяк не вікова, як було прийнято вважати раніше. І генетика найчастіше ні при чому. Все більше молодих страждає від гіпертонії та гіпотонії. Винен неправильний спосіб життя — одночасний вплив на організм декількох шкідливих факторів: куріння, алкоголю, незбалансованої і непомірної їжі з переважанням жирної і вуглеводної їжі (що призводить до надмірної ваги) і гіподинамії.
Лікарі вже втомилися говорити про ці фактори ризику гіпертонії. Але, може, пора вже щось робити на рівні держави? Для молоді, наприклад, створювати безкоштовні місця для фізичних занять — і це обійдеться дешевше, ніж потім лікувати гіпертоніків, рятувати людей від інфарктів і інсультів, оплачувати інвалідність...
Та й самим людям пора як мінімум скоротити в своєму меню кількість цієї шкідливої солі, зменшити шкідливі звички, почати, нарешті, рухатися... Простіше простого!
Починаємо ходити швидким кроком
Щоб не допустити розвитку гіпертонії або привести свій тиск в норму, експерти в першу чергу рекомендують змінити харчування. Виключити з нього дуже солону і жирну їжу, скоротити споживання цукру і кофеїну. Тільки одне зменшення кількості солі в продуктах на третину дозволить знизити тиск на кілька пунктів. До речі, це допоможе і нормалізувати свою вагу тим, у кого є проблеми.
Зберегти нормальну вагу дозволить і збалансоване харчування. Що означає збільшення в своєму раціоні обсягу овочів, фруктів, зелені. Літо — прекрасна для цього час. Для судин дуже важливо, щоб в меню була їжа, багата кальцієм, а це не тільки молочні продукти, але і овочі — капуста білокачанна, броколі, кабачки, редис, картопля, зелень — петрушка, базилік, крес-салат, кріп; горіхи — мигдаль, кунжут та ін. І навіть апельсиновий сік. Все це допоможе знизити рівень холестерину в крові.
І, звичайно, для здорових судин важливе фізичне навантаження. Спочатку — помірне. Ну, наприклад, почати ходити хоча б хвилин 20 в день — за тиждень набереться вже 140 хвилин «відпочинку в русі». Не хочете ходити — почніть робити елементарні вправи. Корисні будь-які вправи і будь-які рухи, що мають аеробну спрямованість, — фахівці радять їзду на велосипеді, ходьбу, біг підтюпцем, плавання, теніс... Єдине, про що попереджають лікарі: важкі навантаження для хворих на гіпертонію виключені.
Що людям, які мають схильність до гіпертонії, треба кинути палити і відмовитися від алкоголю — це навіть не обговорюється. А тим, у кого гіпертонія вже зафіксована, треба щодня, а краще — два рази на день, контролювати показники свого артеріального тиску, щоб вчасно скорегувати його і уникнути біди.
Гіпертонія дуже небезпечна. Першими реагують серце і мозок (інфаркти та інсульти — основна причина смерті пацієнтів). Додайте сюди варикоз ніг вен, пошкодження сітківки очей і багато іншого.
Пояснення експертів просте: при постійному високому тиску завжди є ризик крововиливу в мозок, а це тягне за собою інсульт, прояв сліпоти, а як мінімум — зниження пам'яті, працездатності, інтелекту. Крім того, є небезпека ниркової недостатності та інших дегенеративних руйнувань організму. І все це може спричинити за собою звичайна гіпертонія, на яку багато хто звикли просто не звертати уваги.
Цих страшних наслідків можна уникнути, якщо бути в курсі свого артеріального тиску, не «зловживати» за всіма статтями і дружити з лікарями. Тим, у кого «намітилася» гіпертонія, важливо знати, які треба пройти дослідження, здати аналізи.
ЕКСПЕРТИ РАДЯТЬ
Для точного виявлення гіпертонії бажано провести кілька досліджень і лабораторних аналізів:
-
- електрокардіограму;
- аналіз крові на гемоглобін і на цукор;
- аналіз сечі на глюкозу і білок;
- визначити вміст азоту в сечі і в крові.
Можливо, будуть і інші аналізи, щоб виявити всі деталі захворювання і призначити адекватне лікування. При відсутності професійного лікування буде чимало проблем зі здоров'ям, та і тривалість життя скоротиться мінімум на 10 років. Найбільшому ризику піддаються ті, у кого гіпертонія протікає на тлі хронічних захворювань і шкідливих звичок.
...Отже, запам'ятайте: норма артеріального тиску — як і раніше 120/80.
— А для тих, хто постарше, — інші цифри? — питання на засипку корифею медицини академіку Рінату Акчурину.
— Ідеально — 120/80. І для тих, хто постарше, теж, — досить жорстко зреагував Рінат Сулейманович. — Існуюча в народі думка, що з віком у людини може бути тиск вище, — неправильно! І лікар повинен питати у пацієнта не про «робочий тиск», а перш за все про симптоми: є легке запаморочення, немає миготіння «мушок» в очах, болі в потилиці... У гіпертонії багато облич: дуже високий тиск може бути пов'язано із захворюваннями серця, нирок, з патологією магістральних судин та ін.
— Але жити, наприклад, з показниками тиску 140/90 можна?
— Можна. Питання — скільки жити і як. Досвід показав: кількість довгожителів у нас збільшилася після впровадження в країні програми боротьби з гіпертонією. Переважно в тій групі, яка проходила правильне лікування цього захворювання. Почали лікувати гіпертонію — а знизилася смертність від серцево-судинних захворювань.
Дуже важливо ще й вести здоровий спосіб життя. Наприклад, багато фінів кинули палити, і виявилося, що це дуже добре не тільки для серця, але і для попередження онкології.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.