В Україні, як і в інших країнах, неінфекційні захворювання (НІЗ) залишаються основною причиною захворюваності, втрати працездатності та передчасної смертності. Найефективнішим способом зменшити тягар НІЗ є запобігання їх розвитку шляхом вирішення поведінкових факторів ризику, які є причиною НІЗ на рівні загального населення і окремого індивіда: надмірне споживання солі, недостатня фізична активність, надмірна вага, а також нездорове харчування .
В Україні в 2019 році вперше проведено національне дослідження за поширеністю основних факторів ризику НІЗ, яке відповідає затвердженому ВООЗ поетапному підходу до епіднагляду (STEPS). Результати дослідження дозволять сформувати об'єктивну точку зору на поточну ситуацію поширеності факторів ризику НІЗ серед дорослого населення країни і визначити підходи до профілактики та боротьби з НІЗ в Україні в найближчі роки.
За результатами дослідження STEPS 2019, українці вживають натрієвої солі 12,6г на добу - це майже в три рази більше норми, рекомендованої ВООЗ (5г). При цьому споживають калію близько 2,5г на добу - це майже в півтора рази менше норми, рекомендованої ВООЗ (3,5 г).
Знизити споживання натрію і компенсувати недолік калію в харчуванні українців, за прикладом Фінляндії, може допомогти заміна звичайної солі на сіль з калієм SOLENA, яка за своїми характеристиками відповідає рекомендаціям ВООЗ, а також «Рекомендаціям по сольовій дієті» Асоціації кардіологів та Асоціації дієтологів України.
Витяги зі звіту про результати STEPS в Україні
Повна версія результатів дослідження STEPS тут.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.