Асоціація дієтологів України оприлюднила результати дослідження, в якому розглянула реальне споживання солі українцями з їжею.
Виявилося, що середньостатистичний українець щодня перевищує рекомендовану кількість солі майже в два рази - 9,7 г замість допустимих 5 г (рекомендація Всесвітньої організації охорони здоров'я).
Чоловіки зловживають більше
Асоціація дієтологів України повідомляє, що чоловіки в середньому споживають солі на 17% більше, ніж жінки: 10,7 г проти 8,9 г
Звідки зайва сіль?
За інформацією дослідників, більше половини споживаної українцями солі (59%) надходить в складі технологічно оброблених харчових продуктів. А ось інша половина (41%) використовується при приготуванні і досолюванні страв.
П'ять небезпечних продуктів
Дієтологи визначили п'ять груп продуктів, які є основним джерелом солі (в сукупності 78%) в харчуванні українців:
- хліб та інші вироби з борошна (43%);
- овочеві консерви (12%);
- оброблені м'ясні продукти (9%);
- солодка випічка (8%);
- оброблені рибні та морепродукти (6%).
Високий тиск і рекордна смертність
Дієтологи попереджають, що значне перевищення рекомендованої кількості солі в харчуванні небезпечне для здоров'я, перш за все, тим, що є потужним фактором підвищення кров'яного тиску і самої високої смертності в Європі від серцево-судинних захворювань
.
Рекомендації дієтологів і кардіологів
Зменшення споживання солі до рекомендованих 5 грамів на добу, кажуть лікарі, призведе до суттєвого зменшення серцево-судинних захворювань і смертності від інфарктів та інсультів. Вибір харчових продуктів з меншим вмістом солі, обмеження її застосування при приготуванні страв забезпечить досягнення цієї мети.
Рецептури хліба та інших борошняних виробів, включаючи рецептуру солодкої випічки, овочевих консервів, м'ясних і рибних оброблених продуктів доцільно переглянути з метою зменшення вмісту солі.
Домогосподаркам і господарям слід використовувати менше солі при приготуванні страв з картоплі і яєць, супів, овочевих салатів, в тому числі за рахунок більшого використання спецій і зелені для кращого смаку таких страв.
У рекомендаціях щодо "Сольової дієти" Асоціація дієтологів України, спільно з Асоціацією кардіологів України, рекомендує замість звичайної солі в харчуванні використовувати сіль зі зниженим вмістом натрію (в складі 30% хлориду калію і 70% хлориду натрію).
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.