Всесвітня організація охорони здоров'я б'є на сполох через сіль

6404
Всемирная организация здравоохранения бьёт тревогу из-за соли 2

Зниження споживання солі має найважливіше значення для зниження ризику серцево-судинних захворювань (ССЗ) в Європейському регіоні ВООЗ.

В багатьох країнах Європейського регіону ВООЗ більше двох третин усієї споживаної солі приховано в харчових продуктах, що проходили технологічну обробку, легких закусках (снеках) і таких продуктах, як хліб і сир. Крім того, деякі мережі ресторанів швидкого харчування та інші ресторани є найважливішими постачальниками продуктів як з великим вмістом солі, так і жирів і цукру. Іншими словами, людина контролює лише близько 20% споживаної солі: багато хто не знає, який має рівень споживання солі і тому не може його обмежити.

Існуючі ризики

Хоча натрій – це мінеральна речовина, необхідна для функціонування організму, жителі Європейського регіону споживають занадто велику його кількість у складі солі.

У 2008 р. ССЗ стали причиною 42% смертей в Європейському регіоні. Сьогодні споживання солі вважається одним з провідних факторів ризику неінфекційних захворювань, особливо ССЗ.

Дослідження показали, що високий рівень споживання солі у всіх вікових групах призводить до підвищення артеріального тиску. Діти особливо схильні звиканню до смаку солі, це може стимулювати підвищену потребу в продуктах з високим її вмістом і покласти початок звички, яка збережеться на все життя. Якщо підвищений артеріальний тиск проявляється в дитинстві, воно з великою ймовірністю продовжить проявлятися і в дорослому віці, підвищуючи ризик гіпертонії і ССЗ в майбутньому.

Незважаючи на переконливі докази користі для здоров'я зниження споживання солі, частина виробників харчових продуктів, керуючись комерційними міркуваннями, не бажає впроваджувати відповідні програми.

Що можна зробити

Дослідження, проведені по всьому світу, показали, що зниження споживання солі приблизно наполовину (до рекомендованого для дорослих рівня 5 г в день) знизило б тягар інсультів на 24%, а захворюваність ішемічною хворобою серця на 18%.

Європейське регіональне бюро ВООЗ зробило зниження споживання солі одним з п'яти пріоритетних втручань у новому Плані дій щодо здійснення Європейської стратегії профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями, 2012-2016 рр.

В останні роки в Європейському регіоні було розпочато впровадження безлічі успішних стратегій і програм по зниженню споживання солі. Цільові показники, встановлені в таких програмах, як, наприклад, Рамкова концепція Європейського союзу (ЄС) для національних ініціатив щодо споживання солі, в основному стосуються такої продукції харчової промисловості, як готові до вживання страви, м'ясні продукти, хліб і сири. Одинадцять країн ЄС прийняли рішення знизити споживання солі на 16% в період між 2008 і 2012 рр ..

У рамках глобальної стратегії ВООЗ в області раціону харчування, фізичної активності і здоров'я та Європейського плану дій були визначені три завдання:

  • створити умови, які сприяють внесенню споживачами змін в свій раціон харчування;
  • надавати підтримку проведенню оцінки і моніторингу рівнів споживання солі;
  • сприяти проведенню оцінки складу солі для попередження йододефіцитних розладів.

Проте багато що ще необхідно зробити для підвищення обізнаності громадян, зміни поведінки і зниження вмісту солі в продуктах, підданих технологічній обробці.

Приклади з країн

Дві з найбільш успішних програм зі зниження споживання солі в Регіоні проводяться у Фінляндії та Сполученому Королівстві.

У 1996 р. британські медичні та наукові експерти організували групу CASH – Consensus Action on Salt and Health (Узгоджені дії стосовно солі і здоров'я). Це дозволило зробити значні зусилля по зниженню кількості солі, яку додають в продукцію харчової промисловості. У деяких продуктах, підданих технологічній обробці, зниження вмісту солі вже досягло 30%. Крім того, ясні етикетки, на яких зазначено вміст солі у всіх продуктах харчування, підданих технологічній обробці, дозволяють споживачам приймати поінформовані рішення про придбання тих або інших продуктів.

У Фінляндії проект "Північна Карелія”, реализация которого началась 30 лет назад, получил международное признание за результаты, которые были достигнуты в воздействии на такие факторы риска ССЗ, как высокое артериальное давление. Вмешательства на популяционном уровне в отношении потребления натрия, которые начали проводиться в рамках проекта, обеспечили сотрудничество пищевой промышленности с социальными службами и службами здравоохранения с целью снижения на треть потребления соли.

Успіх цих програм обумовлений їх міжсекторальною і междисциплинароною природою. Це включає просвіту та залучення населення, з діями підприємств харчової промисловості, спрямованими на зміну рецептури продуктів, та підтримкою з боку служб охорони здоров'я.

Джерело – сайт ВООЗ.



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів