Чому виникають набряки і скаче тиск?

Мабуть, не існує рецептів приготування їжі, в яких відсутня сіль. Але в одних сім'ях звикли їжу пересолювати, а в інших, навпаки, недосаливать. Як робити правильно? Відповідь на це питання дає Всесвітня організація охорони здоров'я. Нещодавно Європейське бюро ВООЗ опублікувало на своєму сайті рекомендації, в яких мова йде про необхідність на 30 відсотків скоротити споживання натрієвої солі. І навіть поставлено конкретне завдання: зробити це до 2025 року. Лікарі вважають, що це важливо - пише газета “Факти”.

Смертність в Україні

Справа в тому, що через зайву кількість натрієвої солі організм утримує рідину, а це веде до виникнення набряків і підвищення артеріального тиску. Гіпертензія, як відомо, може бути причиною серцево-судинних захворювань. Ускладнення, викликані гіпертонічним кризом, - це інфаркт і інсульт, які часто стають причиною інвалідності та навіть смерті.

Економічна вигода

Якщо врахувати, що в багатьох країнах зі страховою медициною показники здоров'я піддаються оцінці з економічної точки зору, то стає ясно: зменшення солоності продуктів... вигідно для держави. Вигідно недосолювання їжі і для кожної конкретної сім'ї. Набагато рідше виникатимуть критичні стани, коли необхідно викликати швидку допомогу, не так часто буде потрібна госпіталізація в стаціонар. За свідченням ВООЗ, кожен долар США, витрачений на заходи по скороченню споживання натрієвої солі, дозволяє заощадити близько 19 доларів США за рахунок зниження рівнів інвалідності та передчасної смертності.

Калієва сіль корисніше натрієвої

У багатьох країнах скорочення споживання солі стало національною стратегією. Щоб люди розуміли, для чого це робиться, в пресі і на телебаченні фахівці пояснюють, чим небезпечна натрієва сіль, чому її варто замінювати калієвою. Органи епіднагляду перевіряють маркування продуктів харчування, з'ясовуючи, чи вказує виробник, які мікроелементи містяться в пачці солі. Але отримані дані показують, що споживання натрієвої солі все ще значно перевищує рекомендовані ВООЗ норми. А це негативно позначається на стані здоров'я людей.

Клінічні дослідження підтверджують, що заміщення натрієвої солі калієвою ефективно нормалізує артеріальний тиск, як систолічний, так і діастолічний. У 2017 році британський Науково-консультативний комітет з питань харчування і Комітет з токсичності хімічних речовин в харчових продуктах прийшли до висновку, що використання солі з калієм допомагає знизити вміст натрію в харчових продуктах, не змінюючи їх смак.

У своїх рекомендаціях ВООЗ вказує на необхідність популяризації солі з низьким вмістом натрію. А також радить державам пропагувати здорове харчування і рекомендувати цей підхід ресторанам і супермаркетам. У харчовій промисловості можуть використовуватися замінники солі в таких продуктах як хліб, м'ясо, сир, супи, закуски.

У країнах, де велика частина споживаної солі додається під час приготування їжі або входить в солоні соуси, корисні замінники солі можуть стати легко доступними. Так званий солоний калій корисний для роботи серця, підвищує працездатність, зберігає здоров'я.

Сіль з калієм в магазинах України

Сіль, яка відповідає рекомендаціям ВООЗ, і в якій 30% складу займає сіль калію, сьогодні виготовляється в Україні. Таку сіль під торговою маркою SOLENA можна купити в ряді продуктових магазинів і торгових мереж, зробивши своє харчування більш корисним, а життя більш здоровим. Адреси магазинів можна знайти тут. Також здорову сіль SOLENA можна купити в Інтернет-магазинах, не виходячи з дому.

Участь в проекті «Бізнес-трамплін»



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів