Неправильне споживання солі може створювати хаос у вашому організмі і шкодити здоров'ю. Ось ознаки того, що вам час переглянути свій раціон.
Розум затуманений
Хто знав, що зайва сіль у харчуванні може негативно вплинути навіть на нашу функцію мозку? Канадське дослідження 2011 року, в якому брали участь понад 1200 осіб, показали цікаві результати. Виявилося, що ті, хто стабільно перевищує добову норму споживання солі, мають більш високі шанси на зниження розумових здібностей, ніж ті, хто не перевищує норму. Вчені прийшли до висновку, що дуже важливо стежити за тим, скільки солі ми з'їдаємо з їжею.
Нестерпна спрага
Продукти з великою кількістю натрію (солона риба, копченості, сири, піца, чіпси та ін.) змушують відчувати спрагу, бо зайвий натрій порушує баланс рідини в організмі. Якщо ви з'їли щось солоне, вам обов'язково захочеться пити – з допомогою води організм відновлює баланс солі у ваших клітинах організму, розбавляючи натрій.
Тіло набрякає
Після споживання занадто великої кількості солі на ніч ви можете виглядати і відчувати себе припухлими вранці. Це називається набряком – скупченням зайвої рідини в тканинах організму. Набряк може бути симптомом захворювання, але може бути й ознакою переїдання солі.
Камені в нирках
Дієта з високим вмістом натрію може фактично перешкоджати функціонуванню нирок. Надлишок солі може збільшити кількість білка, виявленого у вашій сечі. Багато білка у сечі є "основним фактором ризику" для захворювання нирок. Крім того, дієти з високим вмістом натрію також можуть збільшити ризик виникнення каменів у нирках. Якщо у вас є камені в нирках або больові відчуття, ви повинні звернутися до лікаря і попрацювати з дієтологом, щоб перейти на дієту з низьким вмістом натрію.
Виразки шлунка
Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Infection and Immunity, надлишок солі натрію певним чином пов'язаний з виразками шлунка і навіть раком у піддослідних тварин. Хоча це потребує проведення більшої кількості досліджень, результати показують, що людям слід побоюватися зайвого натрію.
Високий кров'яний тиск
Сучасна людина споживає занадто багато солі. Наприклад, американці з'їдають майже 3400 міліграм натрію на день. А за даними Американської асоціації серця, ми повинні з'їдати з їжею не більше 1500 міліграм натрію. Зайвий натрій збільшує кров'яний тискутримуючи більше рідини в організмі, створюючи для серця велике навантаження. Запитайте будь-якого лікаря – дієта з низьким вмістом натрію допомагає нормалізувати кров'яний тиск.
Ви їсте з сільницею
Готувати самому – найкраще рішення для контролю споживання солі. Але навіть у такому випадку можна перестаратися з сільницею. Мінімізуйте досалювання їжі, особливо коли споживаєте багато готових продуктів і напівфабрикатів, які, як правило, і так перенасичені сіллю.
Як же вберегти своє здоров'я від надмірного вживання солі?
Для цього можна звернутися до фінського досвіду, що тривав понад 30 років, де замість звичайної солі люди вживали сольову суміш звичайної натрієвої солі з калійною сіллю (30%). Це не тільки збалансувало дефіцитний калій в продуктах харчування, а й скоротило споживання звичайної солі на 30%. В Україні таку сольову суміш випускають під торговою маркою SOLENA.
Використовуючи сіль SOLENAви збережете смакові якості страв і скоротите на третину споживання зайвого натрію, і найголовніше – збагатите їжу необхідним для здоров'я калієм.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.