Хуаньцю шибао (Китай): вживання солі зі зниженим вмістом натрію знижує ризик інсульту та захворювань серця? Недавнє дослідження дало відповідь

3252

Порівняно з більшістю країн світу, у Китаї спостерігається високий обсяг споживання натрію, тому особливо актуальна сіль зі зниженим вмістом натріюСкорочення споживання звичайної кухонної солі є найпростішим, економічним та ефективним способом профілактики та контролю гіпертонії та викликаних нею ускладнень.

Нещодавно в «Медичному журналі Нової Англії» було опубліковано результати дослідження команди професора У Янфена з Інституту клінічних досліджень Пекінського університету, згідно з якими заміна звичайної солі на сіль зі зниженим вмістом натрію при приготуванні їжі дозволяє значно знизити ризик інсульту, захворювань серця та смерті від усіх причин.
У 2014 році команда дослідників розпочала найбільше у світі дослідження альтернативної солі, що охопило 600 населених пунктів десяти повітів п'яти провінцій Китаю. У дослідженні взяли участь понад 20 тисяч осіб, зарахованих до групи високого ризику серцево-судинних захворювань. За словами професора У Янфена, багато випробуваних перенесли інсульт або страждали на гіпертонію, більшість з них знаходилися у віці старше 60 років і мали проблеми з контролем артеріального тискуВипробувані були випадково поділені на дві групи. Одна група споживала звичайну кухонну сіль, а інша — сіль із зниженим вмістом натрію, яку надавала команда дослідників. Сіль зі зниженим вмістом натрію відрізнялася від звичайної солі тим, що в ній частину хлориду натрію замінили хлоридом калію За смаком обидва різновиди солі мало розрізнялися.

Через культуру харчування, що сформувалася в Китаї протягом тисячоліть, багатьом людям досить важко змінити свої смакові звички і зменшити кількість солі, що споживається. Вживання продуктів з вираженим солоним смаком приносить задоволення смаковим рецепторам, але це також збільшує ризик серцево-судинних захворювань. «Іони натрію, що містяться в солі, підвищують кров'яний тиск, що є основною причиною розвитку захворювань судин серця та головного мозку. Більшість людей не відчувають незначного підвищення кров'яного тиску, але підвищення артеріального тиску протягом тривалого часу може призвести до інфаркту міокарда, інсульту та інших супутніх ускладнень», — зазначає Янфен.

В останні роки поширеність захворювань серцево-судинної системи у Китаї продовжує зростати. Відповідно до «Звіту про здоров'я серця та кровоносних судин та відповідних захворювань за 2020 рік», в країні налічується близько 330 мільйонів людей, які страждають на серцево-судинні захворювання. Саме ці захворювання є основною причиною смерті жителів міст та сіл у Китаї (46,66% у сільській місцевості та 43,81% у містах).

Як заявляє У Янфен,вживання солі зі зниженим вмістом натрію призводить до зниження артеріального тиску. Хоча її ефективність не настільки велика, як у антигіпертензивних препаратів, перевага цієї солі в тому, що вона доступна кожному. Порівняно з більшістю країн світу в Китаї спостерігається високий обсяг споживання натрію, тому особливо актуальна сіль зі зниженим вмістом натрію. Очевидно, що скорочення споживання звичайної солі є найпростішим, економічним та ефективним способом профілактики та контролю гіпертонії та спричинених нею ускладнень.

Результати досліджень також підтверджують це. У ході спостереження за пацієнтами протягом останніх п'яти років команда Янфена виявила, що у піддослідних, які вживали сіль зі зниженим вмістом натрію, спостерігалося зниження ризику повторного інсульту на 14%, загального ризику серцево-судинних захворювань на 13% і смертності від усіх причин. на 12%, порівняно з тими, хто вживав звичайну кухонну сіль.

Янфен вважає,що наведені вище результати дослідження мають важливе значення, і відмінності між двома групами не випадкові. Це говорить про те, що сіль із зниженим вмістом натрію є безпечним та ефективним способом профілактики та контролю захворювань серцево-судинної системи. Тривале вживання такої солі значно знизить ризик інсульту, серцевих захворювань і навіть смерті.

Як зазначає У Янфен, окрім розвитку серцево-судинних захворювань надлишкове вживання солі також сприяє ожирінню. Нещодавні дослідження показали, що діабет, рак шлунка та інші захворювання також пов'язані із надмірним споживанням солі. Крім того, метаболізм кальцію залежить від вмісту натрію в організмі. При вживанні великої кількості солоної їжі для підтримки балансу нирки починають виділяти натрій, що призводить до виведення кальцію. А якщо в організм надходить недостатня кількість кальцію, це сприятиме розвитку остеопорозу в більш старшому віці. Неправильне харчування, що супроводжується дефіцитом кальцію та підвищеним споживанням солі — це велика проблема, особливо для людей середнього та похилого віку, які проживають у сільській місцевості.

У Янфен підкреслив, що деяким людям слід бути обережними при вживанні в їжу солі зі зниженим вмістом натрію. Сюди входять пацієнти, які страждають на гіперкаліємію, тяжкі захворювання нирок, а також ті, хто приймає лікарські препарати, що впливають на виведення калію. Для інших людей немає обмежень, що стосуються вживання альтернативної солі. «Заміна звичайної солі на сіль із зниженим вмістом натрію може врятувати життя мільйонів людей у Китаї та в усьому світі».

За матеріалами : 吃低钠盐能减少脑卒中、心脏病?最新研究有答案



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів