Недолік калію і надлишок натрію шкідливі для серця і загального здоров'я.

Калій і натрій разом грають величезну роль в регулюванні кров'яного тиску, і все більше доказів того, що вони тісно пов'язані зі здоров'ям кісток.

Дослідження і дієтичні рекомендації, як правило, зосереджені на тому чи іншому, зазвичай на натрії. Це помилка, бо калій і натрій йдуть "бік о бік". І величезний дисбаланс цього дуету в дієті вимагає дій на двох фронтах: отримувати більше калію і менше натрію.

Калій і натрій – це динамічний дует

Калій і натрій необхідні для життя. Молекулярні насоси, які витягають калій в клітини і виштовхують натрій, створюють хімічну батарею, яка керує передачею сигналів по нервах і призводить до скорочення м'язів. Калій і натрій допомагають ниркам працювати правильно. Вони важливі для виробництва енергії та балансу рідини. І дослідники починають з'ясовувати цю роль в здоров'ї кісток.
Тисячі років тому, коли люди займалися збиральництвом і полюванням, калію було багато, а натрію мало. Так звана палеолітична дієта містила близько 11 000 міліграмів (мг) калію в день, здебільшого одержуваного з фруктів, овочів, листя, квітів, коренів та інших рослинних джерел, але значно менше 700 мг натрію. Дефіцит натрію відображається в дивовижній здатності людського організму утримувати цю речовину.

Сьогодні натрій легко знайти в достатку в готових продуктах. Середньостатистична людина споживає від однієї до трьох чайних ложок солі в день або від 2500 до 7500 мг натрію, більша частина якого схована в оброблених або готових продуктах. Це набагато більше, ніж мізерні 200 мг на день, яких потребує організм. І зовсім інша історія з калієм. Ми в середньому споживаємо 2500 мг калію в день, що складає приблизно половину з 4700 мг мінімуму, рекомендованих для дорослих.

У здорових людей нирки реагують на надлишок натрію, вимиваючи його з сечею. На жаль, це також вимиває калій. Якщо рівень калію низький, організм намагається накопичити його, намагаючись затримати і натрій. Вода залишається з натрієм, що призводить до збільшення кількості води в організмі і обсягу крові в кровообігу. Кров'яний тиск піднімається, і серце повинно працювати старанніше. Надлишок натрію притупляє здатність судин розслаблятися і стискуватися з легкістю, а також може надмірно стимулювати зростання серцевої тканини. Всі ці реакції посилюються низьким споживанням калію.

Один із способів вивести натрій з організму – отримати більше калію.Цікавий звіт з досліджень по профілактиці гіпертонії передбачає, що зміна балансу між калієм і натрієм може допомогти серцю і артеріям.

У цьому дослідженні, що складається з двох частин, проведеному в 1980-х і 1990-х роках, дослідники виміряли кількість натрію і калію, які були виділені протягом 24 годин майже 3000 добровольцями. (Виділена кількість є хорошим індикатором кількості споживаного.) Дослідники виявили, що чим більше натрію по відношенню до калію, тим вище ймовірність серцевого нападу або інсульту, необхідність шунтування, ангіопластики або смерті від серцево-судинні захворювання протягом 10-15 років спостереження (Archives of Internal Medicine, 12 січня 2009 р.).

«Наше дослідження показує, що просте зниження вмісту натрію або підвищення рівня калію не буде настільки ж ефективним для боротьби з гіпертонією або серцевими захворюваннями, як і те, й інше разом», – говорить провідний дослідник Ненсі Кук, биостатист з Брігама і жіночої лікарні при Гарвардському університеті.

Харчування Кількість Калій (мг) Натрію (мг) Співвідношення калій: натрій
Банан, сирий 1 середня 422 1 422: 1
Чорні боби, приготовані без солі ½ чашки 305 1 305: 1
Апельсин 1 середня 232 1 232: 1
Апельсиновий сік ¾ чашка 357 2 178: 1
Грейпфрутовий сік ¾ чашка 252 2 126: 1
Арахіс, сухий смажений, без солі 1½ унції 280 3 93: 1
Сухий смажений арахіс з сіллю 1½ унції 280 346 0,8: 1
Авокадо ½ середнього 487 7 69: 1
Родзинки ½ чашки 543 8 68: 1
Сливовий сік ¾ чашка 530 8 66: 1
Запечена картопля, однотонний, з шкіркою 1 середня порція 926 17 54: 1
Картопля фрі швидкого приготування 1 середня порція 655 266 2.5: 1
Арахісове масло, без солі 2 столові ложки 208 5 42: 1
Арахісове масло з сіллю 2 столові ложки 208 147 1.4: 1
Брюссельська капуста, приготована на пару ½ чашки 248 7 35: 1
Яблучний соус (банка), без солі ½ чашки 92 3 31: 1
Яблучний соус (банка), з сіллю ½ чашки 78 36 2.2: 1
Вівсянка звичайна 1 чашка 164 9 18: 1
Вівсяна каша 1 пакет 116 249 0,5: 1
Мускусна диня ¼ середній 368 22 17: 1
Палтус, запечений 3 унції 490 59 8: 1
Варений Шпинат ½ чашки 420 63 7: 1
Лосось, запечений 3 унції 244 39 6: 1
Лосось консервований 3 унції 311 399 0,8: 1
Морква сира ½ чашки 205 44 5: 1
Бурякова зелень ½ чашки 655 173 4: 1
Молоко, 1% 1 чашка 366 107 3: 1
Свинина і консервовані боби 1 чашка +726 1075 0,7: 1
Фастфуд чізбургер 1 444 1176 0,4: 1
Французький хліб 1 буханець 82 416 0,2: 1

Джерело: Національна база даних по поживним речовинам Міністерства сільського господарства США.

Сіль і кістки

Співвідношення натрію і калію в харчуванні впливає не тільки на нирки, кровоносні судини і серце. Ці мінерали впливають на всі частини тіла, в тому числі на постійне руйнування або нарощування кісток. Дієта з високим вмістом натрію збільшує кількість кальцію, що виділяється з сечею. Ця втрата особливо помітна при низькому споживанні кальцію. Втрата кальцію може сприяти остеопорозу, віковим ослабленням кісток.

Один із способів боротьби з цією проблемою – їсти більше продуктів, багатих кальцієм. Також може допомогти отримання більшої кількості калію в діапазоні рекомендованих 4700 мг в день.

Звичайно, здоров'я кісток – це не тільки натрій і калій. Спадковість, недолік фізичної активності, рівень гормонів (низький рівень тестостерону у чоловіків, низький рівень естрогену у жінок) і нестача вітаміну D і вітаміну K, також можуть послабити кістки. Але корисно знати, що позитивні зміни в харчуванні, зроблені для вашого серця, будуть корисними і для інших органів.

Дієта століть

Наші предки кам'яного століття споживали в 16 разів більше калію, ніж натрію. Сучасні племена мисливців-збирачів, мають такі ж високі коефіцієнти. Це дуже далеко від сьогоднішньої звичної дієти, в якій натрію приблизно в два рази більше, ніж калію. У типовому прикладі – бекон, яйця і томатний сік на сніданок; бутерброд з шинкою і газована вода на обід; мішок чіпсів з тортильї для перекусу; і феттучині альфредо, консервовані зелені боби і часниковий хліб на вечерю – в них міститься 1600 мг калію і 4100 мг натрію при співвідношенні 0,4 до 1.
Одним із способів запобігання або боротьби з підвищеним кров'яним тиском і підтримки здоров'я серця є підвищення кількості калію, яке ви отримуєте, і в той же час зниження споживання натрію.

Кращий спосіб отримати більше калію і менше натрію – їсти більше свіжих фруктів і овочів, бобів, риби, домашньої їжі і готових страв з низьким вмістом солі. Ви можете перевищити позначку в 4700 міліграмів для калію і залишити нижче 800 мг натрію, регулярно з'їдаючи вівсянку, випиваючи апельсиновий сік і каву на сніданок; бутерброд з арахісовим маслом і желе, молоко на обід; запечений палтус, печена картопля з шкіркою і салат зі шпинату з половиною авокадо на вечерю; і трохи арахісу, родзинок, бананів. Співвідношення калію і натрію у цьому меню складає 14 до 1.

Додайте кілька вправ, і, хоча ви живете не так, як люди кам'яного століття, артерії можуть бути такими ж здоровими, як і у них.

За інформацією health.harvard.edu

Коментар до статті

Також для підтримки балансу натрію і калію в харчуванні використовується сіль з пониженим вмістом натрію, збагачена калієм при приготуванні їжі.

В Україні така сіль випускається під торговою маркою SOLENA. Сіль SOLENA – це суміш 70% натрієвої солі з 30% солі калію. Використання SOLENA замість звичайної натрієвої солі, що містить понад 98% хлориду натрію, сприяє підтримці балансу натрію і калію в харчуванні.

Сіль SOLENA використовують у здоровому харчуванні. Також з сіллю SOLENA буде легко дотримуватися сольової дієти, яку лікарі рекомендують людям з підвищеним артеріальним тиском.

Зазвичай у людей з високим артеріальним тиском також підвищено поріг сольової чутливості, тому вони пересолюють їжу. Заміна натрієвої солі на сіль з пониженим вмістом натрію SOLENA сприяє відновленню порогу смакової чутливості до солі.

Нормалізація в харчуванні споживання натрію і калію сприяє нормалізації артеріального тиску!

Також в лінійці солей SOLENA є сіль з добавками дефіцитних в харчуванні мікроелементів, таких як магній, селен, цинк і хром в цитратній (біодоступній) формі. Таку сіль SOLENA рекомендують тим, хто контролює рівень цукру в крові.

Використовуйте сіль SOLENA для здорового харчування і для профілактики серцево-судинних захворювань.



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів