Маркування продуктів на кшталт «світлофор» вводять в Росії. А у нас?

3514
Маркировка продуктов

Більше 20 років Україна посідає перше місце в Європі за смертністю від серцево-судинних захворювань (ССЗ), пов'язаної з перевищенням споживання натрієвої солі. Але ніяких заходів по скороченню споживання хлориду натрію населенням Україна не вживає. Все лишається на рівні декларацій. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) закликала держави скоротити споживання натрієвої солі населенням на 30% до 2025 року. Вже й Росія почала приймати закони, пов'язані зі скороченням споживання солі - про це йдеться в статті "В Росії введуть маркування продуктів за типом« світлофор »".

Підприємство "ВЕНД", випускаючи сіль зі зменшеним вмістом натрію SOLENA, таким чином і вживає заходи щодо зменшення споживання солі населенням в Україні. Використання SOLENA замість звичайної солі нормалізує споживання натрію і компенсує недолік калію в харчуванні, що сприяє відновленню порушеного нездоровим харчуванням водно-сольового балансу організму і нормалізації артеріального тиску.

У Росії восени візьмуть ГОСТ на кольорове маркування продуктів - «Світлофор», пишуть «Известия» з посиланням на Росстандарт. Відповідно до нового ГОСТу упаковки або етикетки продуктів отримають вертикальні смуги червоного, жовтого і зеленого кольорів. Вони покликані інформувати покупця про корисність продукту і потенційну шкоду здоров'ю в результаті його споживання. Колір буде присвоюватися, виходячи зі змісту в продукті цукру, солі та жирів.

На першому етапі використання колірної диференціації буде добровільною для виробників. Потім торгувати немаркованою продукцією буде заборонено. За словами заступника керівника Федерального дослідного інституту харчування і біотехнології, розробника ГОСТу Олексія Камбарова, завдяки маркуванню можна буде звернути увагу росіян на те, що вони їдять. Він упевнений, що для збільшення тривалості життя громадян необхідно зробити харчування пріоритетним напрямком.

Розмови про необхідність введення маркування продуктів за системою «Світлофор» йдуть давно. Так, в кінці 2017 року, керівник Росспоживнагляду Анна Попова заявила, що ожирінням в Росії страждає чверть дорослого населення, а щоб боротися з поширенням цієї недуги, слід маркувати шкідливі продукти спеціальними «чорними мітками».

Як писав «Новий День», чиновниця вказувала, що понад 35% дорослого населення перевищує рекомендоване щодобове споживання солі, причому близько 80% кухонної солі надходить з харчовими продуктами промислового виготовлення, а не під час самостійного приготування їжі.

«Варіант, який ми пропонуємо, - система «світлофора», яка сигналізує про надлишкову кількість цукру, солі та жиру (продукти з підвищеним їх вмістом позначаються червоним кольором, з помірним - жовтим, з низьким - зеленим. - прим. ред.)» , - пояснила Попова.

З пропозицією наносити спеціальне маркування на продукти харчування також виступало і МОЗ. Знак дозволить споживачеві зорієнтуватися, чи є продукт корисним, чи ні. Концепція з описом нового ранжирування відомство направило на розгляд уряду РФ ще в 2017 році.

Відомство вважає за необхідне поділити продукти харчування на три групи в залежності від вмісту в їх складі речовин і елементів, надмірне споживання яких може викликати хронічні захворювання. Зокрема, мова йде про жири, цукор і сіль. Їх частка буде вказуватися на 100 грамів продукту.

До першої групи буде відноситися «здорова» їжа. До неї автоматично зарахують заморожені фрукти, овочі і бобові, свіжі і заморожені м'ясо, птиця, риба, морепродукти, яйця і крупи. До «нездорової» категорії пропонується віднести шоколад, кондитерські вироби, енергетичні батончики і десерти. Також в цю групи потраплять енергетичні напої і алкогольна продукція.

У список №3 МОЗ пропонує віднести продукти і товари, порогові значення компонентів в складі яких дозволять віднести продукцію до здорового харчування. Граничні значення компонентів встановлять для соків, хліба, сухих сніданків, переробленого м'яса, птиці, риби, а також молочної продукції, в тому числі сиру.

У відомстві також пояснили, що мета розробленої програми - зберегти здоров'я росіян за допомогою популяризації культури здорового харчування. За даними Міністерства охорони здоров'я, в 2015 році ожирінням страждали 1,31 млн росіян, в 2016-му - вже 1,39 млн.



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів