Набряклість турбує людей в силу різних причин. У когось наливаються руки і набрякають ноги зранку після сну, хтось страждає набряками ніг до вечора. Причин може бути декілька: вагітність, серцево-судинні захворювання, проблемна робота нирок та видільної системи, порушення водно-сольового балансу. Все це позначається не тільки на самопочутті – від цього страждає зовнішність і впевненість у собі.
Чому з'являється набряклість?
Основною причиною появи набряклості є наявність хронічних захворювань, пов'язаних з порушенням обміну речовин і виведення рідини, гормональних порушень або неправильне харчування.
В організмі людини водно-сольовий баланс досягається правильним співвідношенням солей і води, що надійшли до організму. Електролітний обмін забезпечується оптимальною концентрацією натрію, калію і рідини. Збільшення або зменшення одного з показників тягне за собою порушення, які згубно відбиваються на здоров'ї.
Надлишок солі натрію (NaCl) в раціоні харчування є провідною причиною того, що у здорової людини з'являється набряклість. Проблема в тому, що джерелом натрію стає не тільки чиста кухонна сіль. Безліч продуктів мають надлишок хлориду натрію в складі: фастфуд, напівфабрикати швидкого приготування, ковбасно-сосисочні вироби, консервовані овочі. Вони рясно приправляються хлоридом натрію, глютаматом натрію та іншими натрійвмістніми добавками.
Споживання надмірної кількості натрію призводить до електролітичного дисбалансу - витіснення калію, стомлюваності, збільшення артеріального тиску, затримці рідини тканинами, результат цього - набряклість обличчя та повік, набряки ніг і рук.
Ефективна боротьба з набряком тіла і набряками ніг
Так що ж – не солити їжу? Нестача натрію також шкідлива, як і його надлишок, призводить до набряклості.
Але чи може бути недолік хлориду натрію? Наприклад, в 100 г чорного хліба міститься 1 г хлориду натрію, а в 100 г білого хліба солі міститься ще більше. Навіть переставши підсолювати їжу, з продуктами харчування в організм надходить більше норми (норма згідно ВООЗ 5 г на добу на дорослу людину) хлориду калію. Водночас можливий недолік надходження калію в організм. При нормі споживання калію (згідно ВООЗ 5-6 г), людина споживає мало калію. Порівняйте – 5-6 г калію містяться в 200-300 кураги або 600 г зелені. Якщо підрахувати середнє споживання калію на добу, то виявиться, що ця цифра буде менше рекомендованої норми.
І коли мова йде про здорове харчування, мається на увазі збалансованість калію і натрію в стравах, бажано – з переважанням калію. Тому для компенсації нестачі калію в багатьох країнах Європи у продажу присутня сіль з пониженим вмістом натрію, збагачена калієм. Для збереження смаку улюбленої їжі і дотримання сольового балансу, щоб уникнути набряків ніг або набряклості обличчя, лікарі рекомендують використовувати таку «правильну сіль», в якій вміст хлориду натрію знижено, а частка калію, навпаки - збільшена.
Де купити сіль з калієм?
В Україні представлена широка лінійка солі із зменшеним вмістом натрію і збагаченої калієм торгової марки SOLENA. Вживання солі SOLENA замість звичайної солі не тільки компенсує недолік калію, але і буде сприяти виведенню зайвого натрію з організму, так як калій є антагоністом натрію.
Пам'ятаєте! Нормалізація вживання натрію і калію буде сприяти нормалізації артеріального тиску і зняттю набряклості.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.