За офіційними даними Держкомстату, в 2016 році з усіх смертей в Україні майже 70% смертей були через серцево-судинні захворювання. Така шокуюча інформація опублікована на урядовому сайті ukrstat.gov.ua
Таким чином, офіційна статистика показала, що більшість українців вмирають від високого тиску, гіпертонії, інсультів, інфарктів міокарда, серцевої недостатності, стенокардії, аритмії та інших серцево-судинних захворювань. За цими показниками Україна обігнала навіть такі пострадянські країни як Білорусь і Росія.
Відомо також, що за кількістю смертей від хвороб системи кровообігу Україна посідає 1-ше місце серед країн Європи. Таку інформацію опублікувала Всесвітня організація охорони здоров'я. Також за цим показником Україна посідає друге місце в світі, поступаючись лише Південно-Африканській Республіці.
У чому причина високої смертності?
Для того, щоб знизити ризики серцево-судинних захворювань і уберегтися від передчасної смерті, необхідні не тільки відмова від алкоголю та куріння, обмеження жирної їжі. Всесвітня організація охорони здоров'я однією з головних причин високої смертності та хвороб системи кровообігу називає харчові звички. Одна з них - це споживання великої кількості солі натрію і недостатнє споживання калію , що негативно позначається на стані кровоносної системи.
Так, в середньому в Україні споживання солі становить десять-п'ятнадцять грамів натрієвої солі на добу на людину - при тому, що ВООЗ не рекомендує споживати більше п'яти грам. А споживання калію у середньостатистичного українця становить лише 40% від норми.
Здоров'я без великих витрат - приклад Фінляндії
Україна – не єдина країна в Європі, яка зіткнулася з проблемою високої смертності від серцево-судинних захворювань. У другій половині минулого століття схожа проблема була і у Фінляндії. У результаті урядової програми «Північна Карелія», за допомогою заходів, спрямованих на корекцію звичок у харчуванні, фіни домоглися:
Скорочення в 7 разів смертності від серцево-судинних захворювань
Збільшення тривалості життя в середньому на 13 років - з 68 років до 81 року
Досягти цього вдалося завдяки пропаганді здорового способу життя та пропозиції замінити в харчуванні звичайну сіль на сіль з калієм і зниженим вмістом натрію. Така сіль, що складається з суміші харчових солей калію і натрію, стала виготовлятися в Фінляндії з 1972 року і використовувалася в раціоні харчування дітьми і дорослими.
Завдяки заміні звичайної солі на сіль з калієм і зниженим вмістом натрію фіни компенсували дефіцит калію і скоротили споживання натрієвої солі з 16 до 9 г на добу людиною. Це призвело до того, що фіни стали вмирати від серцево-судинних захворювань в СІМ РАЗІВ МЕНШЕ, а середня ТРИВАЛІСТЬ ЖИТТЯ ЗБІЛЬШИЛАСЬ на ТРИНАДЦЯТЬ РОКІВ.
Сіль з калієм в Україні
За прикладом фінської солі багато Європейських країн стали виробляти подібну сіль. В Україні така сіль з калієм і зниженим вмістом натрію виробляється і продається під торговою маркою SOLENA.
Гіпонатрієва сіль з калієм дорожче звичайної солі, але при середній вартості 700 г банки в межах 50 грн. , Такої солі вистачить на 5 місяців (при нормі споживання близько 5г на добу), що складе близько 10 грн. в місяць. Якщо врахувати, що в 700г такої солі міститься калію стільки, скільки в 300 бананах або 5 кг кураги, або 10 кг родзинок, використання цієї солі в харчуванні виявиться дуже вигідним.
Таким чином, не змінюючи способу життя і замінивши звичайну сіль на гіпонатрієву сіль з калієм, з'явилася можливість зберегти здоров'я і істотно подовжити життя, як це зробили фіни.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.