Хто піддається високому ризику розвитку проблем зі здоров'ям, пов'язаних з надмірним споживанням солі?
- Люди старше 50 років
- Люди, які мають високий або злегка підвищений кров'яний тиск
- Люди, які мають цукровий діабет
Що відбувається з організмом при надлишку натрію?
У більшості людей розвиваються проблеми з нирками через тривалий надлишок натрію в організмі. Коли з їжею надходить багато натрію, тіло має утримувати воду, щоб розбавити його. Це збільшує кількість міжкліткової рідини й кров'яний об'єм в серцево-судинної системи.
Збільшення об'єму крові означає посилення роботи серця і збільшення тиску на кровоносні судини. З часом такий режим призводить до втрати еластичності кровоносних судин, постійно підвищеного кров'яного тиску, серцевого нападу або інсульту. Також це може призвести до серцевої недостатності.
Є докази того, що надлишок солі натрію може пошкодити серце, аорту і нирки без збільшення артеріального тиску. Зайва сіль може бути шкідливою і для кісток.
Високий кров'яний тиск є основною причиною серцево-судинних захворювань. Дві третини усіх інсультів і половина хвороб серця - з-за високого тиску.
У Китаї високий кров'яний тиск є основною причиною смерті більше одного мільйона чоловік у рік.
Важливість калію
Калій і натрій роблять різний вплив на здоров'я серця: високе споживання солі натрію підвищує кров'яний тиск, що може привести до хвороби серця, в той час як калій допомагає розслабити кровоносні судини і сприяє виведенню з організму надлишку натрію, знижує артеріальний тиск.
Нашому організму щодня потрібно набагато більше калію, ніж натрію, але в сучасній дієті все складається як раз навпаки. Наприклад, американці з їжею з'їдають у середньому близько 3300 мг натрію в день (ВООЗ рекомендує не більше 2000 мг). Близько 75 відсотків натрію виступає вже з готових продуктів. При цьому калію в день отримують лише близько 2900 мг (ВООЗ рекомендує 3500 мг і більше).
Новітні дослідження в медицині дають все більше доказів того, що високий вміст солі в їжі чинять негативний вплив на здоров'я. Так, вчені виявили, що:
- люди, які їдять їжу з високим вмістом натрію і низьким вмістом калію, мають більш високий ризик померти від інфаркту або з іншої причини;
- люди можуть зробити ключову зміну в дієті, щоб допомогти знизити ризики: для цього треба їсти більше свіжих овочів і фруктів, які містять калій і низький рівень натрію; їсти менше хліба, сиру і обробленого м'яса, бо ці та інші оброблені продукти містять багато солі натрію і мало калію.
Американські дослідники з'ясували, що ризик передчасної смерті у людей з максимальним рівнем споживання натрію на 20% більше, ніж у людей з мінімальним рівнем його споживання. У людей з максимальним споживанням калію вірогідність передчасної смерті була на 20% нижчою, ніж у людей з мінімальним його споживанням.
Але що може бути ще важливіше для здоров'я - це співвідношення натрію до калію в раціоні харчування: у людей з найвищим співвідношенням натрію до калію в раціоні харчування ризик смерті від інфаркту був в 2 рази більше, ніж у людей з мінімальним співвідношенням, при цьому у них ризик померти будь-яким іншим способом був на 50 відсотків вище.
Серцево-судинні захворювання
Високий кров'яний тиск, викликаний споживанням великої кількості натрію, може призвести до інсульту, хвороби серця і серцевої недостатності.
Дослідження також показують, що скорочення вмісту натрію в їжі знижує рівень серцево-судинних захворювань і смертності в довгостроковій перспективі.
3 ключові дослідження із натрію і серцево-судинних захворювань:
- У 1980-х роках дослідники виміряли кількість споживання натрію протягом 24-годинного періоду серед понад 10 000 дорослих з 32 країн. У середньому вийшло близько 4000 міліграм натрію в день. Але розкид статистики був величезний: від 200 мг на добу у людей племені яномама з Бразилії до 10 300 мг у Північній Японії. Населення з більш високим споживанням солі мало більш високий середній кров'яний тиск і мало збільшення кров'яного тиску з віком. Чотири групи людей – чотири країни з споживанням солі менше 1300 міліграмів на день - мали більш низький середній артеріальний тиск і майже не мали тенденції до підвищення артеріального тиску з віком.
- В кінці 1980-х і початку 1990-х років були проведені два дослідження з профілактики гіпертонії. Учені перевірили вплив змін способу життя на кров'яний тиск, у тому числі за допомогою втрати зайвої ваги, управлінням стрессом, харчовими добавками та скороченням споживання натрію. У кожному дослідженні невелике зниження артеріального тиску було помічено при зменшенні кількості натрію в період від 18 до 36 місяців випробування. Після закінчення експерименту дослідники обстежили учасників і виявили, що:
- через 10-15 років учасники групи, що скоротили споживання натрію, мали ймовірність серцевого нападу або інсульту на 25% менше;
- чим вище було співвідношення калію до натрію в раціоні учасника дослідження, тим нижче були шанси розвитку серцево-судинної недостатності.
Це означає, що стратегія, яка включає в себе збільшення калію і зниження натрію в харчуванні може бути найбільш ефективним способом боротьби з високим кров'яним тиском.
- Дієтичні підходи до профілактики гіпертензії, започатковані у 1994 році, стали найважливішими досягненнями в дослідженні артеріального тиску, показавши зв'язок між дієтою і артеріальним тиском. Дослідження сприяло виробленню наукової основи для головних принципів здорового харчування американців, серед яких рекомендується зменшити добове споживання натрію в кількості менше однієї чайної ложки.
Інші захворювання
Рак
Наукові дослідження показують, більш високий рівень споживання солі натрію пов'язано зі збільшенням випадків раку шлунка. Всесвітній фонд досліджень раку і Американський інститут ракових досліджень прийшли до висновку, що надлишок натрієвої солі є "імовірною причиною раку шлунка."
Остеопороз
Кількість кальцію, яку організм виводить з сечею, збільшується з кількістю натрієвої солі, яку ми їмо. Якщо кальцію в крові недостатньо, тоді він буде вимиватися з кісток.
|
---|
Дослідження показали, що зниження споживання солі натрію призводить до позитивного балансу кальцію - передбачається, що зниження споживання солі може сповільнити втрату кальцію з кісток, яка відбувається також зі старінням.
Джерело, список використаної літератури.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.