Багато людей не замислюються про те, скільки солі вони споживають. Проте вони роблять велику помилку. Слава солі як "білої смерті" відома будь-якій мало-мальськи грамотній людині. Адже сіль, достатньою мірою, підвищує рівень кров'яного тиску. Втім, зараз, після вичерпних досліджень, практично всі серйозні авторитети в галузі охорони здоров'я переконують людей обмежити споживання солі – або, точніше, натрію.
Перевантаження сіллю не зобов'язано піднімати ваш кров'яний тиск. Головне – не попастися в пастку настроїв по типу "мені можна про сіль не турбуватися". Ця – та ще з півдюжини інших помилок – можуть призвести вас до великих проблем.
Помилка перша. Якщо ваш кров'яний тиск не надто високий, про сіль можна не турбуватися.
І ось причина. П'ятдесят мільйонів чоловік мають високий кров'яний тиск - що означає принаймні мінімум140-90. Однак, якщо ви не попали в ці кордони - не означає оптимальність вашого тиску (нормальний тиск повинен бути нижче 120-80).
Ризик загибелі від серцевої недостатності або інфаркту не починає рости на рубежі 140 на 90, але рівномірно піднімається при переході рубежів 120 і 80 відповідно.
А натрій впливає на тиск на всіх стадіях. Хоча ризик для тих, хто страждає підвищеним тиском, дійсно вище, як стверджують фахівці, що для більшості, хто потрапляє в межі 140-120 на 90-80, він теж непробачно великий.
Помилка друга. Якщо тиск низький, він таким і залишиться.
Якщо ваш тиск низький, в індустріальній країні він має всі шанси піднятися з віком. А якщо ви займаєтеся з тягарями, то ймовірність підвищення тиску ще більше збільшується. В одному науковому дослідженні показано, що між 25 і 55 роками тиск підвищується в середньому на 15 мм ртутного стовпа. А це зовсім не мало. От якщо середнє споживання солі в день знизиться на чайну ложку – це близько 2.300 мг натрію – число стане 6, а не 15 мм. Що як-ніяк знизить смертність від серцевої недостатності на 16 відсотків, а від інфаркту серцевого нападу – на 23 відсотка до 55 років.
Помилка третя. У більшості людей тиск невідчутний до споживання солі.
Цей хибний висновок робився на основі раніше проведених досліджень, які, на жаль, виявилися не зовсім точними. Хоча вчені мужі намагалися відкараскатися тим, що дослідження спочатку проводилися зовсім з іншою метою, а саме, з'ясувати механізми впливу солі на тиск. А зроблені висновки були неправильно витлумачені.
Помилка четверта. Крім підвищеного тиску, сіль нам нічим не загрожує.
Однак до переліку можна додати:
– Остеопороз. Це призводить до 1,5 мільйонів переломів щорічно та вражає 20 мільйонів мешканців лише однієї Америки. В першу чергу літніх жінок. Більшість людей і не знає, що призводить до цих важких переломів стегна чи гомілки. Адже переломи хребта і стегна, особливо у культуристів, ведуть до найтягчших наслідків.
Більшість людей справедливо вважає основною причиною остеопорозу нестачу кальцію. Однак натрій тут теж важливий, з простої причини: чим більше ви виділяєте натрію, тим більше втрачаєте з ним кальцію. Невідомо, на якому етапі натрій поглинає кальцій з кісток - безпосередньо або при обміні речовин, але факт залишається фактом.
У середньому, кальцій, який виділяється з сечею, збільшує концентрацію приблизно на 23 мг на день з кожною з'їденою ложкою солі. Без компенсування втрата 23 мг кальцію в день розчиняє 1 відсоток скелета – цілих 10% за десятиліття!
Добре, якщо ви споживаєте достатньо кальцію, щоб компенсувати цю втрату. Але мало хто споживає його достатньо для цього. Надлишок солі "з'їдає" кальцій сильніше надлишку протеїну.
Найкраща стратегія для уникнення остеопорозу - наростити до 35 років масу тіла. Якщо хочете виростити потужний кістяк, поки ви молоді і набираєте масу тіла, важливо обмежити споживання солі.
– Рак шлунка. Одне з найпоширеніших у світі захворювань і донині. Дуже багато людей в світі, та й у нас в країні, хворіють цією страшною хворобою. Велику роль у запобіганні раку може послужити просте невжиття солі.
У разі раку шлунка визначальними є три фактори: інфікування бактерією Helicobacter pylori, надмірне споживання солі і нестача в харчуванні свіжих фруктів і овочів.
Надлишок солі дратує шлунок, змушуючи клітини змінюватися швидше. Це і саме по собі могло б підвищувати ризик раку. Але експерименти на тваринах показали також активізацію викликаючих рак речовин під впливом солі.
Ще одна погана властивість солі: її надлишок прискорює розвиток сольових відкладень у суглобах. Чим сильніше ви "солите" себе, тим швидше ваші суглоби почнуть твердіти і скрипіти.
Помилка п'ята. Найпростіший спосіб позбутися від проблем з сіллю – викинути сільничку.
Допомагає. Але не надто. Тільки 15 відсотків споживаної людиною солі відбувається з сільнички. Ще 10 відсотків спочатку міститься в продуктах. Решта приходить в процесі готування...
І справа навіть не в таких продуктах, як чіпси, просолені до нестями. І навіть не в оселедці, який ви навряд чи будете їсти тонами. Багато видів картоплі в Макдональдс містять менше солі, ніж сендвічі, бісквіти, салати... Ми вже не говоримо про різні ковбаси, в яких міститься не тільки хлорид нагрію (звичайна кухонна сіль), але і нітрат натрію, що сприяє утворенню канцерогенних нітрозамінів.
Як же уникнути проблем з сіллю? Обережніше з замороженими обідами, піцою, приготованим м'ясом (хот-доги, бекон тощо), американським сиром, пакетним супом, консервованою квасолею, м'ясом, супом, овочами, томатним соусом, ресторанною їжею та швидкого готування...
А що до сільнички - наповніть її краще сіллю з пониженим вмістом натрію, з добавками калію , такою, як сіль SOLENA. Це суміш харчової солі хлориду натрію і харчової солі хлориду калію в пропорції 70/30, яка використовується в харчуванні замість звичайної, натрієвої солі. Калій в солі SOLENA дозволяє уникнути шкідливого впливу зайвого натрію на організм, і в той же час компенсує недолік калію в харчуванні. При цьому смак страв залишиться звично солоний, адже сіль калію така ж на смак, як сіль натрію.
Помилка шоста. Єдина річ, яка допомагає знизити кров'яний тиск - лікарські препарати.
Але ж виходом може стати і проста зміна способу життя. Це означає аж ніяк не тільки скорочено споживання солі, але і скинути вагу, обмежити споживання алкоголю, робити регулярні аеробні вправи, стежити за споживанням калію і магнію і регулярно тренуватися, наприклад, з обтяженнями...
Важливо знати!
Кількість споживаного НАТРІЮ ЩОДНЯ
- Чоловіки 4 000 мг (2 чайн. л.)
- Жінки 3 000 мг (1.5 ч.л.)
- Слід споживати 1 800 мг (менше 1 ч.л.)
ВИСОКИЙ ТИСК - ЦЕ СКІЛЬКИ?
- Високий тиск - 140/90 і вище
- Тиск, що створює ризик - 120-139 / 80-89
- Оптимальний тиск - менше 120/80
За матеріалами 5lb.ru
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.