Учені з Австралії закликають законодавчо зобов'язати виробників продуктів харчування знизити в них рівень вмісту солі.
Фахівці Університету Квінсленда дійшли висновку, що запровадження законодавчих обмежень дозволить знизити кількість захворювань, викликаних надмірним вживанням солі на 18%, що набагато ефективніше, ніж використовувані зараз методи добровільного зниження споживання продукту. "Якщо відповідальність підприємств не працює, може бути, уряду потрібно задуматися про етичну сторону проблеми і втрутитися", – йдеться в статті, опублікованій фахівцями.
Наведемо основні захворювання, поява і розвиток яких у людини безпосередньо пов'язують з підвищеним споживанням солі:
Гіпертонія. Затримка зайвої рідини в організмі призводить до збільшення об'єму циркулюючої крові, а відповідно до підвищення артеріального тиску.
Аліментарне ожиріння. Давно відомий той факт, що сіль затримує воду в організмі. Коли огрядним людям призначають слабкосолену дієту, то вони досить швидко втрачають з рідиною 5-7 кг маси тіла.
Хвороби серцево-судинної системи і ожиріння тісно взаємопов'язані, а надмірне вживання солі є однією з першопричин розвитку і того і іншого.
Мочекам'яна хвороба. Вживання великої кількості солі знижує розчинність однонатріевой солі сечової кислоти, яка випадає в осад і бере участь у формуванні каменів в сечовивідних каналах.
Надлишок солі виявляється причиною набряків, особливо у старшого покоління, хвороб нирок, підшлункової залози і ряду інших органів і систем організму.
Дорослим радять не перевищувати добову норму вживання солі в 6 грамів - приблизно чайну ложку.
Австралійські вчені також проаналізували стратегії боротьби за здорове харчування, що використовуються в різних країнах.
Так в Британії, Франції, Фінляндії, США, Канаді, Австралії і Новій Зеландії існують програми, в рамках яких виробники вказують на упаковках рівень вмісту солі в продуктах. Це дає споживачеві можливість зробити вибір.
В Австралії, крім того, діє програм Tick (від англ. – позначка, "галка"), завдяки якій виробники можуть використовувати спеціальний логотип, який використовується на продуктах з низьким вмістом солі. Згідно з розрахунками вчених, використання цього логотипу знижує рівень серцево-судинних захворювань на 1%, що, втім, удвічі більше, якщо порівнювати з простим інформуванням покупців.
Експерти British Heart Foundation – благодійної організації, яка допомагає фінансувати дослідження, пов'язані із захворюваннями серця – також вважають, що добровільні заходи, звичайно, допомогли змінити ситуацію на краще, але можна зробити більше. "Три чверті всієї добової норми солі вже знаходяться в продуктах, які ми споживаємо", – зазначає Тейлор.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.