Масштабний експеримент показав, що при використанні солі з калієм замість звичайної солі знижуються ризики розвитку серцево-судинних захворювань, що може рятувати мільйони життів на рік.
Підвищене споживання солі натрію з їжею, а також низький рівень споживання калію з їжею пов'язані з високим кров'яним тиском і підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань і передчасної смерті. Проте сіль необхідна для життєдіяльності - іони хлору потрібні для вироблення соляної кислоти, а іони натрію беруть участь в передачі нервових імпульсів і скорочення м'язових волокон.
Один продукт, доступний сьогодні в багатьох супермаркетах, може вирішити ці обидві проблеми одночасно. Йдеться про сіль з низьким вмістом натрію, з добавками калію. Така сіль на смак ідентична звичайній, але містить мало натрію і багато калію.
Довести переваги солі з калієм взялася міжнародна команда дослідників у співпраці з китайськими фахівцями з Пекінського університету. Результати представлені в статті, опублікованій в медичному журналі The New England Journal of Medicine.
Масштабне дослідження, проведене в Китаї, продемонструвало, що використання солі з калієм набагато корисніше звичайної солі.
Всього дослідження охопило більше 200 тис. осіб. Це були чоловіки і жінки, які перенесли інсульт у віці 60 років і старше, з підвищеним артеріальним тиском. Половину учасників вчені безкоштовно забезпечували сіллю з калієм і зниженим на чверть вмістом натрію, а половина харчувалася як зазвичай.
Дослідження було задумано як п'ятирічний експеримент, але закінчилося дещо раніше через пандемію COVID-19. Проте, між групами вже була видна помітна різниця.
У групі, що споживала сіль з калієм і низьким вмістом натрію, ризик інсульту знизився на 14%, ризик основних серцево-судинних захворювань - на 13%, ризик смерті від всіх причин - на 12%.
«Майже всі люди в світі їдять більше солі, ніж слід, - каже клінічний епідеміолог Брюс Ніл. - Якби в усьому світі використовували сіль з пониженим вмістом натрію, то щороку можна було б запобігти кілька мільйонів передчасних смертей ».
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.