5 жовтня 2018 у Харкові пройшов Науковий симпозіум «Сучасні можливості в профілактиці неінфекційних захворювань».
Організаторами симпозіуму виступили ГО «Українська асоціація профілактичної медицини», Національна академія медичних наук України, Міністерство охорони здоров'я, ДУ «Національний інститут терапії імені Л. Т. Малої НАМН України» та інші.
Серед виступаючих був і директор черкаського підприємства «ВЕНД» Олександр Романенко.
Підприємство «ВЕНД» є виробником харчової солі зі зниженим вмістом натрію торгової марки SOLENA.
У своєму виступі А. Романенко торкнувся питань, які пов'язані з впливом перевищення споживання натрієвої солі на збільшення кількості серцево-судинних захворювань (ССЗ).
Актуальність цієї проблеми пов'язана з тим, що сьогодні Україна за показниками смертності від ССЗ займає перше місце серед 30 великих європейських країн.
Олександр Романенко вказав на масштаби катастрофи, пославшись на дані Міністерства охорони здоров'я України, а також на десятирічні дослідження 488 вчених з 50 країн, згідно з якими в Україні щодня від ССЗ, пов'язаних з перевищенням споживання натрієвої солі, передчасно помирає від 2000 до 3000 осіб на день .
У виступі було наведено приклад вирішення цієї проблеми у Фінляндії. Там в результаті реалізації програми по боротьбі з неінфекційними захворюваннями «Північна Карелія» скоротилося середнє споживання натрієвої солі населенням з 16 г до 9 г на день, що вплинуло на зменшення смертності від ССЗ в 7 разів і збільшення тривалості життя на 13 років.
Олександр Романенко підкреслив, що досягненню такого результату сприяла, крім проведених заходів, спрямованих на інформування населення про дану проблему, заміна фінами звичайної солі в харчуванні на сіль з пониженим вмістом натрію, збагачену на 30% сіллю калію .
З огляду на те, що 80% натрієвої солі надходить разом з готовими продуктами, і ця кількість солі вже перевищує норму в харчуванні із натрію в 2-3 рази, використання солі з пониженим вмістом натрію при приготуванні їжі стає необхідним для збереження здоров'я.
В Україні сіль, подібна до фінської, сьогодні випускається компанією «ВЕНД» під торговою маркою SOLENA. Це сіль із зменшеним вмістом натрію, збагачена на 30% сіллю калію і дефіцитними у харчуванні мікроелементами (такими як магній, селен, йод, цинк, хром) – сьогодні вона доступна кожному жителю України.
Використання солі SOLENA замість звичайної солі буде також сприяти виконанню затвердженого Кабінетом міністрів України від 26 липня 2018 Національного Плану заходів з неінфекційних захворювань в частині зменшення споживання солі населенням на 30%.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.