ВООЗ рекомендує використовувати сіль з калієм в харчуванні

4855
ВОЗ рекомендует соль с калием

Європейське регіональне бюро Всесвітньої Організації Охорони здоров'я опублікувало новий пакет рекомендацій, покликаних допомогти країнам скоротити споживання натрієвої солі для істотного поліпшення здоров'я населення, а також для досягнення глобальної мети ВООЗ зменшити споживання солі натрію на 30% до 2025 р. Даний документ було опубліковано на сайті ВООЗ.

Скоротити кількість серцево-судинних захворювань

Давно відомо, що надмірне споживання натрієвої солі (кам'яної, морський, гімалайської та ін.) більше 5 г на день підвищує артеріальний тиск, що є основним фактором ризику серцево-судинних захворювань, таких як хвороби серця та інсульт, і є основною причиною смерті.

Скорочення споживання натрієвої солі населенням - одна з найбільш економічно вигідних заходів, пропонованих ВООЗ. Підраховано, що кожен долар США, витрачений на заходи по скороченню споживання натрієвої солі, дозволяє заощадити близько 19 доларів США за рахунок зниження рівнів інвалідності та передчасної смертності.

Багато країн ініціювали національні стратегії щодо скорочення споживання солі в харчуванні, включаючи кампанії з підвищення обізнаності громадськості, переформулювання і маркування продуктів харчування на упаковці. Однак, незважаючи на триваючі зусилля, дані епіднагляду показують, що споживання натрієвої солі все ще значно перевищує межі, рекомендовані ВООЗ для захисту здоров'я. У відповідь на це Європейське регіональне бюро ВООЗ підготувало цей пакет підтримки для прискорення існуючих зусиль по скороченню споживання солі, або для початку кампаній по скороченню споживання солі, які ще не почалися.

Метааналіз

Невеликі рандомізовані клінічні випробування показали, що заміщення натрієвої солі калійною сіллю ефективно нормалізує артеріальний тиск. Передбачається, що така стратегія ефективна для нормалізації високого систолічного і діастолічного АТ. Це демонструє і більш широкий дієтологічний підхід до профілактики гіпертонії.

У 2017 році Науково-консультативний комітет Сполученого Королівства з питань харчування і Комітет з токсичності хімічних речовин в харчових продуктах, після ретельної оцінки доказів, прийшов до висновку, що на рівні населення потенційні вигоди від використання солі з калієм допомагає знизити вміст натрію в харчових продуктах.

Корисна заміна звичайної солі

У своїх рекомендаціях ВООЗ вказує на необхідність популяризації солей з низьким вмістом натрію, в яких натрій замінений калієм. Також ВООЗ рекомендує державам сприяти здоровому харчуванню населення за допомогою політики здорових закупівель громадського харчування, а також впливаючи на ресторани і супермаркети.

Перспективною стратегією зниження споживання натрію є заміна харчової солі (натрію хлорид) з більш низькими замінниками натрієвої солі, де хлорид натрію частково замінений корисними альтернативами, такими як калій і магній.

У країнах з низьким і середнім рівнем доходу заміщення солі на більш корисну може проходити з втручанням в практику охорони здоров'я як для первинної, так і вторинної профілактики серцево-судинних захворювань.

В економічно розвинених країнах заміщення солі в домашніх умовах може бути більш доцільно в якості додаткової міри, орієнтованої на вторинну профілактику або в зв'язку з високим серцево-судинним ризиком.

Де рекомендують замінювати сіль?

В якості запобіжної громадської охорони здоров'я в харчовій промисловості можуть використовуватися замінники солі в таких продуктах як хліб, м'ясо, сир, супи, закуски і інших продуктах, які масово споживаються або мають високий рівень натрію.

У країнах, де велика частина споживаної солі додається під час приготування їжі або з солоними соусами, корисні замінники солі можуть стати легко доступними і обнародуваними як дешевий спосіб зменшити споживання натрію.
Використання солі з калієм (і / або магнієм) замість звичайної солі може ефективно знизити споживання натрію, одночасно збільшуючи споживання калію або магнію.

Сіль з калієм в Україні

Сіль, рекомендована ВООЗ, випускається сьогодні в Україні - це сіль SOLENA, в складі якої 30% калію замість натрію, а також дефіцитні в харчуванні мікроелементи. З такою сіллю можна готувати звичні страви з класичним смаком, а кількість натрію в них буде відповідати рекомендаціям ВООЗ за рахунок використання солоного калію, корисного для роботи серця, підвищення працездатності організму і збереження здоров'я. Де купити сіль SOLENA в вашому місті - дивіться на сайті виробника.



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів