29 вересня відзначається Всесвітній день серця, який вперше був організований в 1999 році за ініціативою Всесвітньої федерації сердця. Метою цього заходу є підвищення обізнаності в суспільстві небезпеки, яка викликана епідемією серцево-судинних захворювань у світі.
Особливо це важливо для України, адже вона займає перше місце в Європі за смертністю від серцево-судинних захворювань.
ВООЗ: надлишок солі - причина розвитку гіпертонії, хвороб серця та інсульту
Нещодавно давно проблему катастрофічно високої смертності від серцево-судинних захворювань визнав і наш уряд. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26.07.2018 №530-р затверджено Національний План заходів з профілактики неінфекційних захворювань, в рамках якого планується скорочення споживання населенням солі на 30%.
Цифра не випадкова: прийнятий ВООЗ Глобальний план дій по боротьбі з неінфекційними захворюваннями однієї з цілей має зниження глобального споживання солі на 30%.
Вже багато років ВООЗ закликає країни вжити заходів щодо скорочення споживання натрієвої солі для зменшення кількості хвороб серця та інсультів, для рятування людських життів. Бо загально відомо, що споживання натрієвої солі в надлишковій кількості може привести або сприяти розвитку гіпертонії або високого кров'яного тиску, а також значно підвищувати ризики розвитку хвороб серця та інсульту.
Знизити вміст солі в їжі допоможе «розумна сіль»
Заявити про намір знизити вміст солі в харчуванні легко. Та куда складніше з реалізацією ідеї - адже, як відомо, заборонений плід солодкий. Чем більше забороняєш, тим більше цього хочеться.
Звичайна натрієва сіль шкідлива надлишком натрію - а чи можна скоротити споживання натрію, не відмовляючись від солоного? Виявляється, можна!
Ще в 70-х роках минулого століття Фінляндія для боротьби з катастрофічно високою смертністю від серцево-судинних захворювань розпочала реалізацію програми «Північна Карелія". З того часу у Фінляндії почалося масове виробництво здорової солі, в якій кількість натрію була зменшена, а кількість калію збільшена. Робилося це за рахунок додавання 30% солі калію в харчову сіль. Фінське Мінохоронздоров'я почало рекомендувати населенню цю здорову сіль замість звичайної, переслідуючи дві мети: скоротити надмірне споживання натрію і компенсувати дефіцит калію в харчуванні, не змінюючи смакових уподобань.
Навіщо в солі калій? Калій і натрій є антогонистами і беруть участь в одних і тих біохімічних процесах, недолік одного з цих елементів приводить до надлишку іншого і, як наслідок, до збою в певних системах організму.
Ми потребуємо щоденного надходження калію в організм, адже він не накопичується, як, наприклад, вітаміни. І особливо висока роль калію для здоров'я серця, тому лікарі рекомендують хворим на серцево-судинні захворювання споживати більше калію.
Хотілося б відзначити, що однією з ознак нестачі калію є підвищення холистерина в крові.
Правильність заміни звичайної солі на сіль з калієм підтвердили результати: Фіналяндія з країни, що вимирала від серцево-судинних захворювань, стала країною з найнижчим споживанням натрієвої солі, а також з найбільш здоровим населенням в Європі.
Шанс для України
За прикладом фінів сьогодні в Україні також робиться здорова сіль, в якій зміст натрію понижений за рахунок додавання 30% солі калію. Така сіль продається в українських магазинах і торгових мережах під торговою маркою SOLENA.
Таким чином, сьогодні будь-який українець, який піклується про здоров'я, може без втрати улюбленого смаку домашньої їжі понизити споживання натрію та компенсувати також дефіцит калію в харчуванні. Крім того, сіль з пониженим вмістом натрію SOLENA випускається з іншими добавками корисних мікроелементів, таких як магній, селен, хлор, цинк і йод.
Наявність такої солі в магазинах означає, що сьогодні на здорове харчування без великих витрат може перейти той, хто цього прагне, і вибір - лише за нами. Пам'ятайте, що по даним Всесвітньої федерації серця, 80% випадків передчасної смерті від інфарктів і інсультів можна запобігти, якщо виконувати рекомендації лікарів.
Будьте здорові, дбайте про здоров'я - адже його не купиш ні за які гроші!
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.