Як відомо, коли у людини знижений імунітет, то до атаки вірусів на організм приєднуються патогенні бактерії, здатні серйозно вражати органи і викликати ускладнення.
Новий спосіб зміцнити імунітет відкрили німецькі вчені. Їм вдалося довести, що скорочення натрієвої солі в харчуванні до норми підвищує здатність організму протистояти інфекціям.
Як повідомив науковий журнал Science Translation Medicine, вчені Університетської клініки Бонна в Німеччині довели: натрієва сіль при надмірному вмісті в харчуванні пригнічує імунні клітини, які захищають організм від патогенних бактерій.
Дослідження, в ході якого вчені встановили, що сіль послаблює імунітет, було проведено німецькими вченими в два етапи - спочатку на гризунах, а після на людях. Мишам дослідники ввели в раціон їжу з підвищеним вмістом солі натрію, після чого в селезінці і печінці тварин було виявлено в сотні разів більше хвороботворних патогенів, які викликають лихоманку, блювоту і навіть сепсис. На другому етапі досліджувалися люди-добровольці - в їх раціоні харчування натрієвої солі містилося на шість грамів більше норми. І через деякий час у добровольців також проявився виражений імунодефіцит.
Не тільки інфекції
Сьогодні людство перевищує споживання натрієвої солі значно вище рекомендованої ВООЗ норми - 8-10 г в день замість 5 г. Такий надлишок хлориду натрію в харчуванні впливає і на підвищення артеріального тиску, збільшує ризик серцевого нападу або інсульту. В Україні ситуація з цим катастрофічна, і про це говорять дані Державної служби статистики України - лише за перший місяць цього року від хвороб системи кровообігу в країні померли 36.341 чоловік.
Знижуємо до норми вміст натрієвої солі в харчуванні, не змінюючи смаку їжі і своїх звичок
Проблема перевищення норми споживання натрієвої солі в тому, що змінювати свої звички ніхто не любить. Тому одним із способів зменшення споживання солі натрію, який не змінює смакові звички, та яким користуються багато людей в європейських країнах з 70-х років, є заміна в харчуванні звичайної солі натрію на сіль зі зменшеним вмістом натрію, з добавкою калію . Ця заміна дозволяє зменшити споживання натрію до норми і скоротити дефіцит калію у харчуванні.
Заміна звичайної солі на сіль з калієм також допомогла фінам зменшити смертність від серцево-судинних захворювань в 7 разів.
В Україні широку лінійку солі зі зменшеним вмістом натрію з добавкою калію представляє сіль торгової марки SOLENA.
На смак покупця в лінійці представлені як солі на основі морської солі (помел №1), так і на більш дрібній основі - солі «Екстра».
Сіль SOLENA - це суміш солі натрію і солі калію в пропорції 70/30 з добавкою дефіцитних в харчуванні мікроелементів, таких як йод, магній, селен, цинк, хром.
Використання подібної солі в Фінляндії дозволило скоротити вживання натрію більш ніж на 30%, що вплинуло на зменшення смертності від серцево-судинних захворювань (ССЗ) в 7-10 разів.
Зміцнюйте імунітет і бережіть серцево-судинну систему!
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.