ВНИМАНИЕ! Данная статья предназначена для людей, которым небезразлично собственное здоровье и здоровье своих близких!
В Україні щороку від серцево-судинних захворювань помирає близько 500 тисяч осіб. Україна за цим показником займає перші місця серед 30 великих країн світу, а частота інсультів в Україні в 11-13 разів вище, ніж в Європі.
Повну версію репортажу дивіться тут.
Таблица № 1: Результаты проекта «Північна Карелія» за период 1970 — 2006 годы (на 100 000 населения) среди мужчин в возрасте 35-64 лет.
Таблиця № 2: Результати проекту «Північна Карелія» за період 1970 - 2006 роки (на 100 000 населення) серед жінок у віці 35-64 років.
Як же вирішується питання зменшення серцево-судинних захворювань в інших країнах?
В 60х годах Финляндия была страной с катастрофически высокой смертностью от сердечно-сосудистых заболеваний (ССЗ). По данным ВОЗ, смертность от ССЗ в одной из финских провинций Северная Карелия на тот момент была самой высокой в мире.
Тоді фінські активісти звернулися до уряду Фінляндії c вимогою розібратися в ситуації, що склалася, і знизити смертність від ССЗ.
В результаті урядом був розроблений проект під назвою «Північна Карелія», фінансування якого тривало понад 25 років.
В рамках цього проекту лікарі почали вивчати причини виникнення ССЗ і знаходити рішення. Виявилося, що проблему можна вирішити за допомогою зміни харчування і способу життя.
Що показали дослідження?
Дослідження показали, що головна причина високої захворюваності серцево-судинними захворюваннями в тому, що фіни їли мало зелені і споживали, як і українці сьогодні, близько 16г солі на день, що перевищувало норму (5г) в кілька разів. Це відбивалося на тривалості життя і смертності від серцевих захворювань. Були, звичайно, й інші причини - це жирна їжа, алкоголь, малорухливий спосіб життя і інше, але це надавало менший вплив на стан здоров'я.
ДОВІДКА:
- Як відомо, звичайна (натрієва) сіль - це головне джерело натрію в харчуванні. Перевищення споживання солі призводить до перевищення споживання натрію.
Так як натрій також є головним мінералом крові, який добре утримує воду (одна молекула солі утримує до 400 молекул води), накопичення зайвого натрію в організмі призводить до збільшення об'єму крові і збільшення артеріального тиску (АТ). - Також організм так функціонує, що недолік калію в харчуванні призводить до затримки зайвого натрію. Тому дуже важливо дотримуватися норми споживання як натрію, так і калію.
- Згідно Дієтичним рекомендацій для американців, більшість дорослих повинні споживати 4,7г калію щодня. Такий рівень дієтичного споживання повинен підтримувати більш низький рівень артеріального тиску, зменшувати негативний вплив солі на АТ, знижувати ризик утворення каменів в нирках.
- За результатами дослідження STEPS 2019, українці вживають натрієвої солі 12,6г на добу - це майже в три рази більше норми, рекомендованої ВООЗ (5г). При цьому споживають калію близько 2,5г на добу - це майже в півтора рази менше норми, рекомендованої ВООЗ (3,5 г).
- Перевищення вживання натрієвої солі і дефіцит калію є фактором ризику збільшення артеріального тиску і захворювань серцево-судинної системи (ССЗ). За даними дослідження, майже 80% українців при цьому споживають менше щоденної норми калію ( «антагоніста» натрію), основним джерелом якого є фрукти і овочі.
Які рекомендації дали фінські лікарі?
В ході програми «Північна Карелія» для скорочення дефіциту калію в харчуванні фінам рекомендували їсти більше свіжих овочів і фруктів, багатих калієм, а також віддавати перевагу рослинним жирам замість тваринних. Но главное — их убеждали уменьшить до нормы потребление соли и предлагали заменить обычную соль на более полезную — соль с уменьшенным на 30% содержанием натрия, с добавкой 30% соли калия, которая представлена в КАТАЛОГЕ ПРОДУКЦИИ. Для нормалізації споживання натрію і калію в Фінляндії зобов'язали замінити звичайну сіль на сіль зі зменшеним вмістом натрію навіть у шкільному харчуванні.
Які результати?
Виконання рекомендацій населенням програми «Північна Карелія» в перші ж роки показало свою ефективність:
- артеріальний тиск у населення почав нормалізовуватися;
- захворюваність від ССЗ в регіоні знижуватися.
Домогтися таких результатів стало можливо також завдяки інноваційній фінській солі, використання в харчуванні якої сприяло скороченню дефіциту калію і зниженню до норми споживання солі натрію.
В дальнейшем программу распространили на все регионы, и уже спустя два десятилетия смертность от ССЗ в Финляндии уменьшилась в 10 раз.
Зміна в споживанні солі (NaCl) в Фінляндії 1977-2007 рр.
Динаміка зміни діастолічного артеріального тиску (ДАТ), споживання солі і кількості інсультів.
Динаміка зміни співвідношення натрію і калію (Na / К) у чоловіків і жінок
За матеріалами, поданими на сайті worldactiononsalt.com.
Всесвітня Організація Охорони Здоров'я врахувала досвід проекту «Північна Карелія»
Сьогодні ВООЗ враховує позитивні результати фінського досвіду проекту «Північна Карелія» щодо скорочення ССЗ в своїх рекомендаціях від 24.07.2020 і пропонує Європейським країнам використовувати в харчуванні і при виробництві продуктів харчування сіль зі зменшеним вмістом натрію, з добавкою солі калію.
Фінляндія - здорова нація
У тому, що сьогодні фіни є найбільш здоровою нацією в Європі, є і заслуга проекту «Північна Карелія», завдяки якому знизилася захворюваність серцево-судинної системи в 10 разів, а середня тривалість життя збільшилася на 13 років.
Здорова сіль в Україні
В Україні знають про проблему перевищення споживання натрієвої солі. Тому в своєму розпорядженні № 530-р. від 26.07.2018 р КМ України поставив завдання по скороченню споживання натрієвої солі населенням на 30%.
В решении этой задачи, как и финнам, может помочь соль с уменьшенным содержанием натрия, которая уже более 7 лет производится в Украине под торговой маркой SOLENA.
Сіль для здорового харчування SOLENA, що містить 30% солі калію і 70% солі натрію, пропонується в українських магазинах і супермаркетах.
Сіль SOLENA по своим характеристикам отвечает «Рекомендаціям по сольовій дієті» яка була розроблена Асоціацією кардіологів та Асоціацією дієтологів України.
Звичайні, натрієві солі, такі як кам'яна, морська, гімалайська містять 95-98% хлориду натрію (NaCl). На відміну від цих солей сіль SOLENA містить тільки близько 70% хлориду натрію, проте містить 30% хлориду калію та інші дефіцитні в харчуванні мікроелементи.
У лінійці SOLENA представлені 10 видів солей для здорового харчування. Крім добавки калію, в асортименті є солі з добавками таких мікроелементів, як магній, селен, йод, цинк, хром та інших.
Найдешевше джерело калію
Сіль SOLENA – це найдешевше джерело дефіцитного калію у харчуванні.
В 700г банці міститься 100г калію, стільки калію міститься:
- в 100 кг морської або 30 кг гімалайської солі;
- в 300 бананах;
- в 5 кг кураги.
Однієї 700г банки солі вистачає на 3,5-5 місяців для однієї людини.
Сподівання на краще
Виробник солі SOLENA сподівається, що використання солі SOLENA допоможе українцям привести в норму споживання натрію і калію, як це зробили фіни.
І як результат - призведе до зменшення кількості захворювань серцево-судинної системи в кілька разів, що вплине на збільшення тривалості здорового життя на десяток років.
Придбати сіль SOLENA можна на майданчиках Prom.ua, Rozetka і в інших магазинах.
Більш детальну інформацію про сіль SOLENA як лікарям, так і тим, хто піклується про своє здоров'я, можна дізнатися на сайті solena.ua.
Просим поделиться этой публикацией c Вашими родными и близкими, чье здоровье Вам также небезразлично.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.