Гіпертонія требует правильно скорректированного питания. Ограничения в потреблении соли полезны для всех, но особенно необходима диета с пониженным содержание соли для гипертоников. Снижение количества потребления соленых продуктов, маринадов, а также колбасно-сосисочных изделий, изобилующих солью, поможет держать опасный недуг под контролем. По статистическим данным выявлено, что более 70% летальных исходов приходится на заболевания сердечно-сосудистой системы.
Гіпертонія: чому надлишок солі такий шкідливий?
Кухонна сіль – важливий учасник електролітного обміну в організмі. Її споживання забезпечує вироблення необхідних ферментів і надходження натрію в організм. Серед недоліків цього важливого мінералу при його підвищеному споживанні – притягнення та утримання рідини в організмі, яка накопичується в крові, за рахунок чого збільшується її обсяг, а також у тканинах і органах. Це тягне за собою збільшення внутрішнього ендотелію в інтимі артерії, за рахунок чого зменшується її просвіт.
Як результат, здійснюється і підвищення артеріального тиску при гіпертонії, так як при пошкодженні ендотеліальної стінки, в так звані «дірки», всередину судин заходять: шкідливий холестерин, який міститься в липопротеидах дуже низької і низької щільності, тромбоцити і т. д., які під струмом крові забивають пошкодження і утворюють атеросклеротичні бляшки, що призводять до різних патологій серцево-судинної системи.
В наслідок цього в організмі відбуваються наступні зміни:
- порушується рідинний баланс;
- істотно збільшується навантаження на нирки, виснажуючи згодом протівогіпертензівну систему;
- серце починає працювати в посиленому режимі, підвищується сила серцевого викиду і, відповідно, рівень артеріального тиску;
- концентрація калію в організмі зменшується - натрій починає «витісняти» його з клітин.
Калій – необхідний елемент для роботи серця, також він дозволяє тримати тонус гладкої мускулатури кровоносних судин, зменшуючи їх скорочення. При достатньому постачанні організму калієм, йде стимуляція скорочувальної здатності серця.
Як замінити сіль в харчуванні при гіпертонії?
Гіпертонія вимагає дотримання лише сольових обмежень, а не повного виключення для організму надходжень NaCL. Щоб не позбавляти себе задоволення їсти звичну їжу, краще вживати спеціальну сіль із зниженим вмістом натрію і добавками калію. Вона абсолютно не впливає на смакові відчуття – вся справа в балансі мінералів!
«Правильна» сіль дозволяє:
- забезпечувати організм калієм і натрієм в збалансованій кількості;
- виконувати рекомендації лікаря про зниження споживання кухонної солі;
- отримувати насолоду від смаку улюблених страв.
Використовувати її можна так само, як і поварену - приправляючи їжу або готуючи ізотонічні розчини для спортсменів.
Споживання такої солі корисно не тільки при гіпертонії. Людям середнього та старшого віку, які мають проблеми з нирками або роботою серцево-судинної системи, також рекомендується перейти на полегшений варіант приправи. Така сіль корисна для всієї сім'ї в якості надійної профілактики гіпертонії!
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.