Як важко буде протікати хвороба, якщо ви заразилися коронавірусів, може показати рівень калію в організмі.
На тяжкість перебігу COVD-19 впливають електроліти крові - мінеральні сполуки, які здатні проводити електричний заряд.
Особливо важливий рівень калію, з'ясували вчені університету в іспанському Аліканте. Вони провели аналіз даних понад три сотні пацієнтів, хворих ковідом. Ті, у кого був низький рівень калію в організмі, частіше потрапляли на ШВЛ.
При показниках калію нижче норми ризик важкого перебігу ковід і ймовірність опинитися на ШВЛ доходив до 33%.
Правда, на рівень смертності дефіцит калію не вплинув. Але тривалість перебування в лікарняних стінах збільшив в 2,5 рази.
- Виявляється, нездатність організму перемогти вірус заснована не тільки на очевидних речах, - прокоментував результати дослідження лікар-пульмонолог Олег Абакумов. - Завдяки нормальному балансу калію підтримується біологічна активність клітин. ВООЗ рекомендує вживати не менше 3,5 г калію на добу для того, щоб знизити ризик серцевих ускладнень і тяжкого перебігу COVID-19.
Лікар звертає увагу, що висновки вчених з Аліканте підтверджують і інші дослідження, в яких проаналізовані дані близько 1500 пацієнтів, майже 20% яких були з важкою формою COVID-19. Зниження калію виявлено у кожного п'ятого.
- Дефіцит калію може виникнути в разі, якщо мінерал інтенсивно виводиться з нирками, втрачається при діареї або блювоті, а також при підвищеному потовиділенні під час лихоманки, - розповів Олег Абакумов. Експерт звернув увагу на те, що якщо дефіцит калію був до хвороби, то очевидно, що COVID-19 ще більше погіршить становище.
Які симптоми говорять, що вам терміново треба перевірити рівень калію:
- судоми,
- м'язові болі,
- перебої в роботі серця,
- часте сечовипускання,
- почуття спраги,
- запори,
- постійна втома, сонливість.
Як підвищити рівень калію в харчуванні?
Щоб привести до норми споживання калію, потрібно намагатися якомога більше їсти фруктів і овочів, багатих на калій. Це банани, курага, авокадо, інжир, запечена картопля (обов'язково зі шкіркою).
А також використовуйте в харчуванні найдешевше джерело калію - харчову сіль з низьким вмістом натрію, з добавкою калію SOLENA. Використовувати таку сіль як джерело калію в харчуванні дуже вигідно, тому що в кожній банці (700г) є стільки калію, скільки можна отримати з 300 бананів або 5кг кураги. Таку сіль можна придбати в багатьох магазинах і Інтернет-магазинах України.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.