Як фіни підвищили тривалість життя, замінивши сіль в харчуванні

81460
Питание в Финляндии

Чи знаєте ви, що показник смертності через серцеві хвороби в Україні сягає 67% і є чи не найвищим у світі (європейські показники - 27%)? Щорічно від серцево-судинних захворювань в Україні помирають понад 500 тисяч осіб, в середньому це більше 1000 на день.

Артеріальна гіпертонія - найпоширеніше захворювання серцево-судинної системи, на яке хворіють понад 40 відсотків дорослих українців, при цьому у осіб старше за 65 років захворюваність на гіпертонію досягає 60 відсотків.

Понад 70% тяжкохворих короновірусом COVID-19 - гіпертоніки.

А чи можна скоротити ризики серцево-судинних захворювань в 7-10 разів, зменшити захворюваність на гіпертонію і подовжити життя на десяток років, не використовуючи для цього додаткове фінансування? Фіни довели, що це можливо. Жителі Фінляндії за рекомендацією дієтологів і кардіологів почали в харчуванні використовувати сіль, яка замість 30% солі натрію містить 30% солі калію . Детальніше - в репортажі «ТСН».

Секрет здоров'я самої здорової нації

У 60х роках середньостатистична тривалість життя в Фінляндії і країнах СРСР не відрізнялася і дорівнювала шістдесяти восьми рокам.

Однак лише за половину століття в країнах пострадянського табору нічого не змінилося, а от фіни зробили різкий ривок, збільшивши тривалість життя на 13 років.

Те, що сьогодні фіни є найбільш здоровою нацією в Європі, і те, що споживають найменше натрієвої солі серед європейців - заслуга регіонального проекту з профілактики серцево-судинних хвороб «Північна Карелія». Після успішних результатів в регіоні проект був розширений до масштабів загальнонаціонального і став найбільшим в світі.

Фінляндія

Північна Карелія - ​​регіон Фінляндії на кордоні з РФ, в якому смертність від серцево-судинних хвороб в 60-70х роках була однією з найвищих в світі.

Дослідження показали, що фіни споживали в середньому 16 грам солі в день, що значно вище допустимої норми. При цьому смертність від серцевих захворювань придбала в Фінляндії катастрофічних масштабів.

У 1970 році Еса Тімонен, губернатор регіону Північної Карелії, направив офіційне клопотання владі країни для допомоги у вирішенні проблеми високої смертності від серцево-судинних хвороб в регіоні.

І ініціатива отримала результат - спеціалісти розробили масштабний проект по оздоровленню населення за участю Кардіологічної Асоціації Фінляндії та Всесвітньої організації Охорони Здоров`я. Проекту дали назву "Північна Карелія" - в честь регіону, який став причиною його розробки.

Проект оздоровлення населення супроводжувався масовою пропагандою здорового харчування, цій темі була присвячена величезна кількість лекцій і телепередач. Про здорове харчування говорили на п'ятихвилинках в робочих колективах, агітація проводилася в школах і навіть дитячих садках.

Населенню рекомендовано їсти більше свіжих овочів і фруктів, багатих на калій, віддавати перевагу рослинним жирам замість тваринних, а також пропонувалося замінити звичайну сіль на більш здорову альтернативу - сольову суміш з 30% солі калію (завдяки чому натрію було на третину менше).

Адже вже на той момент було відомо, що перевищення споживання натрію і недолік калію провокують підвищення артеріального тиску і збільшення кількості серцево-судинних захворювань.

Тому в Фінляндії такою сіллю зобов'язали замінити звичайну сіль навіть в шкільному харчуванні.

Фінська шкільна їдальня

Результати здивували весь світ

В результаті проведення програми «Північна Карелія», в період з 1972 по 2003 рік рівень холестерину у населення знизився на 23%.

За той же період рівень систолічного тиску у жителів регіону знизився на 12 мм ртутного стовпчика у чоловіків і на 21 мм рт. ст. у жінок

Нормалізація кров'яного тиску стала можлива завдяки зниженню споживання натрію з 16 до 9 грам в день.

Зміни в способі життя населення Фінляндії скоротили смертність від серцево-судинних хвороб в 7 разів. А середня тривалість життя фінів збільшилася на 13 років.

Спочатку це сталося в самому проблемному регіоні Північна Карелія, а після розширення проекту до масштабів національного - у країні в цілому.

Хто несе відповідальність за вимирання українців?

З 1990р. по 2010р. близько півсотні науковців з 303 дослідницьких інститутів 50 країн проаналізували перевищення споживання натрію, у розбивці за віком і статтю, регіоном, а також країною.

Потім вони зв'язали надмірне споживання натрію зі смертельними випадками, пов'язаними з хворобами серцево-судинної системи.

І виявили, що майже 40% смертей були передчасними.

З них 60% смертей були у чоловіків і 40% - були у жінок.

Від серцевих нападів померло 42% і від інсульту - 41%.

Серед тридцяти найбільших країн з найбільшою смертністю (на мільйон дорослих) через надмірне споживання натрію опинилася Україна зі смертністю 2109 осіб на 1 млн.

Тобто щодня передчасно від хвороб серцево-судинної системи, пов'язаних з перевищенням споживання солі, в Україні помирає від 2 до 3 тис. осіб.

Якщо в Фінляндії вирішили, що висока смертність від серцево-судинних хвороб - це проблема загальнонаціональна, проти якої необхідно об'єднати зусилля вчених, медиків і педагогів, чиновників і виробників продуктів харчування, то в наших реаліях - кожен сам за себе.

Епідемія

Нам говорять, що відповідальність за своє здоров'я несе сам громадянин, забуваючи про відповідальність суспільства, яке зобов'язане допомагати зробити правильний вибір.

Мала частка населення витрачає час в магазині, вивчаючи склад на етикетці, щоб вибрати найбільш здоровий продукт. Найчастіше люди беруть товари, які для них найбільш доступні - знаходяться в найближчому магазині або за нижчою ціною.

Про таку категорію громадян зобов'язана дбати держава, впливаючи на харчову промисловість. Виробники вважають, що зазнають збитків, якщо вкажуть, як у Фінляндії, що продукт "містить підвищений рівень солі".

Але хто-небудь підраховував, яких збитків зазнає держава, витрачаючи бюджетні гроші на лікування серцево-судинних захворювань? А скільки втрачає економіка від втрати працездатності населення і передчасних смертей?

Так чому ж знаючи про те, що профілактика набагато дешевше лікування, наша держава його ігнорує?

Правда, нещодавно уряд України все ж погодився, що українці вимирають катастрофічно, в тому числі через споживання солі з високим вмістом натрію.

Тому розпорядженням Кабміну від 26.07.2018 No530-р було затверджено Національний План заходів з профілактики неінфекційних захворювань, в якому серед пріоритетів задекларована боротьба з високим вмістом натрію в продуктах. Планується скоротити споживання натрієвої солі на 30%.

Сіль і здоров'я

Здорова сім'я - здорове суспільство

Чи буде підписаний українським урядом план ефективним або буде «працювати» лише на папері - ми не знаємо. Але точно знаємо про успіх фінського досвіду, який можемо вже сьогодні застосовувати кожен у своїй родині.

Тим більше, що така можливість вже є - харчова сіль, збагачена на 30% сіллю калію, подібна до фінської, сьогодні продається під торговою маркою SOLENA і доступна кожному жителю України. Купити її можна в цих магазинах.

Сіль SOLENA - найдешевше джерело калію в харчуванні. В 700г банці такої солі міститься 100г калію. Стільки калію міститься, наприклад, в 300 бананах, 5 кг кураги, 10 кг родзинок.

Привчаючи дітей до правильного здорового харчування, ви дбаєте про здоров'я наступних поколінь. Адже наші діти так само будуть виховувати своїх дітей, а ті - своїх. Таким чином кожен може зробити свій внесок у здоров'я суспільства.

Харчування українців



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів