Чи знаєте ви, що показник смертності через серцеві хвороби в Україні сягає 67% і є чи не найвищим у світі (європейські показники - 27%)? Щорічно від серцево-судинних захворювань в Україні помирають понад 500 тисяч осіб, в середньому це більше 1000 на день.
Артеріальна гіпертонія - найпоширеніше захворювання серцево-судинної системи, на яке хворіють понад 40 відсотків дорослих українців, при цьому у осіб старше за 65 років захворюваність на гіпертонію досягає 60 відсотків.
Понад 70% тяжкохворих короновірусом COVID-19 - гіпертоніки.
А чи можна скоротити ризики серцево-судинних захворювань в 7-10 разів, зменшити захворюваність на гіпертонію і подовжити життя на десяток років, не використовуючи для цього додаткове фінансування? Фіни довели, що це можливо. Жителі Фінляндії за рекомендацією дієтологів і кардіологів почали в харчуванні використовувати сіль, яка замість 30% солі натрію містить 30% солі калію . Детальніше - в репортажі «ТСН».
Секрет здоров'я самої здорової нації
У 60х роках середньостатистична тривалість життя в Фінляндії і країнах СРСР не відрізнялася і дорівнювала шістдесяти восьми рокам.
Однак лише за половину століття в країнах пострадянського табору нічого не змінилося, а от фіни зробили різкий ривок, збільшивши тривалість життя на 13 років.
Те, що сьогодні фіни є найбільш здоровою нацією в Європі, і те, що споживають найменше натрієвої солі серед європейців - заслуга регіонального проекту з профілактики серцево-судинних хвороб «Північна Карелія». Після успішних результатів в регіоні проект був розширений до масштабів загальнонаціонального і став найбільшим в світі.
Північна Карелія - регіон Фінляндії на кордоні з РФ, в якому смертність від серцево-судинних хвороб в 60-70х роках була однією з найвищих в світі.
Дослідження показали, що фіни споживали в середньому 16 грам солі в день, що значно вище допустимої норми. При цьому смертність від серцевих захворювань придбала в Фінляндії катастрофічних масштабів.
У 1970 році Еса Тімонен, губернатор регіону Північної Карелії, направив офіційне клопотання владі країни для допомоги у вирішенні проблеми високої смертності від серцево-судинних хвороб в регіоні.
І ініціатива отримала результат - спеціалісти розробили масштабний проект по оздоровленню населення за участю Кардіологічної Асоціації Фінляндії та Всесвітньої організації Охорони Здоров`я. Проекту дали назву "Північна Карелія" - в честь регіону, який став причиною його розробки.
Проект оздоровлення населення супроводжувався масовою пропагандою здорового харчування, цій темі була присвячена величезна кількість лекцій і телепередач. Про здорове харчування говорили на п'ятихвилинках в робочих колективах, агітація проводилася в школах і навіть дитячих садках.
Населенню рекомендовано їсти більше свіжих овочів і фруктів, багатих на калій, віддавати перевагу рослинним жирам замість тваринних, а також пропонувалося замінити звичайну сіль на більш здорову альтернативу - сольову суміш з 30% солі калію (завдяки чому натрію було на третину менше).
Адже вже на той момент було відомо, що перевищення споживання натрію і недолік калію провокують підвищення артеріального тиску і збільшення кількості серцево-судинних захворювань.
Тому в Фінляндії такою сіллю зобов'язали замінити звичайну сіль навіть в шкільному харчуванні.
Результати здивували весь світ
В результаті проведення програми «Північна Карелія», в період з 1972 по 2003 рік рівень холестерину у населення знизився на 23%.
За той же період рівень систолічного тиску у жителів регіону знизився на 12 мм ртутного стовпчика у чоловіків і на 21 мм рт. ст. у жінок
Нормалізація кров'яного тиску стала можлива завдяки зниженню споживання натрію з 16 до 9 грам в день.
Зміни в способі життя населення Фінляндії скоротили смертність від серцево-судинних хвороб в 7 разів. А середня тривалість життя фінів збільшилася на 13 років.
Спочатку це сталося в самому проблемному регіоні Північна Карелія, а після розширення проекту до масштабів національного - у країні в цілому.
Хто несе відповідальність за вимирання українців?
З 1990р. по 2010р. близько півсотні науковців з 303 дослідницьких інститутів 50 країн проаналізували перевищення споживання натрію, у розбивці за віком і статтю, регіоном, а також країною.
Потім вони зв'язали надмірне споживання натрію зі смертельними випадками, пов'язаними з хворобами серцево-судинної системи.
І виявили, що майже 40% смертей були передчасними.
З них 60% смертей були у чоловіків і 40% - були у жінок.
Від серцевих нападів померло 42% і від інсульту - 41%.
Серед тридцяти найбільших країн з найбільшою смертністю (на мільйон дорослих) через надмірне споживання натрію опинилася Україна зі смертністю 2109 осіб на 1 млн.
Тобто щодня передчасно від хвороб серцево-судинної системи, пов'язаних з перевищенням споживання солі, в Україні помирає від 2 до 3 тис. осіб.
Якщо в Фінляндії вирішили, що висока смертність від серцево-судинних хвороб - це проблема загальнонаціональна, проти якої необхідно об'єднати зусилля вчених, медиків і педагогів, чиновників і виробників продуктів харчування, то в наших реаліях - кожен сам за себе.
Нам говорять, що відповідальність за своє здоров'я несе сам громадянин, забуваючи про відповідальність суспільства, яке зобов'язане допомагати зробити правильний вибір.
Мала частка населення витрачає час в магазині, вивчаючи склад на етикетці, щоб вибрати найбільш здоровий продукт. Найчастіше люди беруть товари, які для них найбільш доступні - знаходяться в найближчому магазині або за нижчою ціною.
Про таку категорію громадян зобов'язана дбати держава, впливаючи на харчову промисловість. Виробники вважають, що зазнають збитків, якщо вкажуть, як у Фінляндії, що продукт "містить підвищений рівень солі".
Але хто-небудь підраховував, яких збитків зазнає держава, витрачаючи бюджетні гроші на лікування серцево-судинних захворювань? А скільки втрачає економіка від втрати працездатності населення і передчасних смертей?
Так чому ж знаючи про те, що профілактика набагато дешевше лікування, наша держава його ігнорує?
Правда, нещодавно уряд України все ж погодився, що українці вимирають катастрофічно, в тому числі через споживання солі з високим вмістом натрію.
Тому розпорядженням Кабміну від 26.07.2018 No530-р було затверджено Національний План заходів з профілактики неінфекційних захворювань, в якому серед пріоритетів задекларована боротьба з високим вмістом натрію в продуктах. Планується скоротити споживання натрієвої солі на 30%.
Здорова сім'я - здорове суспільство
Чи буде підписаний українським урядом план ефективним або буде «працювати» лише на папері - ми не знаємо. Але точно знаємо про успіх фінського досвіду, який можемо вже сьогодні застосовувати кожен у своїй родині.
Тим більше, що така можливість вже є - харчова сіль, збагачена на 30% сіллю калію, подібна до фінської, сьогодні продається під торговою маркою SOLENA і доступна кожному жителю України. Купити її можна в цих магазинах.
Сіль SOLENA - найдешевше джерело калію в харчуванні. В 700г банці такої солі міститься 100г калію. Стільки калію міститься, наприклад, в 300 бананах, 5 кг кураги, 10 кг родзинок.
Привчаючи дітей до правильного здорового харчування, ви дбаєте про здоров'я наступних поколінь. Адже наші діти так само будуть виховувати своїх дітей, а ті - своїх. Таким чином кожен може зробити свій внесок у здоров'я суспільства.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.