Як легко виконати рекомендації лікаря людям з підвищеним артеріальним тиском

3787
Как легко выполнить рекомендации врача людям с гипертонией

Коли підвищується кров'яний тиск, ми починаємо турбуватися і звертаємося до лікарів. Зазвичай, на прийомі лікар вимірює тиск, слухає серце, посилає здати аналізи, проводить інші дії, пов'язані з встановленням діагнозу.

У 5% випадків ставиться діагноз – симптоматична, ау решти 95% випадків – есенціальна (невизначена) артеріальна гіпертензія. Далі слідують рекомендації, виписка ліків.

Але ще чекаючи прийому лікаря, Ви можете прочитати на плакаті, який зазвичай розміщується перед кабінетом, де в першому пункті рекомендацій для гіпертоніків вказано на зменшення споживання звичайної солі і збільшення споживання овочів і фруктів, багатих калієм.

Якщо лікар не забуде, він також дасть такі рекомендації.

Чому ці рекомендації будуть корисні Вам?

Та тому що ніхто не замислюється про те, що ми споживаємо натрієву сіль в 2-4 рази більше рекомендованої норми (5г в день).

80% всієї солі ми споживаємо з готовими продуктами харчування. Решта 20% солі ми кладемо в їжу, яку самі готуємо, продовжуючи збільшувати норму споживання натрієвої солі.

Тому організм людини, що веде малорухливий спосіб життя, постійно витрачає енергію на виведення зайвої солі. А перевищення споживання солі приводить до збою в роботі організму, а потім – до захворювання.

Особливо страждає внутрішній шар артерій – ендотелій. Він стає не таким еластичним за рахунок зміни осмотичного тиску, і при несприятливих чинниках, одним з яких є підвищений тиск, може статися руйнування цього шару, що призводить до утворення бляшок.

70% всіх смертей в Україні - це смерті, пов'язані з захворюванням системи кровообігу.

Ось чому лікарі рекомендують зменшити споживання натрієвої солі і збільшити споживання калію, бо калій сприяє виведенню зайвого натрію з організму.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує вживати калію не менш 3.5 г на день, а МОЗ США збільшив цю норму до 4.7г.

3.5 г калію міститься у 200-300 г кураги - одному з найбагатших на калій продуктів, або у 600г зелені.

Тому зрозуміло, що не всі ми споживаємо рекомендовану норму 3.5 г калію на день.

В Європі це зрозуміли давно. Вирішальним фактором послужив приклад фінської урядової програми «Північна Карелія», де зменшення добового споживання натрієвої солі з 16г до 9 г сприяло зниження смертності від серцево-судинних захворювань в кілька разів при збільшенні середньої тривалості життя на 13 років.

Результати проекту «Північна Карелія» за період 1970-2006 (на 100 тис. населення) серед чоловіків у віці 35-64 років
чинник
1970 р 2006 р % зниження
Середня річна смертність 1567 572 -63%
Смертність від серцево-судинних захворювань 892 182 -80%
Смертність від ішемічної хвороби серця 701 103 -85%
Смертність від цереброваскулярної хвороби 93 29 -69%
Смертність від новоутворень 288 96 -67%
Результати проекту «Північна Карелія» за період 1970-2006 (на 100 тис. населення) серед жінок у віці 35-64 років
чинник
1970 р 2006 р % зниження
Середня річна смертність 526 256 -51%
Смертність від серцево-судинних захворювань 278 46 -83%
Смертність від ішемічної хвороби серця 126 13 -90%
Смертність від цереброваскулярної хвороби 68 12 -82%
Смертність від новоутворень 126 92 -27%

Одним із способів зменшення споживання солі була заміна звичайної натрієвої солі на сіль з калієм, що дало можливість одночасно зменшити споживання натрію і компенсувати дефіцит калію у харчуванні.

Сіль із зменшеним вмістом натрію, збагачена калієм, згідно з програмою, була введена в раціон у всіх шкільних установах, бо гіпертонія вже почала спостерігатися і в шкільному віці.

Така сольова суміш по солоності не відрізнялася від звичайної натрієвої солі, тому людям з підвищеним артеріальним тиском було легко виконувати рекомендації лікаря, про які ми вже згадували.

Сьогодні у всіх розвинених країнах сіль зі зменшеним вмістом натрію, збагачена калієм, доступна кожному.

Вітчизняний продукт

В Україні така сіль під торговою маркою SOLENA з`явилась у продажу з 2014 року.

Можливо, доступність цієї солі скоротить кількість передчасних смертей від перевищення споживання солі в Україні, яка на сьогодні становить близько 2,5 - 3 тис. осіб на день.

Замінивши на столі звичайну натрієву сіль на сіль з калієм SOLENA, ми зменшимо вірогідність серцево-судинних захворювань. Яскравим прикладом в цьому служить досвід фінської програми «Північна Карелія».

Одна з головних переваг такої солі в наш час - її дешевизна в порівнянні з іншими продуктами харчування, що містять калій.

Наприклад: у 700г банці солі SOLENA міститься 100г калію, коштує вона 50 – 60 грн, в залежності від вмісту в солі інших мінералів.

Стільки ж калію міститься в 300 бананах, 5 кг кураги, 10 кг родзинок, 1600 таблетках «Аспаркам».

Замінивши звичайну сіль на столі на сіль з калієм SOLENA, Ви збалансуєте споживання натрію і калію при приготуванні їжі і зменшите ризик серцево-судинних захворювань.



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів