Коли підвищується кров'яний тиск, ми починаємо турбуватися і звертаємося до лікарів. Зазвичай, на прийомі лікар вимірює тиск, слухає серце, посилає здати аналізи, проводить інші дії, пов'язані з встановленням діагнозу.
У 5% випадків ставиться діагноз – симптоматична, ау решти 95% випадків – есенціальна (невизначена) артеріальна гіпертензія. Далі слідують рекомендації, виписка ліків.
Але ще чекаючи прийому лікаря, Ви можете прочитати на плакаті, який зазвичай розміщується перед кабінетом, де в першому пункті рекомендацій для гіпертоніків вказано на зменшення споживання звичайної солі і збільшення споживання овочів і фруктів, багатих калієм.
Якщо лікар не забуде, він також дасть такі рекомендації.
Чому ці рекомендації будуть корисні Вам?
Та тому що ніхто не замислюється про те, що ми споживаємо натрієву сіль в 2-4 рази більше рекомендованої норми (5г в день).
80% всієї солі ми споживаємо з готовими продуктами харчування. Решта 20% солі ми кладемо в їжу, яку самі готуємо, продовжуючи збільшувати норму споживання натрієвої солі.
Тому організм людини, що веде малорухливий спосіб життя, постійно витрачає енергію на виведення зайвої солі. А перевищення споживання солі приводить до збою в роботі організму, а потім – до захворювання.
Особливо страждає внутрішній шар артерій – ендотелій. Він стає не таким еластичним за рахунок зміни осмотичного тиску, і при несприятливих чинниках, одним з яких є підвищений тиск, може статися руйнування цього шару, що призводить до утворення бляшок.
70% всіх смертей в Україні - це смерті, пов'язані з захворюванням системи кровообігу.
Ось чому лікарі рекомендують зменшити споживання натрієвої солі і збільшити споживання калію, бо калій сприяє виведенню зайвого натрію з організму.
Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує вживати калію не менш 3.5 г на день, а МОЗ США збільшив цю норму до 4.7г.
3.5 г калію міститься у 200-300 г кураги - одному з найбагатших на калій продуктів, або у 600г зелені.
Тому зрозуміло, що не всі ми споживаємо рекомендовану норму 3.5 г калію на день.
В Європі це зрозуміли давно. Вирішальним фактором послужив приклад фінської урядової програми «Північна Карелія», де зменшення добового споживання натрієвої солі з 16г до 9 г сприяло зниження смертності від серцево-судинних захворювань в кілька разів при збільшенні середньої тривалості життя на 13 років.
Результати проекту «Північна Карелія» за період 1970-2006 (на 100 тис. населення) серед чоловіків у віці 35-64 років
1970 р | 2006 р | % зниження | |
Середня річна смертність | 1567 | 572 | -63% |
Смертність від серцево-судинних захворювань | 892 | 182 | -80% |
Смертність від ішемічної хвороби серця | 701 | 103 | -85% |
Смертність від цереброваскулярної хвороби | 93 | 29 | -69% |
Смертність від новоутворень | 288 | 96 | -67% |
Результати проекту «Північна Карелія» за період 1970-2006 (на 100 тис. населення) серед жінок у віці 35-64 років
1970 р | 2006 р | % зниження | |
Середня річна смертність | 526 | 256 | -51% |
Смертність від серцево-судинних захворювань | 278 | 46 | -83% |
Смертність від ішемічної хвороби серця | 126 | 13 | -90% |
Смертність від цереброваскулярної хвороби | 68 | 12 | -82% |
Смертність від новоутворень | 126 | 92 | -27% |
Одним із способів зменшення споживання солі була заміна звичайної натрієвої солі на сіль з калієм, що дало можливість одночасно зменшити споживання натрію і компенсувати дефіцит калію у харчуванні.
Сіль із зменшеним вмістом натрію, збагачена калієм, згідно з програмою, була введена в раціон у всіх шкільних установах, бо гіпертонія вже почала спостерігатися і в шкільному віці.
Така сольова суміш по солоності не відрізнялася від звичайної натрієвої солі, тому людям з підвищеним артеріальним тиском було легко виконувати рекомендації лікаря, про які ми вже згадували.
Сьогодні у всіх розвинених країнах сіль зі зменшеним вмістом натрію, збагачена калієм, доступна кожному.
Вітчизняний продукт
В Україні така сіль під торговою маркою SOLENA з`явилась у продажу з 2014 року.
Можливо, доступність цієї солі скоротить кількість передчасних смертей від перевищення споживання солі в Україні, яка на сьогодні становить близько 2,5 - 3 тис. осіб на день.
Замінивши на столі звичайну натрієву сіль на сіль з калієм SOLENA, ми зменшимо вірогідність серцево-судинних захворювань. Яскравим прикладом в цьому служить досвід фінської програми «Північна Карелія».
Одна з головних переваг такої солі в наш час - її дешевизна в порівнянні з іншими продуктами харчування, що містять калій.
Наприклад: у 700г банці солі SOLENA міститься 100г калію, коштує вона 50 – 60 грн, в залежності від вмісту в солі інших мінералів.
Стільки ж калію міститься в 300 бананах, 5 кг кураги, 10 кг родзинок, 1600 таблетках «Аспаркам».
Замінивши звичайну сіль на столі на сіль з калієм SOLENA, Ви збалансуєте споживання натрію і калію при приготуванні їжі і зменшите ризик серцево-судинних захворювань.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.