Зв'язок між натрієм і серцево-судинними захворюваннями добре відомий. Зрозуміло, як дієта з високим вмістом солі може привести до гіпертонії, але недавно дослідники почали вивчати вплив натрієвої солі на функцію імунної системи.

Нове дослідження показало, що надлишок натрієвої солі в харчуванні робить організм менш захищеним від інфекцій, пише англійська преса з посиланням на наукову статтю у виданні Circulation.

Дослідження показує, як натрієва сіль може послаблювати мітохондріальні функції, порушуючи нормальну активність імунних клітин і потенційно сприяючи запаленню.

Кілька років тому дослідники виявили, що підвищений рівень натрію в крові порушує нормальні функції моноцитів - типу імунних клітин, які циркулюють в організмі, перш ніж мігрувати в тканини і перетворюватися в більш складні імунні клітини. Це нове дослідження було спрямоване на те, щоб зрозуміти, як саме сіль впливає на цей процес.

Нове дослідження показало, що надмірний рівень солі натрію може знизити активність мітохондрій в наших імунних клітинах. Мітохрондріі присутні майже в усіх клітинах людського тіла і трохи схожі на крихітні електростанції. Одна з їхніх основних функцій - виробляти молекулу, яка називається аденозинтрифосфатом (АТФ), за допомогою серії хімічних реакцій, які називають дихальним ланцюгом.

АТФ - універсальне джерело палива для організму. Коли воно не продукується ефективно в моноцитах, ці життєво важливі імунні клітини не дозрівають нормально. І саме через порушення цього механізму сіль натрію може викликати зміни в нормальних функціях імунної системи.

«Фундаментальний висновок нашого дослідження полягає в тому, що така мала молекула, як іон натрію, може бути надзвичайно ефективною при інгібуванні ферменту, який грає вирішальну роль в дихальному ланцюзі», - говорить доктор Стефан Кемпа. «Коли ці іони проникають в мітохондрії - а вони роблять це в різних фізіологічних умовах - вони регулюють центральну частину ланцюга перенесення електронів».

Разом з цими експериментами дослідники мали намір вивчити цей механізм на людях. В одному експерименті здорові люди їли піцу, яка містить 10 грамів солі. Кров брали у суб'єктів через три і вісім годин після їжі.

Вивчаючи моноцити в зразках крові, дослідники виявили, що мітохондріальна активність знизилася через три години після прийому їжі в середньому з високим вмістом натрієвої солі. Але що цікаво, мітохондрії в основному прийшли в норму до восьмигодинної позначки.

«Це добре, - зазначає Домінік Мюллер, інший автор нового дослідження. - Якби це було тривале порушення, ми би турбувалися про те, що клітини не будуть отримувати достатньо енергії протягом тривалого часу».

Це говорить про те, що надмірне споживання солі може різко вплинути на активність мітохондрій, але тільки тимчасово. Таким чином, будь-яке довгострокове порушення імунної функції може стати очевидним тільки при хронічному споживанні великої кількості солі.

Маркус Кляйневітфельд, інший дослідник, що працює над дослідженням, говорить, що наступним кроком буде вивчення того, чи змінений цей мітохондріальний механізм під дією солі в типах клітин, відмінних від імунних. Він вважає, що дуже ймовірно, що надмірне споживання солі таким чином впливає на всі клітини, і це нове дослідження є підтвердженням того, що занадто багато солі, безумовно, шкодить нашому здоров'ю.

«Звичайно, перше, про що ви думаєте, - це ризик серцево-судинних захворювань, - говорить Маркус Кляйневітфельд. - Але численні дослідження показали, що сіль може впливати на імунні клітини по-різному. Якщо такий важливий клітинний механізм порушується протягом тривалого періоду, це може мати негативні наслідки і потенційно може викликати запальні захворювання кровоносних судин або суглобів, або аутоімунні захворювання».

P.S.

Нагадаємо, що за результатами дослідження STEPS 2019, українці вживають натрієвої солі 12,6г на добу - це майже в три рази більше норми, рекомендованої ВООЗ (5г). При цьому споживають калію близько 2,5 г на добу - це майже в півтора рази менше норми, рекомендованої ВООЗ (3,5 г).

Знизити споживання натрію і компенсувати дефіцит калію в харчуванні українців може допомогти заміна звичайної солі на сіль з калієм, з низьким вмістом натрію - така, як сіль SOLENA.



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів