Багато людей навіть не замислюються про те, що в їх щоденному харчуванні більше солі, ніж потрібно організму. Спочатку вони не скаржаться на здоров'я, бо організм легко справляється з виведенням зайвої солі з організму. Але з часом можуть притуплятися смакові відчуття, та й в організмі йдуть якісь зміни, і тоді люди починають потроху пересолювати їжу. Коли організм не справляється з виведенням зайвої солі, поступово починає підвищуватися артеріальний тиск.
Чому підвищується артеріальний тиск?
Тому, що зайва сіль притягує воду, а так як ця сіль міститься в крові, то збільшується і об'єм крові. Зі збільшенням обсягу крові, збільшується і тиск на стінки судин. Якщо перевищення споживання солі носить регулярний характер, то і підвищений тиск залишається регулярним. Таким чином, може виникнути гіпертонічна хвороба.
Як унормувати споживання солі?
Звичайно, можна зменшити споживання солі до норми. Згідно з рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), норма становить 5г солі на добу для дорослого. Тобто, якщо в Україні середнє споживання солі становить від 15г і вище на людину, треба зменшити споживання солі в 2-3 рази.
Є інший спосіб - це заміна в харчуванні звичайної солі, на сіль зі зменшеним вмістом натрію, основного компонента солі, який притягує воду, на калій.
Так почали робити фіни, починаючи з 1972.
Сьогодні сіль зі зменшеним вмістом натрію і добавкою калію продається у всіх великих європейських і світових торгових мережах.
Какое количество калия надо организму?
Згідно з рекомендацією ВООЗ, споживання калію на дорослу людину повинно бути не менше 3,5 г на добу (3,5 г міститься приблизно в 600 -700г зелені). Згідно з дослідженнями, в Європі середнє споживання калію становить близько 3г на добу на людину. Тобто спостерігається дефіцит калію у харчуванні.
Калій також сприяє виведенню зайвого натрію з організму.
Калій - корисна заміна натрію
Тому якщо неможливо отримати сіль, яка міститься в готових продуктах і перевищує норму в кілька разів, то при приготуванні їжі можна використовувати сіль зі зменшеним вмістом натрію з добавкою калію.
В Україні така сіль випускається під торговою маркою SOLENA. SOLENA - це сіль, в якій 30% натрію замінені на калій.
Використання SOLENA замість звичайної солі дозволить скоротити споживання натрію і зменшити дефіцит калію в харчуванні.
Сіль SOLENA використовується для здорового харчування. Вона дозволяє підтримувати в нормі водно-сольовий баланс організму.
Також таку сіль рекомендують використовувати в сольовий дієті Асоціація кардіологів України та Асоціація дієтологів України.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.