Яка мінеральна вода шкідлива, а яка корисна

5054
Какая минеральная вода вредна, а какая полезна

Доктор медичних наук Віктор Конишев, відомий фахівець в області харчування, в інтерв'ю для газети «АиФ» попередив про те, що "мінералка" не так безпечна, і тим більше корисна, як прийнято вважати.

Причина цього - в великому вмісті натрію. Адже надлишок натрію в харчуванні сьогодні і так великий, він накопичує в організмі зайву воду, відповідає за підвищення кров'яного тиску і збільшення навантаження на серце.

Тому лікарі настійно рекомендують гіпертонікам, людям з серцевою недостатністю і набряками зменшити споживання солі (хлориду натрію).

Часто в складі "мінералки" вміст натрію настільки високий, що бездумне використання її для пиття може привести до загострення гіпертонії, гіпертонічного кризу і посилення набряків.

Скільки натрію в «мінералці»?

Якщо в розвинених країнах на етикетці виробники повинні вказувати кількість натрію, то на пострадянському просторі цього ніхто не робить, тому що немає законів, що регулюють кількість натрієвої солі в продуктах харчування. Хоча це дуже важливо, і в першу чергу - для людей з підвищеним кров'яним тиском. Все, що пишуть зараз на етикетці - це узагальнена сума натрію з корисним калієм.
Доктор Конишев дав просту пораду - яку «мінералку» пити можна, а от якої краще відмовитися.

Оскільки натрію в мінеральній воді завжди міститься в кілька разів більше, ніж калію, то можна вважати, що загальна кількість солі відноситься тільки до солі натрію. І якщо сума «Na + К» більше 300 мг / л, то така вода принесе шкоду людям, що страждають від високого тиску. Конишев каже, ця рекомендація корисна і для здорових, адже надлишок натрію шкідливий для всіх.

Зниження вмісту солі - світовий тренд

Охорона здоров'я в більш розвинених країнах сьогодні включає заходи щодо зниження кількості натрієвої солі в харчуванні. Наприклад, Міністерство охорони здоров'я США звернулося з ініціативою до виробників продуктів харчування, рекомендувавши скоротити вміст солі натрію в продукції, що випускається ними, використовуючи корисну альтернативу - сіль калію, позначивши це на етикетках. Ініціативу підхопили багато виробників, в тому числі компанія Nestle.

Виявляється, навіть мінеральна вода може бути зовсім без натрію. Наприклад, в Об'єднаних Арабських Еміратах запущено виробництво мінеральної води, в якій натрій забирається за допомогою демінералізації, щоб відповідати рекомендаціям Управління харчових продуктів і ліків в США, Європі і Абу-Дабі.

В Україні немає ні законів, ані програм

За інформацією МОЗ України, понад 14 млн. українців поставлений діагноз гіпертонія. А скільки людей живуть, не знаючи, що у них гіпертонія? При цьому Україна на 1 місці за смертністю від перевищення споживання солі натрію серед європейських країн.

МОЗ України повідомляє, що українці в день з'їдають в середньому від 10 до 15 г солі з продуктами харчування - і це катастрофа, адже ВООЗ радить не більше 5 г

Однак закони, спрямовані на зниження в продуктах харчування натрієвої солі, у нас досі не прийняті.

Тим не менш, деякі виробники все ж роблять спроби переорієнтуватися на випуск здорової продукції.
Наприклад, відома компанія PepsiСo перейнялася зменшенням вмісту солі в складі своїх продуктів. В Україні компанія планує запуск виробництва більш здорових продуктів зі зниженим вмістом цукру, солі та жиру за рахунок інновацій - говорить гендиректор PepsiCo Україна Ірина Козлова.

Піклуйтеся про своє здоров'я самі

Одним із способів скоротити споживання натрію в харчуванні є заміна звичайної солі на сольову суміш натрієвої і калійної солей.
Ця суміш носить назву гіпонатрієвої солі або солі зі зниженим вмістом натрію, збагаченої калієм.

Не так давно така сіль т.м. SOLENA з'явилася в магазинах і торгових мережах України. SOLENA - це харчова суміш солі калію (30%) і солі натрію (70%), яка рекомендується всім людям як замінник звичайної солі, а спортсмени, використовуючи таку сіль, можуть приготувати ізотонічні напої.

SOLENA також допоможе гіпертонікам легко виконати поради лікарів щодо скорочення споживання солі натрію і збільшення споживання калію.



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів