Користь і шкода солі — коли вона друг, а коли ворог? Сіль використовується людиною як природний консервант і підсилювач смаку – без неї їжа здається прісною і несмачною, швидко псується. Сіль нам потрібна для обміну речовин — без натрію не будуть переноситися живильні речовини і кисень у крові, передаватися нервові імпульси і скорочуватися м'язи. Наш організм не може синтезувати натрій, а значить потрібно періодично відшкодовувати втрату солі, що виходить з потом. Але при цьому будь-яка зайва сіль, яка потрапляє з їжею, стає небезпечним ворогом. Чому?
Чиста натрієва сіль затримує воду в організмі і сприяє збільшенню артеріального тиску тому зайва сіль навіть рекомендується людям з малою вагою і зниженим тиском. У додатковій солі виникає необхідність в спеку та при активній фізичній роботі, коли з потом організм втрачає багато рідини.
Сіль шкідлива в основному саме затримкою зайвої води в організмі. При ідеальному здоров'ї зайві літри рідини не відчутні, але у людей, що страждають підвищеним тиском, можуть з'явитися проблеми з судинами з-за високого тонусу. Від пересоленої їжі страждають люди з проблемами серця. Зайва рідина в організмі, яку утримує натрій, створює зайве навантаження на серце і провокує набряки. Зайва сіль і викликана нею затримка рідини створює навантаження на вени, розширюючи їх і створюючи передумови для геморою і варикозу.
Не потрібно дуже старатися з приправами страв сіллю, навіть якщо ваше здоров'я не викликає побоювань. У будь-якої здорової людини надлишок солі натрію може спровокувати приступ головного болю або астми, порушити обмін речовин і погіршити кровообіг.
Ідеальним варіантом збалансувати своє харчування може стати заміна чистої натрієвої солі на суміш, що містить сіль калію . Сіль калію — це природний мінерал, який є цінним джерелом калію. При цьому сіль калію має ті ж смакові властивості, що і сіль натрію. Але в поєднанні сіль калію і сіль натрію не порушують сольовий баланс в організмі, так як калій сприяє виведенню зайвого натрію.
ВООЗ попереджає про нестачу калію у щоденному раціоні харчування та рекомендує з'їдати з їжею в середньому 3.5 г калію. Але можна сміливо стверджувати - щодня з їжею ми вживаємо до 2 г калію, а цього недостатньо. Саме тому в Європі вже давно, починаючи з 1972 року, у продажу присутня сіль, збагачена калієм. Така сіль з калієм виробляється в Україні під торговою маркою SOLENA з 2014 року, тепер цю здорову сіль може придбати кожен.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.